Bolu - Göynük - Tarihi Mekan

Göynük Saat Kulesi

Göynük Saat Kulesi hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Göynük Saat Kulesi 1923 yılında dönemin Kaymakam Hurşit Bey tarafından yapılan yönlendirmelerle yapılmaya başlanmış ve Kurtuluş Savaşı süresi boyunca Türk milleti tarafından gösterilen Milli Mücadele hareketi anısına inşa edilmiştir. Aynı zamanda Göynük Zafer Kulesi ya da Göynük Zafer Abidesi olarak da biliniyor.

Göynük Saat Kulesi 1996 yılında yönetmenliği Ömer Kavur tarafından yapılmış olan “Akrebin Yolculuğu” adlı Türk-Macar ortak yapımı filmde de kendine yer bulmuş bir yapıt. Kulenin manevi değerinin bu kadar yüksek ve yerli turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen bir eser olması ne yazık ki 2001 yılında ahşap olan kule kısmının yanmasına engel olamamış. Bir çalışma esnasında kaynak makinesinden sıçrayan kıvılcımlar ahşap kulenin tamamen yanmasına sebep olmuş fakat kule tekrar yenilenmiş.

Bir  cittaslow (sakin şehir)  olan Göynük’te ayrı bir yeri olan Göynük Saat Kulesi’nin fikir babası olan Kaymakam Hurşit Bey için de bir heykel yapılmasının düşünülmüş olması gerçekten güzel. Göynük ilçesini seyretme, fotoğraf çekme, tarihi dokuyu hissetme açısından kesinlikle Göynük taraflarına yolunuz düştüğünde incelemeniz gereken yapıların başında gelen kule, ilçenin adeta medar-ı iftiharı durumunda. Bu yüzden de kesinlikle görmelisiniz diyorum.
Kuleye ulaşım sadece merdivenlerle yapılmakta, aracınızı aşağıda bırakmalısınız, Kulenin arka tarafında da çay-kahve içeceğiniz bir yer var ki manzaranız muhteşem. Böyle yerlerde, çıkan 1 saat sonra inmeyi tercih ediyor :) Bizde 1 ay önce gittik (nisan) çok hoşumuza gitti, sanırım en güzel mevsimde gitmişiz. Bölge turizim açısından kalkınmaya başlamış dolayısıyla da canlı tutmak için gönülden emek veriyorlar, insanları samimi ve sıcakkanlı (son zamanlar da aradığımız mucize bir davranış) mutlaka ziyeret listenize ekleyin.)
Göynük’ün simgelerinden biri olan Zafer Kulesi ilçeye hakim bir tepeye 1923 tarihinde Cumhuriyet döneminin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yapılmıştır. Altıgen taş temel üzerine, 3 katlı ahşap yalı baskı mimarisiyle yapılan Zafer Kulesi, Kurtuluş Savaşı’nın başarılarını ebedileştirmek için anıtsal eser olarak yapılmıştır.