KENT HAVASI | YENİ NESİL ŞEHİR REHBERİ
Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olup, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 m yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir.

Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.
HAKKARİ'DE GEZİLECEK YERLER

“Kent’e Dair Her Şey” sloganıyla yola çıkıp da tüm kentlerden bahsetmemek olmaz. Bu yüzden Türkiye’den herkesin yolunun düşmeyebileceği ama gidenlerin de acaba nereleri gezebilirim diye sorduğunda yanlarında bir yardımcı olması açısından bu yazımızda Hakkari’de gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğiz.

Bölge halkı tarafından dokunan kilimleri ve antika malzemeleri görmek istiyorsanız Hakkari’de gezilecek yerler arasından Hakkari Kilim Müzesi ile bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca daha önceden müzesi bulunmayan şehirde açılan ilk müze olan Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi de ziyaret edilebilir.

Şemdinli Deresi üzerine inşa edilmiş olan Şemdinli Taş Köprü ilçe merkezine 16 km mesafede bulunmaktadır. Köprünün inşa edildiği tarihe dair herhangi bir kitabe bulunmasa da mimari ve işçilik göz önünde bulundurulduğunda 19. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Van-Hakkari karayolu yakınlarında bulunan Hoşap Kalesi  Hakkari  ilimizde yer alan bir başka tarihi eserdir. Urartular tarafından yapılmış olan Hoşap Kalesi bugünkü görünümüne 17. yüzyılda yapılan yenileme çalışmaları sonrası kavuşmuş. Tarihi önemi ve estetik görünümünden dolayı Hoşap Kalesi Hakkari’de gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmesi gereken bir başka durak noktasıdır. Yine bölgedeki rotanıza Kelat Sarayı ve Zeynel Bey Medresesi’ni de eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Hakkari’nin doğal güzelliklerinden bahsedecek olursak: Cilo Bozları bölgesinde bulunan Cilo Dağı yani Buzul Dağı Türkiye’nin ikinci büyük dağ kütlesidir (Cilo Dağı zirvesi rakımı 4134 metre). Adından da anlaşılacağı üzere bölge dört mevsim boyunca karla kaplıdır ve gittiğinizde kar ve buz kütlelerini görmeniz mümkün. Ayrıca yine karlık bir bölge olmasından dolayı bölgede irili ufaklı göller de bulunmaktadır. Yüksekova’daki Mor Dağı yani halk ağzıyla Mur Dağı da bölgede trekking ve dağcılık faaliyetleri için elverişli alanlardan kabul ediliyor.

Durankaya Yaylası ve Berçelan Yaylası bölge halkının ve turistlerin en çok ziyaret ettikleri doğal güzelliklerdendir. Dağ yürüyüşü, kayak gibi faaliyetler için bu alanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca Seyithan Gölü Berçelan Yaylası bölgesinde bulunan bir diğer doğa harikası. Dağın zirvesindeki çukurun eriyen karlar ve pınarlardan akan sularla dolmasıyla oluşmuştur ve 3300 metre rakımda böyle bir doğa harikası ile karşılaşmak insanı hayran bırakıyor. Epey yüksek rakımdaki bu güzellikler Hakkari gezilecek yerler listenizde de üst sıralarda olmayı hak ediyor.

Hakkari’nin mağara turizmi açısından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Cilo-Sat Dağları bölgesinde yer alan Gevarok Vadisi’nde bulunan kaya resimleri uzmanlar tarafından yaklaşık 5 bin yıl öncesine tarihlendiriliyor. Gevarok Vadisi kaya resimleri ile Azerbaycan ve Filistin bölgelerinde bulunan kaya resimleri arasında oldukça büyük benzerlikler tespit edildiğini ve Gevarok Vadisi’nin bu anlamda oldukça önemli bir konumda bulunduğunu da notlarımıza ekleyelim.

Öte yandan mis gibi havası, serin ortamı ve mükemmel manzarası ile Ore Şelalesi de Hakkari gezilecek yerler listesine eklenmeyi kesinlikle hak ediyor. Eğer gittiğiniz mevsim uygunsa mutlaka Hakkari ters lale çiçeklerini görün ama sakın koparmayın çünkü yasak. Ulaşım konusunda ise Hakkari’ye uçakla gitmek istiyorsanız Yüksekova Selahaddin Eyyûbî Havalimanı’na inip daha sonra bölgeyi gezmeye başlayabilirsiniz. Uçakla iniş yapmadan önce Yüksekova’nın gerçekten bir ova gibi dümdüz olduğunu ve geniş bir alana yayıldığını kendi gözlerinizle gözlemleyebileceğinizi de hatırlatalım. Ayrıca Yüksekova’ya uğramışken Tirşin Yaylası’nda bulunan Dev Evleri’ni yani Dirheler’i de ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Hakkari’de gezilecek yerler hakkında bizim söylemek istediklerimiz bunlar. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz. Bu arada Hakkari taraflarına yolunuz düşecek olursa şu başlıkların da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz:

 Van'da Gezilecek Yerler 

 Midyat'ta Gezilecek Yerler 
18 Kasım 2019 tarihinde bölgenin boşaltılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi esnafa ihtarname göndermiş. Habere göre sözleşmeleri 1 Kasım'da doluyormuş.

Kaynak:  Bundle 
Çivril ve Sandıklı Ovaları arasında bulunan Akdağ’ın en yüksek

zirvesi Kıraç Tepe 2446 m'dir. Toros

Orojeneziyle oluşmuş olan Akdağ, Torosların devamı durumundadır. Kırıklı bir rölyefe sahip olan Akdağ bloğu, Çivril ve Sandıklı çöküntü havzaları arasında yükselmiş bir horst özelliği gösterir. Kretase yaşlı kireçtaşlarının geniş alan kapladığı Akdağ, Büyük Menderes Nehri'nin kaynağını aldığı çok önemli bir akifer durumundadır.

Cografyacıningünlügü

https://www.instagram.com/p/B9CHE4lAundDV5kbHs4Ap07pLVPHXKhLoRL9rY0/?igshid=ruzb0nrorpag  
8 NİSAN 2020 DÜNYADAN KORONAVİRÜS HABERLERİ

İspanya, 26 Nisan’dan sonra düzelme beklediklerini duyurdu.

Yurt dışında koronavirüs yüzünden hayatını kaybeden Türk vatandaşı sayısı 222’ye yükseldi.

8 NİSAN 2020 TÜRKİYE KORONAVİRÜS HABERLERİ

Son verilere göre Türkiye’de güncel toplam koronavirüsü vakası 38.226, can kaybı ise 812 oldu.

Atatürk Havalimanı’nda yapılacak olan koronavirüs salgın hastanesi için faaliyetler başlatıldı.

Anakara’daki mezarlıklar Covid-19 salgını sebebiyl geçici olarak kapatıldı.

Kaynaklar: Sputnik

Son Güncelleme: 8 Nisan 2020
Gaziantep hamam kültürünü en iyi şekilde yansıtan güzel bir müze. Hamam araçları, balmumu heykeller ve maketlerle güzelleştirilmiş.

Müzenin en beğendiğim yönü soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümlerinin çok güzel tasarlanması. Gerçekten ısı olarak soğukluk yer baya soğuktu.

Müze içerisinde bulunan küçük bir uygulama sayesinde mini sabunlar hediye edilmesi de ayrı bir jest.

 Gaziantep Hamam Müzesi sitesi için. 
Günümüzde Edirne’nin eski tren garı olarak bilinen ve halen mevcut olan binanın yapımından daha önce, demiryolunun bölgeye ilk geldiği dönemde yapılan en eski gar binası hakkında mimari bilgilere, zamanımıza kadar gelen kartpostallardaki görüntülerinden ulaşılabilmektedir. Mimar Kemalettin Bey’in, eseri olan gar binasının, tasarım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Meşrutiyet’in ilk yıllarında yapılmış olmalıdır. İnşasına başlangıç tarihi de tam kesin değildir.1911-1912 veya 1912-1913 yıllarında olduğu belirtilir.(Yavuz:50.257). Genel olarak 1914 yılında bitirilmesine rağmen önce 1. Dünya Savaşı, sonları da çeşitli siyasi gelişmeler yüzünden ancak 1930 yılında hizmete girmiştir. 1959 yılında onarım geçirerek içi yeniden düzenlenmiştir