Sevgi ve saygı sizlerin olsun.

Bugün ele amış olduğum esas konu akvaryum balıklarım neden ölüyorlardı. Ama kelime kısıtlamasını almadan ve anlam akışına giyotin vurmadan bu işi yapmak istediğim için yine yazılarımı parçalar halinde sunuyor olacağım. Şimdiden iyi seyrirler.

Akvaryum balıklarımızın genel anlamda hayata tutunamadıkları ya da daha doğrusu tutunmalarını güçleştirdikleri durumlardan bahsederken az önce stres kavramından bahsetmiştik. Şimdi ise bu durumu biraz daha açık ifade edecek daha sonrasında ise bu sorunun çeşitli neden leri üzerine gidiyor olacağız.

Stres kavramı hakkında en son söylediğim şey balık yoğunluğu idi. Bu çok sık ihmal edilen ve aslında çok da önemli olan bir husus olduğu için bunun üzerine biraz konuşmak istedim. Çeşitli steler ve isimlerin bu konu ile alakalı faklı görüş ve düşünceleri olsa da [ örnek vermek gerekirse litre başına bir balık (lepistes plati moli velifera gibi canlı doğuranlar için) ya da 3 litre başına bir balık şeklinde] ben bu tarz hesaplamaları doğru bulmuyorum öncelikle bu işten keyif almak istiyorsak bizden önce akvaryumumda ki güzellik abideleri keyif alıyor olmalı. Onlar yaşamak tan ne kadar mutlu ise bizde onların yaşamasından O kadar mutlu oluyor olacağız. Bu yüzden akvaryum şekliniz akvaryumda bulunan canlı tercihlerini, bu canlıların birbiri arasında uyumu, hatta mevcut canlıların kondisyonu göz önünde bulundurulmalı bütün bunların ortak paydasında bir sonuç alınmalıdır. Canlılar hakkında yüzeysel de olsa bilgiler paylaşıyorum ve bu işi benden daha iyi yapan çok daha bilgili tabiri caiz ise bilge Tonla isim var. Bu kişiler in yazılı ve sözlü kaynaklarına göz atabilirsiniz. Daha sonra sizlerin göz zevklerine uygun aynı zamanda da bedeli I eksiksiz bir şekilde karşılayabileceğiniz canlılar tercih etmelisiniz, unutayın ki sizin akvaryumuunuzu en iyi yine siz bilebilirsiniz. Bu tarz hususları göz önünde bulundurursak çok daha mutlu ve çok daha keyifli balıklara sahip olabiliriz.

Gelelşm diğer türlere:

Zaten hali hazırda doğal ortamından çıkartılıp doğal ortamının taklit edildiği bir ortama koyduğumuz canlılarımızın ömrünü belirli bir oranda kısaltmış oluruz. Birde bunun üzerine uygunsuz şartlar eklenirse ölümler kaçınılmaz olur bu noktada sizlere verebileceğim tavsiyelerden bir diğeri de uygun bir filtre tercih etmemizdir. Uygun bir filtre den kastımız direkt olarak akvaryumun suyunu 1 saatte en az 3 kere döndürebilecek ve biyolojik anlamda bu suyun içindeki mikrocanlıları muhafaza edebilecek bir filtre kullanılmalıdır. Yine unutulmaması gereken hususlardan bir diğeri ise akvaryum hacmi ne kadar küçkükse o kadar kolay bozulma yaşanabileceği için küçük hacimlerde daha çok dönüş sağlayabilecek akvaryumlar tercih edilmesi yönündedir. Örnek vermek gerekirse benim küçük akvaryumumda 1 saatte su 15 kere döneriken büyük akvaryumumda su 1 saatte 7 kere dönmektedir. Yani akvaryum hacmi attıkça su bozulma potansiyeli azaldığı için daimi devir oranı azaltılabilir. Bu noktada küçük bir husus daha var o da şu eğer filtrenizin içini açacak Olursanız çoğunlukla beyaz bir pervane göreceksiniz o pervane yi ne kadar sık temizlerseniz akvaryum filtre bizde o kadar yüksek performanslı çalışacaktır.

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ¡¡¡