Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri deyince bizim aklımıza ilk etapta üç şey geliyor: Kayseri pastırması, kayseri mantısı ve tabi ki de Kayserili pazarlığı… Meşhur bir deyiş vardır, belki duymuşsunuzdur: Kayserili’ye sormuşlar “2 kere 2 kaç eder?” diye “Alırken mi satarken mi?” demiş  İşin şakası bir yana özellikle Kayseri’ye ilk defa gidenler şehrin belediyecilik açısından epey gelişmiş ve bakımlı olduğunu göreceklerdir. Dolayısıyla Kayseri’de gezmek, sağlanan bu ortam ve kolaylıkların da yardımıyla daha eğelnceli hale geliyor. Şimdi dilerseniz Kayseri’de gezilecek yerler tavsiyelerimize geçelim:

Kayseri’nin merkezi Cumhuriyet Meydanı. Kayseri’ye ilk defa geldiğinizde şehri gezmeye buradan başlayabilirsiniz. Meşhur Kale yani Kayseri Kalesi ve Surları da burada yer alıyor. Yine burada Kale Çarşısı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Ufak tefek hediyelik veya kıyafet almak isteyenlerin uğradığı bir nokta Kale Çarşısı. Aynı zamanda burada tarihi Kayseri Saat Kulesi’ni de göreceksiniz ve tabi ki fotoğraf çekmeyi ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Buradan alışveriş, yeme içme gibi aktiviteler için Forum Kayseri AVM’ye ya da şehrin meşhur caddesi olan Sivas Caddesi’ne geçebilirsiniz.

Kayseri Arkeoloji Müzesi’ne gittiğinizde Eski Tunç Devri’nden itibaren bölgede medeniyet kurmuş Asur, Frigya, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda lahit, mermer heykel, sikke, damga, mühür gibi farklı tarihi buluntuları görebilirsiniz. Ayrıca Kayseri yakınlarındaki Kültepe Ören Yeri’nde çıkarılan buluntular da yine müzede sergileniyor. Şehirde ziyaret edebileceğiniz müzelerden bir diğeri de Atatürk’ün Kayseri’ye geldiğinde konaklama amaçlı kullanmış olduğu Kayseri Atatürk Evi Müzesi. Müze gezmeyi sevenler buraları Kayseri gezilecek yerler listelerine ekleyebilir.

Diğer yandan Kayseri, Anadolu Selçukluları ve Büyük Selçuklu Devleti zamanında çok önemli bir rol üstlendiği için kentte Selçuklu dönemine ait oldukça fazla eser bulunuyor. Bize göre bunlardan en farklı ve ilginç olanı Gevher Nesibe Şifahanesi. Rivayet odur ki Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevser Nesibe Hatun sarayın baş sipahisine aşık olur. Ancak bunu onaylamayan Gevser Hatun’un ağabeyi I. Gıyaseddin Keyhüsrev sipahiyi savaşa gönderir ve ölümüne sebep olur. Duruma çok üzülen Gevser Sultan verem hastalığına yakalanarak ölür ve ölmeden önce ağabeyine bu hastalığa çare bulunması için bir şifahane yaptırmasını vasiyet eder. Tıp Müzesi olma özelliğiyle Gevher Nesibe Şifahanesi mutlaka Kayseri’de gezilecek yerler listenizde bulunmalıdır diyoruz.

Bölgede bir zamanlar yaşamış olan büyük Ermeni gruplarından kalan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi tarihe ilgisi olanlar için iyi bir durak noktası olabilir. İlk olarak 1191 yılında inşa edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi 1859’da büyük bir tadilattan geçmiş. Onu özel kılan ise İç Anadolu’nun tek Ermeni Kilisesi olması ve dolayısıyla buralarda halen yaşamakta olan Ermeni halkın manevi merkezi olmasıdır. Farklı kültürlere ait eserleri incelemeyi seviyorsanız burayı da Kayseri’de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Osmanlı Devleti döneminde bıraktığı eserlerle tüm dünyayı kendine hayran bırakan Mimar Sinan’ın Kayseri’de büyüdüğünü ve 22 yaşına kadar Kayseri’de yaşadığını biliyor muydunuz? İşte Kayseri’de bulunan Mimar Sinan Evi büyük ustanın Kayseri’den ayrılana kadar kullanmış olduğu ikametgahıdır ve ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Ali Dağı Yeraltı Şehri isminden de anlaşıldığı gibi Ali Dağı’nda yer alıyor ve tıpkı Kapadokya bölgesindeki diğer yer altı şehirleri gibi zulümden kaçan hristiyanların korunma ve sığınma amaçlı olarak meydana getirdikleri bir yeraltı şehri. Şunu da ilave edelim ki Ali Dağı Yeraltı Şehri’nin keşfi çok eski dönemlere dayanmadığından dolayı tam olarak şehir ortaya çıkarılabilmiş değil. Bölgedeki en önemli dağ kütlesi ise tabi ki Erciyes Dağı. Dört mevsim boyunca birçok dağcılık faaliyetinin gerçekleştirilebildiği Erciyes Dağı’nda kışın kayak yapabileceğiniz Erciyes Kayak Merkezi’nin bulunduğunu da hatırlatmış olalım.

Kayseri’de gezilecek yerler yazımızı Soğanlı Vadisi’nden bahsederek bitirelim. Kayseri’ye uzaklığı yaklaşık 80 km olan Soğanlı Vadisi’nde yüzlerce yıldır ayakta duran birçok manastır, kilise ve kaya oluşumu bulunuyor. Vaktiniz varsa bu yerleri de gezebilirsiniz. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz.

Bu arada Kayseri'ye kadar gelmişseniz belki şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 Nevşehir'de Gezilecek Yerler 

 Sivas'ta Gezilecek Yerler 

 Niğde'de Gezilecek Yerler