Yazımın bundan sonraki bölümüne büyük oranda monolog bir konuşma tarzında devam edeceğim.

Bu sayede, aklınızda bulunması muhtemel olan sorulara zamanında cevap vermiş olacağım.

1_Karidesler bir çeşit böcek ve akvaryum kurma amacım güzel gözüken balıklara sahip olmak böcek görmek değil.

Neden bu soruyla başladığımı merak ediyor olabilirsiniz. Ben, bu canlı ile karşılaştığımda insanlar bana sürekli olarak bu soruyu sorup durdular. Sizler bu soruyu kendi kendinize sormuyor olsanız bile illaki günün birinde birileri çıkıp size bu tarz sorular soracaktır. Bu yüzden başlangıç sorusu olarak bu soruyu seçtim ve şimdi de cevabına geçiyorum.

Öncelikle akvaryumlarımızda o muhteşem görünümlü canlıları besleyebilmemiz için öncelikle görmediğimiz canlıları beslememiz gerekmektedir. Bakteri kültürü olarak tabir etmiş olduğumuz canlılar akvaryumlarımızda ki yaşamın başlangıcını oluştururken aynı zamanda da yokluklarında oluşturdukları yaşamın yok olmasını sağlarlar. Yani akvaryumumuzun gerçek anlamda su dolu bir hapishane değil de bir yaşam alanı olmasını istiyorsak bazı konularda kendi istek ve arzularımızı aşmamız gerekmektedir. Bu nedenle karides, vatoz, saylangoz gibi aslında gözümüze pek de hitap etmeyen bu canlıları, göz zevkimize hitap eden canlıları yaşatmak için yaşatmak zorundayız.

2_Karides Fiyatlandırması nedir?

Karides için tam bir fiyat biçemeyiz çünkü kendisi fazlasıyla masrafsız ve hızlı üreyen bir canlı olmasına karşın talep görmektedir. Bu yüzden de piyasada herhangi bir dengesi yoktur. Kiraz karides olarak bilinen en ucuz tür üretici çiftliklerde ₺1,5-2,5 iken petsoplarda ortlama ₺6 dir bunun da ötesinde farklı varyeteleri bulunan karideslerin fiyatları boyut ve ne yazıkdır ki renklerine göre ₺20 ye kadar uzana bilir.

3_ Sağlıklı bir karides almanın yolu nedir?

Sağlıklı bir karides kavramı aslında biraz farklı birkaç soruyu da beraberinde getirir. Çünkü sağlıksız karides bulmak oldukça zordur, çok sağlıklı karides bulmak gibi. Şöyle basit bir algoritması var bu işin akvaryumda hareketli olan bitkileri tırtıklayan renkleri parlayan karidesler oldukça sağlıklıdır ve korkmadan alınabilir.

4_Karidesler için ayrı bir akvaryum şart mıdır yoksa bu canlıları kendi akvaryumuma dahil edebilir miyim?

Öncelikle fazlasıyla kapsamlı olan bu tip soruların en basit parametresi şudur: Mevcut akvaryumun su taşıma potansiyeli ve tankınızda beslemek de olduğunuz canlılar. Sizlere yaygın türlerle alakalı bazı şeylerden bahsedeyim. Hacim kaç litre olursa olsun akvaryumunuzda japon balığı besliyorsanız ne kadar saklanma alanı yaratırsanız yaratın sadece akvaryuma pahalı bir canlı yem atmış olursunuz. Bunun haricinde sevilen nadir türlerden bir diğeri de hepinizin bildiği gibi lepistes balığıdır. Lepistes balıkları ile karidesleri aynı ortamda yaşatabilirsiniz ama karidesleri beslemenin yanı sıra aynı zamanda da üretmek istiyorsanız yoğun saklanma alanları yaratmak zorundasınız. Keza diskus türünde de yine japon balıklarında olduğu gibi bu canlı pahalı bir canlı yem olacaktır, çiklet türlerinde olduğu gibi

Yazımın 3. kısımında monolog sorulara devam edeceğim