Kent Havası - Genel - Blog

Lepistes

Bilimsel Adı: Poecilia Reticulata

Bu canlıda beni en çok cezbeden kuyruklarının nazlı nazlı hareket etmesidir. Bu yüzden beslemeyi düşündüğüm bütün canlıların uzun kuyruklu olanlarını aradım. Mesela japon balığında tül kuyruk denilen tür. Ama hiçbiri lepistes balığı gibi olmadı. İlk beslediğim türdü lepistes. Ama sonraları daha farklı türler besledim. Şimdi ise yeniden lepistesin de bulunduğu canlıdoğuran akvaryumu kurmayı planlıyorum. Bakımı kolay görselliği oldukça güzel olan bu tür hobicilerin vazgeçilmezi adeta. Eğer bir kere bu canlıyı sevmiş iseniz başka türler yerini dolduramıyor. Ayrıca çokta cana yakın bir tür. Sizi tanır sizin ilginizi bilir yani bir yakınlık kurarsınız bu tür ile. Ayrıca üremesi de hızlı ve kolay. Herkese tavsiye ederim bu güzelliği.
Evet arkadaşlar akvaryum balıklarindan olan lepistes balığını anlatmaya çalışacam bu gün size. Lepistes balıkları barışçıl bir türdür. Diğer türler ile uyumlu olarak yasayabilir. Tabi diğer bakacağınız türünde barışçıl olması gerekiyor. Lepistes balıkları ortalama 25 derece suda yaşarlar. Küçük bir türdür diğer balıklar gibi on santim onbeş santim olmazlar. Elli santim bir akvaryumda bakılabilir. Lepistes balıklarinda iki dişi bir erkek olarak oranlaya bilirsiniz.
Arkadaşlar merhaba bu gün size lepistes balığı hakkında bilgi vereceğim. İlk beslenen akvaryum balıklarından biridir. Güzel kuyrukları ve çabuk üremeleri akvaristleri kendine çeker. Narin balıklardır. Kötü su şartlarında çabuk ölürler. Üreme için ayrı bir akvaryum almalı yada akvaryumu bölmelisiniz çünkü canlı doğuran bu balık yavrusunu yer. Küçük bir koloni ile çokça yavru alabilirsiniz. Erkekler küçük ve daha renklidir dişi biraz daha büyük ve az renklidir. Tabiki bunlarn istisnası vardır. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın
Kısa da olsa bir süredir ara verdiğim yazı işlerine tekrardan dönemem fazla uzun sürmedi fark ettiğiniz gibi...

Öncelikle sözlerime her zaman olduğu gibi selamlaşma ile başlamak istediğimi belirtirim. Herkese sonsuz selamlar ve iyi günler dilerim. Bugün ki konuğumuz Poecilia reticulata yani piyasa tabiri ile Lepistes (Guppy).

Lepisteslerle alakalı teknik detaylara geçmeden önce kendimin de bu tür için bir üretimci konumunda olduğumu belirtmek isterim.

Lepistesler üzerlerinde yüzlerce varyeteler yapılmış uzun soluklu çalışma, ıslahlama, saflaştırma ve çaprazlamalar sonucunda benim gözlerimce 13 faklı kuyruk tipi ve sayısız renk kombinasyonundan oluşan bir tür. Çaprazlamalar ve saflaştırmalar sonucunda elde edilen varyasyonların fiyatları son derece değişken olsa da ₺2.5-₺250 ye kadar uzanan geniş bir piyasası olduğunu belirtebiliriz.

Teknik detaylardan önce sizlere muhtemelen bu yazıyı okutturan şeylerden bahsedelim.

Lepsites Üretimi; Bu konuda henüz bende tam uzmanlaşamamış bir kişide olsam sizlere gönül rahatlığı ile bahsedebileceğim bir detay var. Lepistes balığından yavru almak için ihtiyacınız olan tek şey sağlıklı (kısır olmayan) bir çift. Evet, bu kadar kolay. Lepistes balığının üretim zorluğu yavru almak değil yavruyu yaşatmaktır. Yaşatmak deyince de aklınıza fazla kompleks bir durum gelmesin yavruların 5 günlük olacağı zamana kadar anne babalarından ve diğer balıklardan kaçırılması demektir. Zaten kendisini toplayan bizlerin tabiri ile kurtaran yavruların artık Lepistes türü balıklara yem olma ihtimali kalmamaktadır. Çünkü kendi türünün yetişkin bireylerinden çok daha atik ve hızlı yüzerler. Peki aklınızda oluşan şu sorunun cevabı nedir.

Yavruları nasıl 5 gün boyunca saklayacağım?

Bunun için çok çeşitli yöntemler vardır benim bu balıklarla tanışmama vesile olan İrfan beyin yıllardır kullandığı cama cam bir akvaryuma eklenen bir miktar yapay bitki de bir çözümdür genel kabul görmüş akvaryum içinde akvaryum yani kafes sistemi de bir çözümdür. Benim şahsi üretim yöntemim piyasa da Tilki Kuyruğu olarak tanınan CERATOPHYLLUM DEMERSUM bitkisinin akvaryumumun yaklaşık olarak %78 ini kaplamasına izin vermemdir. Bu sayede anne baba için yeterli açık yüzüş alanı ile beraber yavruların kendilerine gelene kadar saklanabilecekleri bir yuva elde etmiş oldum. Kendim de bir akvaryumda ne kadar bitki varsa o kadar güzeldir diye düşündüğüm için muazzam bir görüntü ile yavrularıma kısa sürede kavuştum. Gelelim küçük efendilerimizin büyüme sürecine. Bu sevgili yavularımız bahsetmiş olduğum gibi bitki ile kaplanmış bir akvaryumda bolca salgılanan algeler, mikro bakteri ve bitkiler, plankton ve tek hücleri canlılar ile hızlı bir büyüme sergilerken aynı zamanda genel kabul görmüş bir yöntem olan artemia ile de boylanma, büyüme ve renklenmelerinde muhteşem bir süre kazancı sağlayabiliyoruz. Yaklaşık 15 günlük iken tam bir lepistes fomruna kavuşan dostlarımızın bundan sonraki süreçleri de boylanma, etlenme ve renklenme olarak devam etmektedir. Bunca yazıyı okuyan birisinin bu işte başarısız olmaycağını düşünmekte ve yalnızca sizlere sabır ve bekleme önerebilmekteyim gelelim sıkıcı teknik detaylara.

Poecilia reticulata kaç derece ısı gereksimini duyar: Elinizde bulunan varyetelere göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 23°C ile 29°C arasında sorunsuz yaşam fonkisyonlarını devam ettirebilir. Benim bu konuda herhangi bir deneyim ya da gözlemim bulunmasa da bazı üreticiler sıcaklık artışı ile yavru doğum süresinin ters orantılı olduğunu söylmektedir . Bu bilgiyi doğru kabul ederek daha hızlı yavru almak için akvaryum ısısını arttırmadan önce aman dikkat 2 gün önce yavru alacağım diye balıklarınız haşlamayın.

Poecilia reticulata kaç litrede yaşar : Sevgili Poecilia reticulata için hacim tam bir bilinmezliktir herkes için farklı rakamlar olsa da bu balıklar içinde dönebildikleri her temiz suda yaşayabilirler bu sözlerime ağabeyler tarafından bazı eleştiriler gelebilri ama 200L lil bir akvaryuma 10 Litrelik bir kafes yapıp balıkları oraya koymakla 10L bir akvaryumda bakmak tamamen aynı şeydir. Bu nedenle sizlere tavsiyem gönlünüzün ve cebinizinin rahat ettiği en geniş su kütlesinde canlılarınızı yaşatmanız.

Poecilia reticulata Diyeti : Genel anlamda yem ayırt etmeyen bu balıklar için genel kabul görmüş yemler şunlardır:

Tetra Pro Algae, Tetra Pro Energy, Artemia içerikli besinler, Sera Flora gibi.

Poecilia reticulata Doğal Habitatı : Lake Naivasha, Pandan Reservoir

Gelelim benim için en iyi ve sizin için en uygun lepistes türevine...

Çok açık seçik bir cümle ile ifade edeyim Albino varyetler haricinde ki bütün Lepistesler aynı zorluk seviyesindedir bu sebepten ötürü sizlere en uygun lepistes: GÖZ ZEVKİNİZE EN UYGUN VE BÜTÇENİZE EN UYGUN LEPİSTESTİR.

Benim favori türlerimi soracak olursanız: Full Black Lepistes, Full Red Albino Lepistes, Golden Lepistes, Blue Dragon, Moskov Blue gibi balıklar benim favorilerimdir. Fiyatlandırmaya da ufak değimek gerekirse En pahalı türler Dragon türleri iken en ucuz türlerde yerli kırma ithal kırma türlerdir diğer tüler için ortalama fiyat ise çift ₺30 dir.

Sürç-i lisan ettiysek afolla iyi günler.