Kent Havası - Genel - Blog

Karides

7_ En iyi karidesi nasıl üretebilirim

Evet sevgili dostlarım bu soru aranızda daha çok hırslı ya da tabiri caiz ise yaptığı işi layığı ile yapmak isteyip harcadığı parayı fazla önemsemeyecek arkadaşlarımızın sorusu olacaktır. Öncelikle başlangıç için yoğunlukla tercih edilen karides olarak bilinen kiraz karideslerden başlamak istemekteyim. Kiraz karidesler seçici üretim, üstün su şartları ve üstün yem tercihleri ile elinizdeki karides türlerinden Sakura Karides katagorisine yükseltgendire bilirsiniz. Sakuralar ıslahlama sonucunda elde edilen daha parlak renklere sahip canlılar olarak belirlenebilir. Peki yapabileceğimiz en iyi iş bu mudur?

Tabikii hayır karidesler muhteşem kırılma potansiyeli olan canlılardır. Yani bir mavi melek ile kiraz karides rahatlıkla eşleşebilir böyle bir durumda ise sizlere önereceğim şu yöntem devreye girmektedir. 1 Tankınızda Mavi Melek üretip buradan Sakura seviyesinde yavrular almak için sabretmeli ve masraflardan kaçınmayıp Elde etmiş olduğunuz sakura mavi melekleri ayrı bir tank da aynı oranda masraflar yaparak anne babanında sakura olmasından faydalanarak muhteşem oranlarda sakura yavrular alabilirsiniz aralardan çıkan normal mavi melekleri de eski tankınıza aktarır. O tank da doğan sakura mavi melekleri de sakura mavi melek tankınıza alabilrisiniz . Böylece muhteşem bir ıslah başarmış olursunuz. Daha sonra bu söylemiş olduğum işlemleri Sarı Alev karideslerinde de gerçekleştirip toplamda 4 akvaryum aracılığı ile 2 tür sakura karides ( Altın Alev Sakura ve Buzul Melek Sakura olmak üzere ) ve aynı zamanda da 2 tür normal karides ( Sarı alev karides ve mavi melek karides olmak üzere ) elde edebilirsiniz. Tüm bunların ardından yeni bir tank da buzul melekler ile altın alevleri karşık olarak koyabilirsiniz. Buzul Melek dişiler ile Altın Alev erkekler bir akvaryum da Altın Alev dişiler ile Buzul Melek erkekler diğer bir akvaryumda bu sayede 2 nesil sonra bedeninde hem mavi hem de sarı renkleri bulunduran canlılar elde etmiş olursunuz masraflardan kaçınmak adına ilk başta kurmuş olduğunuz sarı alev karides ve mavi melek tanklarınızda ki karidesleri elden çıkarabilir Sakura Mavi Melek x Sakura Sarı Alev yavularına ıslaha başlayabilirsiniz böylece toplamda 6 ayrı tankda kusursuz bir ıslah çalışması ile piyasa da tabiri caiz ise kapış kapış satılacak olan varyetler elde edersiniz.

Peki bahsetmiş olduğum masraflardan çekinmeme nedir ?

Pipo filtrenin yanı sıra bir şelale filtre ile su berraklığına katıka da bulunmalı ısıtıcı kullanmalıyız. Bunların haricinde moss topları ve çeşitli bitkiler ile ( ağırlığın moss grubundan olması önerilir ) saklanma yani yumurtlama alanları oluşturabilir devamında da Tetra Pro Energy ve Sera, Tetra gibi markaların karideslere özel olarak üretmiş olduğu yemlerden kullanmalıyız. Düzenli su değişimi ve bitki sağlığı için aydınlatmaya da dikkat etmeliyiz.

5_Sürekli bahsettiğimiz karides üretiminden para kazanmak mümkün müdür?

İlk olarak bu sarının en cevabını vermenin yolu tam olarak şu noktadan geçiyor. Para kazanmaktan kastımız harcamış olduğumuz parayı amorti etmek ise size şöyle bir şey diyebilirim yalnızca karidesler için oluşturuduğunuz yoğun bitkili bir tankı kaliteli yemler ile desteklerseniz ve bulunmuş olduğunuz kentin karides petshop fiyatlarının yarısına satarsanız ortalama olarak 7-8 Ay da paranızı amorti edebilirsiniz tabi ki burada unutulmaması gereken en önemli faktör şudur siz ayda 120 karides ürettiğiniz için 120 karides satamazsınız. Yani arz talep dengesi bu tarz ticari işlemlerde atlanmamalıdır. Gelelim bu işden para kazanma kendi evinizi geçindirme durumuna şayet kurmuş olduğunuz işletme (artık işletme olarak bahsediyor olacağım çünkü artık iş hobi noktasından geçim ortamı oluşturmaya evrilmiş olduğundan dolayı) İşletmenizden para kazanmak istiyorsanız ve çiftlik olarak tabir edemeyeceğimiz ebatlarda bir işletme sahibi değilseniz petshop tipi üretim hane kurmazsanız bu noktada amacınıza ulaşmanız biraz zor olacaktır öncelikle yalnızca karides üreterek bu işi yapacaksanız piyasa da bulunamayan karidesleri üstün gelişim ve ıslahlama ile ebedileştirmeniz. Canlıya hakkını verecek düzenli müşteriler elde etmeli ve yoğun yavru oluşumundan dolayı toplu satışlar yapmalısınız. Bütün bunlar bana biraz mistik gelen kavramlar bu sebepten dolayı sizlere sadece karides üreterek hayatınızı kazanmanın çok da kolay olmayacağından bahsetmek isterim.

6_Ortalama bir karides akvaryumu kurmak ne kadara mal olur?

Benim bulunduğum şehir de 30 x 30 x 30 ölçülerde ki bir akvaryumun bir cam işletmesi aracılığı ile yaptırılması ₺ 120 olarak tabir edilebilir siz bu paranın altına ya da üstüne de aynı ebatlarda ki bir akvaryumu yapatırabilirsiniz. Filtrasyon konusunda ise hiçbir filtre ürünü kullanmadan da bu karides akvaryumunun da hayatı devam ettirebilirsiniz ama hobiye katılan seğir zevkini hissetmek adına sizlere önerim en azından bir pipo filtre kullanmanızdır. Piyasada ki en ucuz hava motorları ₺ 20 den başlayarak ₺ 600 kadar uzanmaktadır bu noktada hava üfleme potansiyeli, ses çıkartma oranı , çıkış sayısı gibi kavramlar belirleyicidir. Sizlere önerim ortalama ₺ 60 olan sesiz hava motorlarından almanızdır bunun haricinde bir adet bence almışken büyük boylarından alın pipo filtre gerçeği var bu tip bir filtre de ortalama olarak ₺ 20 ye satılmaktadır. Yani sıfırdan sıfır bir filtrasyon yaklaşık olarak ₺ 80 - ₺ 90 arasındadır. Akvaryum bitkilerini bir petshopdan ya da internetten alırsanız taban malzemesi ile birlikte yaklaşık ₺ 70 i bulacaktır ama bir hobiciden temin etme durumunuzda yaklaşık olarak ₺ 30 - ₺ 40 a bu işi de halledebilirsiniz. Yani yaklaşık maliyeti ₺ 120 + ₺ 90 + ₺ 80 = ₺ 290 olarak bir hesap çıkartmak mümkündür bu akvaryumunuzda hangi karides varyetesinden besleyeceğiniz de fiyatı etkileyecektir ama unutmayınız ki mavi melek karides ile kiraz karides üretim şartları aynıdır. Mavi melekler ortalama ₺ 10 ye satılırken Kiraz Karidesler ortalama ₺ 5 e satılır yani aynı canlıyı besleyip aynı masrafları yapıp canlı başı ₺ 5 fazladan kazanabilirsiniz.

Akvaryum canlılarindan olan karides nerdeyse bütün akvaryumlarda olması gereken bir canlı.Ama malesef bütün akvaryum canlılarıyla bakılmıyor.Karideslerin birçok türü vardır.Kiraz karides,sarı neon vb... gibi.Karideslerin akvaryuma faydaları ölü balıkları yerler ve akvaryumda suyun bozulmasını engellerler.Başka bir faydası ise balıklarin yemedikleri dibe çöken yemleri yemeleridir.Böylelikle akvaryumda nitrat patlamasını engellerler.Ayrıca karidesler görsel açıdanda güzel canlılardır.Bende kiraz karides var görsellerini koyuyorum bakabilirsiniz
Yazımın bundan sonraki bölümüne büyük oranda monolog bir konuşma tarzında devam edeceğim.

Bu sayede, aklınızda bulunması muhtemel olan sorulara zamanında cevap vermiş olacağım.

1_Karidesler bir çeşit böcek ve akvaryum kurma amacım güzel gözüken balıklara sahip olmak böcek görmek değil.

Neden bu soruyla başladığımı merak ediyor olabilirsiniz. Ben, bu canlı ile karşılaştığımda insanlar bana sürekli olarak bu soruyu sorup durdular. Sizler bu soruyu kendi kendinize sormuyor olsanız bile illaki günün birinde birileri çıkıp size bu tarz sorular soracaktır. Bu yüzden başlangıç sorusu olarak bu soruyu seçtim ve şimdi de cevabına geçiyorum.

Öncelikle akvaryumlarımızda o muhteşem görünümlü canlıları besleyebilmemiz için öncelikle görmediğimiz canlıları beslememiz gerekmektedir. Bakteri kültürü olarak tabir etmiş olduğumuz canlılar akvaryumlarımızda ki yaşamın başlangıcını oluştururken aynı zamanda da yokluklarında oluşturdukları yaşamın yok olmasını sağlarlar. Yani akvaryumumuzun gerçek anlamda su dolu bir hapishane değil de bir yaşam alanı olmasını istiyorsak bazı konularda kendi istek ve arzularımızı aşmamız gerekmektedir. Bu nedenle karides, vatoz, saylangoz gibi aslında gözümüze pek de hitap etmeyen bu canlıları, göz zevkimize hitap eden canlıları yaşatmak için yaşatmak zorundayız.

2_Karides Fiyatlandırması nedir?

Karides için tam bir fiyat biçemeyiz çünkü kendisi fazlasıyla masrafsız ve hızlı üreyen bir canlı olmasına karşın talep görmektedir. Bu yüzden de piyasada herhangi bir dengesi yoktur. Kiraz karides olarak bilinen en ucuz tür üretici çiftliklerde ₺1,5-2,5 iken petsoplarda ortlama ₺6 dir bunun da ötesinde farklı varyeteleri bulunan karideslerin fiyatları boyut ve ne yazıkdır ki renklerine göre ₺20 ye kadar uzana bilir.

3_ Sağlıklı bir karides almanın yolu nedir?

Sağlıklı bir karides kavramı aslında biraz farklı birkaç soruyu da beraberinde getirir. Çünkü sağlıksız karides bulmak oldukça zordur, çok sağlıklı karides bulmak gibi. Şöyle basit bir algoritması var bu işin akvaryumda hareketli olan bitkileri tırtıklayan renkleri parlayan karidesler oldukça sağlıklıdır ve korkmadan alınabilir.

4_Karidesler için ayrı bir akvaryum şart mıdır yoksa bu canlıları kendi akvaryumuma dahil edebilir miyim?

Öncelikle fazlasıyla kapsamlı olan bu tip soruların en basit parametresi şudur: Mevcut akvaryumun su taşıma potansiyeli ve tankınızda beslemek de olduğunuz canlılar. Sizlere yaygın türlerle alakalı bazı şeylerden bahsedeyim. Hacim kaç litre olursa olsun akvaryumunuzda japon balığı besliyorsanız ne kadar saklanma alanı yaratırsanız yaratın sadece akvaryuma pahalı bir canlı yem atmış olursunuz. Bunun haricinde sevilen nadir türlerden bir diğeri de hepinizin bildiği gibi lepistes balığıdır. Lepistes balıkları ile karidesleri aynı ortamda yaşatabilirsiniz ama karidesleri beslemenin yanı sıra aynı zamanda da üretmek istiyorsanız yoğun saklanma alanları yaratmak zorundasınız. Keza diskus türünde de yine japon balıklarında olduğu gibi bu canlı pahalı bir canlı yem olacaktır, çiklet türlerinde olduğu gibi

Yazımın 3. kısımında monolog sorulara devam edeceğim
Öncelikle artık bir adet ve ne önemlisi de bir nezaket haline getirmiş olduğumuz selamlama bölümüne geçmek için sizlerin müsaadesini istiyorum.

Hafif serin ve biraz nemli bir Isparta akşamından merhabalar. Hepinize hayırlı ve yaşam dolu tam ve eksiksiz anlamıyla yaşam dolu bir akşam dilerim. Bugün nedenini bilmediğim bir sebepten ötürü sizlere karidesler hakkında bildiklerimden bahsetmek istemekteyim. Muhtemelen yine yazı karakteri kısıtlamasından dolayı parça parça yayınlamam gereken uzun soluklu bir yazı ile huzurlarınızda sözlerime başlamaktayım.

Karidesler hakkında bilmemiz gerekenlerden bahsetmeden önce anlatacağım şeylerin tam anlamıyla anlaşılması açısından değinmek istediğim birtakım hususlar var. Bunlardan ilki tam anlamıyla doğru bir akvaryum kurmanın yolu kendi kendine yetebilen kusursuz doğayı, en az kusurla kopyalamak bir yere taşımaktır. Bu sebeptendir ki karideslerin yaşamlarını, gelişimlerini, üremelerini ve gayet tabi ki formlarını koruyabilmek için onların doğasını anlamamız gerekmektedir.

Peki karideslerin doğadaki rolü nedir?

Ben sizler için monolog bir konuşma yöntemi izleyeceğim. Karidesler doğanın en kusursuz mucitleridir. Doğayı yaşatan sürdürebilirliği sağlayan en önemli canlılar arasındadır. Sulardaki kokuşmanın ve kontrolsüz alg gelişiminin önüne geçerler. Bu yüzdendir ki sağlıklı bir karides akvaryumu istiyorsak bitkili bir habitat kurmak MECBURİYETİNDEYİZ. Doğal yaşamlarında, bir besin ögesi konumunda da olan karidesler bu yaratılış gerçeklerine uygunluklarından dolayı üreme anlamında son derece aktif ve başarılılardır. Kendi yavrularını besin olarak görmez, lakin onlara anne babalık yapma zahmetinde de bulunmazlar. Bu yüzden Avrupalı bazı üretimcilerin yüksek kalitede canlı yem sınıfından görüp bu sebepten dolayı ürettiği bu canlılar, kelimenin tam anlamıyla çok fonksiyonlulardır. Karidesleri bir tutkunun esiri olarak mı, bir keyif ögesi olarak mı, yalnızca bir canlının üremesinde, onun çalınmış olduğu doğasından kalan son izler ile özüne dönmesinde mi yardımcı olmak istersiniz bilemem. Ama sizlere bugünkü yazımda bu duyguların nasıl karşılık bulabileceğinden bahsedebilir bu işi sizler için kolaylaştırabilirim.

Öncelikle karidesi bir besin ögesi olarak değil de yaşatmak ve yaşatmanın vermiş olduğu haz için üreten insanlara seslenmek istiyorum. Karides üretmek sanabileceğinizin çok aksinde tahmin edilemez derecede kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey bir miktar yeşillik ve sağlık bir çift. Karideslere hem doğanın koruyuculuğu hem de hazin sonu görevi yüklendiği için türlerinin üremesi yaratılışsal olarak kolaylaştırılmıştır. Hemen hemen her su da pH, iletkenlik, kirlilik önemsemeden hayatlarına devam edebilirler. Zor koşullara dayanabilmek ve gelişimlerini idame ettirebilmek adına kendi kabuklarını (büyümek için değiştirdikleri eski kabuktan bahsediyorum) bir besin ögesi olarak kullanırlar. Yeşil kavramından elde ettikleri besinler ve ürünleri de yine bu amaç ile kullanırlar. Tek seferde pek çok canlıyı dünyaya getirebilen karidesler yavrularını yumurta formunda hazır olana kadar arka kuyruklarında taşırlar. Hazır olan yumurtalar bitkilerin ya da canlının uygun gördüğü herhangi bir yere yerleştirilir ve gelişim süresi başlamış olur.