Kent Havası - Genel - Blog

Akvaryumda pH

Selamlar sevgili okurlar bugün sizlere daha önceden söz vermiş olduğum pH faktörü ile ilgili paylaşımda bilgi birikim transferinde bulunuyor olacağım.

İlk olarak pH kavramından bahsedelim.

pH kavramı kimyadan da bildiğiniz üzere " Power of Hidrogen " demenin kolay yoludur . Anlamı ise hidrojenin gücü demektir hesaplanması başlı başına bir kimya konusu olmanın yanı sıra biz akvaristleri de yakından ilgilnedirmektedir . Bunun en bariz sebebini şu şekilde anlayabiliriz . Bizlerin evlerinde ki kentlerinde ki havalar nasıl oluyorda bizlerin hayatlarında , ruh hallerinde bu kadar yoğun bir etki barındırıyorsa ; akvaryumlarımızda ki canlı dostlarımız için de akvaryum suyu en az bunun iki misli önemli hatta kritiktir . Çünkü balıklar soğuk kanlı canlılardır ve bu sebepten dolayı akvaryum ısısı direkt olarak vücut ısısı kavramına dönüşmektedir . Yine bunun gibi suyun kalitesi de canlının kalitesi demek olmaktadır . Canlı Dostlarımızın keyfi ne kadar yerinde ise bizlerin de keyfi o kadar yerinde olur , bu yüzden kendimiz rahat etmek istiyorsak onları rahat ettirmeliyiz . Bu konuda da gayet çok değişkenli bir madde ile yani su ile ilgilenmekteyiz . Suyun pH si canlılarımızın isteklerine ne kadar uygun ise o kadar mutlu keyifli olcaklardır karma ve show akavaryumlarda direkt olarak bir pH değeri belirnemeyeceği için mümkün olduğunca 7 pH de sabitlemeyi hedeflemeliyiz . pH kontrolü için kullanabilecek bazı yöntemler şunlardır ;

Kimyevi ilaç ve düzenleyici kullanımı .

Doğal belirleyeci olan kum , taş , kök ve gövde kullanımı .

Bu noktada benim şahsi tercihim her daim doğal olanlardan yana olmaktır . Doğal düzenleyici ve dengeliyicileri ph Düşürmek ve ph arttırmak adına kullanılanlar olarak 2 ye ayırmak mümkün .

pH arttıran ürünler suları yumuşatmak da daha bazik hale getirmektedir , bu noktada kullanabileceğiniz ürünlere ayrı ayrı değinerek yazımı gereksiz bir şekilde uzatmak istememekteyim . Bu sebepten ötürü sizlere akvaryumunuza çeşitli taşlar ve kaylar koymayı önerebilirim yine akvaryumlarınız daki ph yi düşürmek yani suyunuzu asidik bir hale getirmek onu acıtmak için çeşitli kökler ve yapraklar kullanmanızı öneririz .Yine ayarlamış olduğunuz bu pH dengesinin kalıcılığı için çok sağlıklı bir filtrasyona ihtiyaç duyuyor olacaksınız . Bunların haricinde de bazı akvaristler tarafından pH dengeisini korumak adına karbonat kullanılmaktadır . Kullanılan bu karbonitratın ölçüsü ise yaklaşık olarak 50 L ye bir çay kaşığı olarak kullanılmaktadır . Ben şahsi olarak böyle bir yöntem kullanmamakta ve aynı şekilde herhangi bir deneyime sahip değilim bu yüzden sizlere faydalıdır ya da zaralıdır diyebilecek bir konumda değilim . Yine aynı şekilde kimyevi çözümlere de kolları sıvamadığımı belirtmek isterim . Benim pH hakkında söyleyeceklerim bu kadardı vaktiniz için teşekkürlerimi sunar iyi günler dilerim .

Sürç - i Lisan Ettiysem Affolla ! ! !