Kent Havası - Genel - Blog

Melek Balığı

Latince Adı: Pterophyllum Scalare

Arkadaşlar merhaba bu gün size melek balığı hakkında bilgi vereceğim. Akvaryumda beslenmeye başlayan ilk balıklardan biridir. Farklı su şartlarına uyum sağlar. Dayanıklı bir balıktır. Eğer istediği ortam sağlanırsa 10 yıla kadar yaşar. Doğal yaşam ortamı Venezuela,Kolombiya,Peru ,Brezilya 'da Güney Amerika'da ki büyük nehirlerde ve Amazon ormanlarıdır. Bu yüzden bitkili akvaryumu çok severler ve çok iyi uyum sağlarlar . İsimlerini fiziksel şeklinden alırlar. Basık bir şekli vardır. Bakımı kolaydır. Su ph değeri 6.0 ile 7.5 olamalıdır. Kuyruğuna zarar vermeyen ve ağzına sığmayacak balıklarla yaşar. Moli, çöpçü, plati, kılıçkuyruk, gibi balıklarla. Bir çift halinde besleyin yoksa birbirlerine zara verebilirler yada eşli eşli besleyin. Erkek dişi ayrımı basittir .Erkeğin alt kısmında üreme organı sivri dişininki yuvarlaktır. Üretmek gibi bir isteğiniz varsa 6 tane melek balığı 3 erkek 3 dişi şeklinde sonra eş olmalarını bekleyin eşleri anlarsınız bir süre sonra. Birbirlerini kovalar ve öpüşürler.Ve üreme gerçekleşir. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Hayırlı Ramazanlar. Evde Kalın. Sağlıklı kalın.
Hepinizi sonsuz saygı ve sevgi ile selamlamakta ve bir miktar geciktirmiş olduğum Pterophyllum scalare ( Melek Balıkları ) hakkında ki bilimsel gerçeklikler yazısına hoş geldiniz. Mümkün olduğunca tek bir metine sığdırmaya çalışacağım yazıma geçmeden önce selamlama ve sunuş bölümü ile başlamak istedim . İyi okuyuşlar diler ve eklerim , umarım sizlere faydalı veriler sunabilirim.

Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşma hayalleri kurarken akvaryum karşında seyire geçiyorsunuzdur. Bu günlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

Gelelim Akvaryumlarımızın baş tacı gelinkli canlıları Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına ) .

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın Doğal Kökenlerinin Dayandığı Bölge :Kolombiya, Surinam, Fransız Guyanası, Peru ve Brezilya. Rio Oyapock, Rio Essequibo, Rio Ucayali, Rio SolimÃμes ve ana Amazon havzasının da haricinde çeşitli nehir sistemlerinde bulunur. Ayrıca Brezilya'nın Amapá bölgesindeki çeşitli nehirlerde de bulunur. Yani anlayabileceğiniz üzre melek balığı neredeyse dünya ya mal olmuş bir canlıdır.

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın Yüzüş bölgesi : Bu kibirli dostlarımız tam tabiri ile burnu düşse eğilip de almazlar yani asla akvaryumun dip kısmına inmezler tamamen orta ve üst kısımlarda vakit geçiren bu canlılar çoğunlukla %70 lik kısımda vakit geçirirler.

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın Diyeti : Hem etçil hem de otçul olarak beslene bilen Pterophyllum scalare ( Melek Balıkları)ını mümkün olduğunca 2 öğün etçil 1 öğün otçul beslemenizi öneririm . Bu naif dostlarımızın canını sıkmak çok kolaydır bu yüzden mümkün olduğunca taze hatta canlı yemler tercih edilmesini öneririm .

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın Habitat İstekleri : Mümkün olduğunca açık yüzüş alanının yanı sıra yüksek oranda bitkili ve köklü akvaryumlar melek balıklarımız için kusursuz bir ortam sağlaycaktır.

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın Habitat Dostları : Hemen hemen her tülü dip balığı ile yaşayabilirler. Japon ve Diskus Balıkları ile bakılabilselerde ben sizlere böyle bir besi yöntemi kesinlikle önermem. Tek tür olarak ya da tetra sürüleri ile bakılmaları doğru olacaktır.

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın İstedikleri Isı Değerleri : Pterophyllum scalare ( Melek Balıkları ) mümkün olduğunca sıcak sularda yaşamak isterler ve bu yüzden de 26°C - 30°C de bakılmasını öneririm ama bu dostlarımız 24°C ye kadar sorunsuz yaşamlarına devam edebilirler.

Pterophyllum scalare ( Melek Balıklarına )nın İstedikleri pH değeri : Yaklaşık olarak 6.2 - 7.8 pH değerleri uygun olacaklardır.

Melekler hakkında ki bilimsel yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız.

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !
Hepinizi her daim olduğu gibi en içten duygu ve sevgilerimle selamlıyor bugün ki yazımız için kolları sıvıyorum. Bugün ele alacağımız canlı türü pek çok hobicinin ve koleksiyoncunun gözdesi konumunda olan Pterophyllum scalare yani melek balıkları.

Pterophyllum scalare ( Melek balığı ) nı bu kadar özel yapan şey şüphesiz akvaryumlarda sergilemiş oldukları olgun nadide ve eşsiz tavırları. İsimlerinin hakkını vererek tam bir melek gibi süzülerek akvaryumda zaman geçiren ve karşısında da sizlere efsanevi güzellikte zaman geçirten bu canlıları ne kadar översek övelim bence yeterli olmaz. Pterophyllum scalare ( Melek Balıkları ) hakkında up uzun övgü dolu cümlelerime geçmeden hemen önce sizlere bir uyarı mahiyetinde olmasını istediğim kötü yönlerinden başlamak istiyorum. Öncelikle Pterophyllum scalare ( melek balıkları ) hangi boya hangi yaşa gelirse gelsin her daim oldukça nazik nayıf, hanım hanımcık canlılardır. Damızlık bir meleği hasta etme zorluğu ile yavru bir meleği hasta etme zorluğu tabiki aynı değildir ama arada muhtemelen hepinizi hayal kırıklığına uğratabilecek türden küçük bir direnç farkı vardır. Pek çok akvaryum canlısında görmeye alışkın olduğumuz tahamül seviyesi bu canlılarda hemen hemen hiç yoktur . Kalitesiz bir yemden kalitesiz su şartlarından kısacası istemediği herhangi bir şeyden rahatsızlık duyarsa çok kısa bir sürede sizlerle yollarını ayıracaklardır. Bunun da haricinde son derece avcı balıklar olan Pterophyllum scalare ( melek balıkları) yavru balıklara karşı ne yazık ki melek değil köpek yüzlerini gösteriyor onları görür görmez canlı besin katagorisinde değerlendirmeye alıyorlar. Piyasa da pek çok varyetesi olan Pterophyllum scalareları temel olarak sınıflandırmak gerekirse three color ( üç farklı renk genellikle siyah beyaz ve turuncu renklerinden oluşurlar ve baskınlıklarına göre çeşitli şekillerde adlandırılırlar örneğin turuncu rengi yoğunlukta olan three colorlar süper orange three color ya da beyaz rengi ağırlık da olan three colorlar süper white three color olarak sınıflandırılabilir) Smokey Pterophyllum scalare ( Bedenlerinde genellikle neon tetraları anımsatan parlak yeşil rengin yanı sıra siyah da bulunur bedenleri ortalama olarak iki parça şeklinde görünür siyah ve yeşil kısım olmak üzere) Bunlar gibi sayısız varyasyonu olan bu canlılar için Tül kuyruk ya da yelken kanat tabirleri ile ıslahlama ve ehilleştirmeler sonucunda kısa ani sert hamleler yapabilmelerini sağlayan kuyrukların yerlerini uzun ihtişamlı kuyruklara bırakması da yine bu türlerde farklı bir varyete oluşumuna katkıda bulunmuştur. Her zaman bahsettiğim gibi yine kelime sınırlamasından dolayı parçlar halinde yayımlayacağım bu metinler dizesinden sizlere bir kez daha selamlar ve saygılar göndermek önünüzde saygı ve sevgi eşliğinde eğilmekteyim her birinize apayrı kucak dolusu selamlar. Ve en önemlisi sağlıklı günler dilerim.

Sürç-i lisan ettiysek afolla !