Türkiye’nin En Güzel 7 Yürüyüş Yolu

Zengin yeryüzü şekilleri ve barındırdığı farklı iklimsel özellikleriyle, doğayla iç içe olmayı sevenlerin bayıldığı ülkemizde birçok doğa sporu çeşitleri bulunuyor. Özellikle Covid-19 pandemi doayısıyla evde kalmaktan sıkılanlar için bu yazımızda en güzel Türkiye yürüyüş rotaları hakkında bilgi veriyoruz. Bir yandan bol oksijenli tabiat güzelliklerinden yararlanırken diğer yandan da spor yapıp kamp kurmak için fırsatlar bulabileceğiniz Türkiye trekking rotaları nelermiş hep birlikte görelim:

1- DÜMBÜLDEK SUYU YÜRÜYÜŞ YOLU(KOCAELİ)

Dümbüldek Yürüyüş Parkuru Türkiye içinde kullanabileceğiniz orta zorluktaki parkurlardan bir tanesidir.  Kocaeli  Alihocalar bölgesinde bulunan parkur ok atma, at binme gibi aktivitelerin yapılabildiği bir bahçede başlayıp Dümbüldek Suyu bölgesinde sona eriyor. Buradaki suyun böbrek taşı düşürme konusunda şifalı olduğu söylenmekte. Zengin mineralli Dümbüldek Suyu bölgesinde aynı zamanda kamp yapmak ve piknik yapmak da mümkün.

2- PÜRENLİ YAYLASI (DÜZCE)

Rakımı yaklaşık olarak 1400 metre olarak ölçülen Pürenli Yaylası  Düzce  arası mesafe yaklaşık olarak 27 km’dir. Tabiatla baş başa uzun yollar kat edebileceğiniz Pürenli de yine Türkiye’de doğa yürüyüşü yapılacak yerler içinde en güzellerinden biri. Cıvıl cıvıl kuş sesleri eşliğinde yaptığınız yürüyüşünüzde ufak bir gölet de göreceksiniz. Bu rotanıza eğer dilerseniz Kardüz Yaylası, Odayeri Yaylası, Samandere Şelalesi gibi seçenekleri de ekleyebilirsiniz. Tercih sizin.

3- KARİA YÜRÜYÜŞ YOLU ( AYDIN -MUĞLA)

Toplamda 6 ana bölüm ve 46 etaptan oluşa Karia Yürüyüş Parkuru uzunluk olarak 800 kilometreyi bulmaktadır.Açılışı 2013 yılına denk gelen Kari Yolu Likya Yolu’na göre yeni olduğu için nispeten bakirdir diyebiliriz. Adını Karia Antik Kenti’nden alan parkurda yol boyunca çeşitli köy ve kasabaların yanında antik kentlere de uğrayabilirsiniz. Karia Yolu Yürüyüş Parkuru’nun 2020 yılında National Geographic tarafından “dünyanın en iyi 35 gezi rotası” arasına seçildiğini de belirtelim. NG tarafından macera kategorisine alınan parkur gözü kara gezginlerini bekliyor.

4- PALOVİT YAYLASI YÜRÜYÜŞ YOLU (TRABZON)

 Trabzon ’a yaklaşık 80 km mesafede bulunan Palovit Yaylası 2400 metre rakımda bulunuyor. Yüksek bir konumda bulunduğundan ötürü üzerindeki kar ve buz kütleleri nispeten geç erimektedir. Dolayısıyla bulunduğu vadideki en büyük yayla olan Palovit Yürüyüş Parkuru bahar ve yaz aylarında geçiş için daha elverişlidir diyebiliriz. Ülkemizin nadide noktalarından biri olan Palovit Yaylası dünyanın en yaşlı ormanlarını barındırmakta ve birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yapmaktadır.

5- FRİG YOLU ( AFYONKARAHİSAR )

Türkiye’de doğa yürüyüşü yapılacak yerler konusunda araştırma yapan hemen herkesin bileceği klasik fakat mutlaka görülmesi gereken parkurları sona sakladık. Frig yolu bundan 3000 sene önce bugün Afyonkarahisar, Kütahya,  Eskişehir , Ankara illeri sınırlarında kalan bölgede hüküm sürmüş bir medeniyet. Coğrafi, tarihi ve kültürel birçok güzelliği içinde tutan Frigya Yolu ne zaman gezilmeli diye sorarsanız ilkbahar veya yaz ayları bunun için uygun olacaktır. Toplam 8 ilçe ve 44 köyden geçen parkuru deneyimli gezginler muhakkak görmeliler.

6- HİTİT YOLU (ÇORUM)

Anadolu’da boy göstermiş en eski medeniyet olan Hitit uygarlığının yaşadığı bölgede yer alan Hitit Yürüyüş Yolu Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yollardan birisidir.  Çorum  civarındaki Alacahöyük, Hattuşa, Yazılıkaya ve Şapinuva bölümlerinden oluşan parkurda birçok noktada gölet ve bu göletlerin çevresinde uçuşan göçmen kuşlar görmeniz mümkün. Ayrıca Hitit Trekking Parkuru hem yürüyüş yolu hem de bisiklet yolu seçeneklerinden oluşmaktadır.

7- LİKYA YOLU (MUĞLA)

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel yürüyüş parkurları arasında yer alan Likya Yolu Yürüyüş Parkuru 550 kilometre uzunluğu ve bünyesindeki 19 antik Likya kenti ile göz kamaştırıyor. Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve ziyaretçilerine sunduğu eşsiz manzarasıyla Likya Yolu geniş bir zaman diliminde “sindire sindire” gezilmeyi hak ediyor. Parkur  Muğla ’dan başlayıp Antalya’da sona eriyor. Yürüyüş boyunca deniz seviyesinden yaklaşık 2300 metreye kadar değişiklik gösteren bir rakım değişikliği yapıyorsunuz. Likya Yolu güzellikleri ile baş başa kaldığınızda ânı ölümsüzleştirmek için fotoğraflar çekmeyi de unutmayın.

Bu yazımızda bize göre Türkiye’nin En Güzel 7 yürüyüş yolu hakkında bilgi ermeye çalıştık. Kent Havası ailesi olarak  Kent Gezginlerimiz  için tavsiyemiz Türkiye trekking rotaları içinden hangisini tercih ederseniz edin, şunlara dikkat etmeyi asla unutmayın:

- Yürüyüşlerinize başlamadan önce kapsamlı bir internet araştırması yapın ve gezinizi buna göre planlayın,

- Baton, şapka, suluk, yedek kıyafet, gözlük, krem, çadır gibi ekipmanları alın,

- Mümkünse 3 kişi, değilse en az 2 kişi hareket edin,

- Yaralanmalara karşı mutlaka ilk yardım kiti içeriği bulundurun,

- Su kaynaklarının yerlerini iyi tespit edin,

- Fotoğraf çekmeyi ve notlar almayı unutmayın,

- Yürüyüş yolu boyunca anın tadını çıkarın. İyi gezmeler.