Mardin - Midyat - KENTİN HAVASI

Midyat Gezilecek Yerler

Midyat gezilecek yerler ve Midyat'ta yapılacak şeyler hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

MİDYAT GEZİLECEK YERLER

Türkiye’de Midyat Gezilecek Yerler arasında kesinlikle ilk sıralarda yer alıyor çünkü kentin gerçekten kendine özgü bir demografik ve mimari yapısı var. Turabdin Platosu olarak bilinen bölgede konumlanmış olan  Midyat  Mardin’in en büyük ilçelerinden biridir. Mardin’in doğusunda, Hasankeyf’in güneyinde yer alır ve Mardin’e olan mesafesi yaklaşık 65 km’dir. Aracı olmayanlar Mardin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden kalkan minibüslerle Midyat’a gidebilirler. Eskiden Estel ve Midyat olarak farklı iki ilçeden ibaret olan kentte bu ilçeler zaman içerisinde birleşmiş ve tamamına birden Midyat denir hale gelmiş.

Öncelikle Midyat’ı önemli yapan şey gerçek anlamda bir kültür mozaiği özelliği taşımasıdır. Hristiyanlık ve Müslümanlığın iç içe yaşandığı; Arap, Kürt ve Türk insanının beraberce hayatını devam ettirdiği ve Süryanice, Arapça, Kürtçe ve Türkçe dillerinin bir arada kullanıldığı bir kent Midyat. Estel daha çok Arap kesimin, Midyat ise Süryani ve Kürt kesimin yoğun olarak yaşadığı yerlerdir. Bölgeye dışardan gelen memurlar ve yerli Türkler ise kentte dağılmış vaziyette yaşarlar.

Hemen her noktasında sarı kalker taştan yapılmış evleri olan Midyat merkeze ulaştığınızda saat kulesini göreceksiniz. Saat kulesini çevreleyen caddelerde Midyat yöresinin klasik çöl sarısı rengi taşlarından yapılmış ikişer üçer katlı binalar var. Buradaki esnafı ziyaret ettiğinizde altın ve gümüş telkâri sanatının en güzel örneklerine rastlarsınız. Kentte alışveriş yapmak isteyenler için özenli el işçiliğine sahip bu altın ve gümüş takılara bakmalarını tavsiye ederiz. Yalnız alışveriş yaparken Türk insanının olmazsa olmazı pazarlık yapma hususunu ihmal etmeyin.

Midyat 2000’li yıllarda tavan yapan doğu kültürü içerikli dizilerden nasibini almış kentlerin başında geliyor. Bu yüzden kentte yerli ve yabancı turistler dışında dizi ve film ekibi çalışanlarını da görmeye alışmış Midyatlılar.

Midyat Mor Gabriel Manastırı dünyanın en eski Süryani Ortodoks manastırı olduğu için kentteki en önemli tarihi yapı. Kent merkezine uzaklığı yaklaşık 18 km. Mor Gabriel Manastırı M.S. 397’de Mor Samuel ve öğrencisi olan Mor Simon tarafından yapılmış.

Midyat’taki tarihi yapılardan bir diğeri de Anıtlı Köyü’nde bulunan Meryem Ana Kilisesi. Yine bu kilise de mimari olarak eşsiz bir tasarıma sahip ve izlerken insanı büyülüyor.

Midyat’ta mutlaka Belediye Kültür Evi’ni ziyaret edin. İçeriye giriş için çok cüzi bir miktar ödeme yapmanız gerek. Yaşlı bir Süryani vatandaş ölmeden önce bu yapıyı devlete bağışlamış ve yapılan restorasyonla bina Kültür Evi Haline getirilmiş. Girişte hediyelik eşya dükkanı ve küçük bir kafe var. Burada soluklanıp bir şeyler içebilirsiniz. Kültür evinin teras katına çıkarak da muhteşem Midyat manzarasını doyasıya seyredebilir ve çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Diğer taraftan Estel’e gittiğinizde Estel Han Halk Evi’ni ziyaret ederek bölge halkının yaşayışını simgeleyen sergileri ve labirent mağaraları görebilirsiniz.

Midyat Kent Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde Sümer, Akad, Mittani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu,  Artuklu  ve Osmanlı döneminden kalma eserler bulacaksınız. Eğer vaktiniz varsa gidip bir bakın.

Mezopotamya bölgesinin binlerce yıllık geçmişi olan şarabını tatmak isterseniz Süryani Şarap Evi bunun için uygun bir durak. Alacağınız şarabı belirlemeden önce tadına bakarak seçim yapabiliyorsunuz. Kafro’daki (Elbeğendi) pizza dükkanını da deneyebilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte Midyat’ta gezilecek yerler arasında: Cevat Paşa Camisi, Gelüşke Han ve Beyazsu’yu da ekleyebiliriz.

Midyat gezilecek yerler dışında Midyat’ta yapılacak şeyler nelerdir diye sorarsanız Sadık Künefe’de lezzetli künefelerden yiyebilir, binlerce yıllık geçmişi olan telkâri sanatının icra edildiği atölyelere giderek bu sanatın icra edilişine şahitlik edebilir, ürünlerden satın alabilir, ünlü menengiç kahvesinden yudumlayabilir ve lezzetli Midyat kavunlarını mutlaka tadabilirsiniz.