Kent Havası - Gayrimenkul - Blog

Kimmiş Bu Emlakçı?

KİMMİŞ BU EMLAKÇI?

Milenyuma yani 2000'li yıllara girdikten sonra (internetin de hızla yayılmasıyla) birçok alanda yenilikler yaşandı. Hızla değişen dünyada tabi ki bazı meslekler de bu değişim rüzgarından nasibini aldı ve bazılarının ismi daha "nahif" olacak şekilde değişmeye başladı. Zira artık tezgahtarın yerini satış temsilcisi, kapıcının yerini apartman görevlisi, murahhas azanın yerini ise CEO [lütfen sio şeklinde okumayı ihmal etmeyelim :)] almaya başlamıştı bile. İşte emlakçı kelimesi de zaman içinde evrilerek yerini "Gayrimenkul Danışmanı"na bıraktı.

Şurası bir gerçek ki, ismi her ne kadar kulağa daha hoş gelecek biçimde "Gayrimenkul Danışmanı" olarak değiştirilse de aslında emlakçı, mevzuatta yani hukuki zeminde hâlâ emlak komisyoncusu, taşınmaz tellalı ya da taşınmaz simsarı olarak anılır (sevgili meslektaşlarımı hayal kırıklığına uğrattıysam üzgünüm). Tüm bunlarla beraber günümüzde elbette kendini emlakçı ya da gayrimenkul/emlak danışmanı olarak tanımlayan insanların olması da gayet doğaldır çünkü ikisi de yanlış değil.

Bir emlakçı [ya da gayrimenkul danışmanı mı desem :) ] olarak ülkemiz insanının gözünde mesleğimizin ne yazık ki çok da hazzedilen bir konumda olmadığının farkındayım. Denetim ve kontrolün yetersiz olduğu yıllarda ya da vicdan muhasebesinin esamesinin dahi okunmadığı ortamlarda malesef bazı emlakçılar yüzünden alıcı ve/veya satıcıların mağdur edildiği hepimizin bildiği bir gerçek. Hatta Türkiye'nin en bilinen emlakçılarından  Gökhan Taş ın da emlak işine başlaması, bir röportajında da bahsettiği üzere, 400 bin liraya aldığı yerin aslında 360 bin liraya satıldığını öğrenip (evet, emlakçı 40 bin lira cukkalamış fakat Gökhan Taş'ın bu seviyelere gelmesinin de vesilesi olmuş) emlakçıya kızmasıyla oluyor. Ama inanın bu tarz olumsuz örnekler yüzünden sadece muhatapları değil, işini hakkıyla yapmaya çalışan emlakçılar da mağdur oluyor.

Dolayısıyla emlakçılar hakkında böyle olumsuz bir izlenimin olduğu ülkede, emlakçı ile ilgili güzellemeler yapmanın yersiz olduğunu ve bunun bir işe de yaramayacağını biliyorum. Benim bu yazıdaki amacım gayrimenkul sektöründen kazanç sağlamaya çalışan vatandaşlara "gerçek" emlakçı ya da emlak danışmanı dediğimiz kişinin neler yaptığını/yapabileceğini anlatmak, bu konuda bilgilendirmek. Gelelim emlakçı, yani gayrimenkul danışmanı kimdir, neler yapar konusuna:

1- Öncelikle her işin bir uzmanı olduğu gibi emlak sektöründe de bu geçerlidir. Ekmek ve su gibi her gün alınıp satılan bir meta olmadığından dolayı emlak sektöründe; nasıl ki hukuki konularda avukatlara, psikoloji ile ilgili konularda psikologlara danışıyorsak gayrimenkul ile ilgili konularda da gayrimenkul danışmanına danışmak elbette mantıklı olan davranıştır. Zira insanlar ömürlerinde belki birkaç defa emlak alışverişi yaparlar ancak gayrimenkul danışmanları her gün bu işin içindedir ve piyasaya daha fazla hakimlerdir.

2- İşinin ehli bir emlakçı sizin için almak veya satmak istediğiniz mülk ile ilgili KPA (Karşılaştırmalı Piyasa Analizi) hazırlayarak sizi emsal fiyatlar hakkında bilgilendirir. (Satıcılar için en önemli husus, ilk adım olarak doğru fiyat ile ilan çıkmaktır).

3- Kendi meslekleriyle uğraşmaktan mülk aramak veya pazarlamak ile uğraşamayan kişiler için emlakçı tam da aranan elemandır. Sizin için arar, tarar, gezer, yer gösterir, süreci hızlandırır.

4- Emlakçı, yaptığı reklam ve saha çalışmalarıyla doğru mülkün doğru alıcı ile eşleşmesine katkı sağlar.

5- Pazarlık yapmayı istemeyen ya da beceremeyenler için yine müzakere sürecini yöneten kişi emlakçıdır.

6- Daha önceki tecrübelerine binaen neler yaşanacağını bilen tecrübeli bir emlakçı, alıcı ve satıcıyı özellikle bürokratik konularla ilgili bilgilendirerek alışveriş sürecinin mümkün olduğunca pürüzsüz olarak tamamlanmasını sağlar.

7- Emlakçı, hem satıcı hem de alıcı (ya da kiracı için) üçüncü bir taraf olması hasebiyle objektif bakış açısı sunar, her iki taraf için de hizmet verir.

Bir yerde şunu okumuştum: Üç kişiyi iyi seçin. Doktorunuzu, avukatınızı ve muhasebecinizi. Çünkü bu kişiler meslekteki uzmanlıkları nispetinde sizi ipe de götürür, ipten de alır. Dolayısıyla gayrimenkul alışverişinizde birlikte çalıştığınız emlakçının işindeki uzmanlığı ya da yetkinliği nispetinde kazanç sağlayacağınız da su götürmez bir gerçektir diyebiliriz. Çünkü "Doğru emlakçı, kazandırır." Mesleğinde başarılı ve size güzel kazançlar sağlayan emlakçı(!)lara rastlamanız dileğiyle...

__________________________________________________

İNSTAGRAM HESABIM:  @turyap.yasin.44 

__________________________________________________

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Evin Değerini Artıran Düşük Bütçeli İyileştirmeler