Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nı kapsayan on yıl boyunca memleketinden ayrı kalan, gurbetin içini yaktığı, sevdiğine kavuşamadan bu dünyadan göç eden Şeyhoğlu Satılmış’ın memleketi. Evet, Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış, Faruk Nafiz Çamlıbel’in kült eseri olan Han Duvarları adlı şiirinin kahramanıdır. Kahramanmaraş denince aklımıza gelip burnumuzun direğini sızlatan hikayesiyle Türk Edebiyatı’na ve Türk şiirine gönül vermiş herkesin aklında yer etmiş bir yitiktir Satılmış…

Çamlıbel, öğretmen olarak atandığı  Kayseri ’ye gitmek için Niğde’nin Ulukışla ilçesine kadar trenle gelir. Sonrasında yaylı adı verilen at arabasıyla Kayseri’ye ulaşmak için yaptığı 3 günlük yolculuğunu konu eder Han Duvarları şiirinde. Konaklamak için uğradıkları hanlarda Maraşlı’nın dizelerine rastlayan şair, beyitler halinde yazdığı şiirinde eşsiz dizeleriyle bir yandan o günkü Anadolu manzarasını resmederken diğer taraftan da Maraşlı Şeyhoğlu’nun hikayesini paylaşarak gurbet ellerde sıla hasreti çeken, bin bir acıyla boğuşan Anadolu insanının yaşadığı trajedilerden bir kesit sunar.

Bu şiiri okuyan gezginlerimizin artık her konaklamada günümüzün hanları olan otel ya da pansiyon odalarında kafalarını yastığa koyup duvarla yüzleştiklerinde Han Duvarları şiirini hatırlayıp Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış’ın yarım kalan yolculuğuna bir selam çakıp öyle uyuyacaklarına inanıyoruz. Sevdiğiniz kişiyle farklı şehirlerde yaptığınız her konaklamada sevdiceğinize o kenti hatırlatacak bir şiir yazamasanız bile Google’dan güzel bir şiir bulup okumanızı tavsiye ediyoruz. Seyahatiniz hem sizin hem de sevgiliniz için daha farklı, daha anlamlı, daha unutulmaz bir hâl alacaktır.

Son bir not: Maraşlı Şeyhoğlu’nun koşma tarzındaki şiirinde geçen “Yolcuyum bir kuru yaprak misali / Rüzgârın önüne katılmışım ben" dizeleri adeta Forrest Gump filminde Forrest’ın “Annem mi haklıydı yoksa Teğmen Dan mı, bilemiyorum. Herkesin bir kaderi var mı bilemiyorum, yoksa rüzgâra kapılmış gibi tesadüfen oraya, buraya mı sürükleniyoruz?” sorusuna bir cevap niteliğindedir adeta.

Han Duvarları şiiri ile ilgili daha detaylı bilgiler için:

 Faruk Nafiz Çamlıbel Han Duvarları şiiri 

 Han Duvarlarındaki Maraşlı Şeyh Oğlu ve gerçek hikayesi hakkında 

 Han Duvarları şiirindeki tarih ve kentlerle ilgili detaylı bir yazı 

 Kıraç’ın seslendirdiği Keklik türküsünün son kısmında yer alan Şeyhoğlu dizeleri  (3:11’den itibaren)