Kent Havası - Genel - Kent Olay

TÜBİTAK Yerli Mısır Tohumculuğunu Destekleyecek

SUBÜ Öğretim Üyesi Dr. Rahime Cengiz’in önerdiği ebeveyn mısır hatlarının püsküllerinin polen dökmemesini sağlayan proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

TÜBİTAK EKONOMİK VE YERLİ MISIR TOHUMCULUĞU PROJESİNİ DESTEKLEYECEK

SUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Rahime Cengiz tarafından önerilen ebeveyn mısır hatlarının tepe püsküllerinin polen dökmemesini sağlayan proje, TÜBİTAK ARDEB kapsamında kabul edildi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Rahime Cengiz’in hazırladığı ‘Sitoplazmik Erkek Kısır Mısır Hatlarının İleri Islah Teknikleri ile Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (ARDEB) kapsamında kabul edildi. Başta Sakarya olmak üzere Türkiye’nin tarımsal faaliyetlerini akademik açıdan desteklemeye devam edeceklerini belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Günümüzde tarım ve gıda da en az sağlık kadar ön plana çıkıyor. Yeni kurulan Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz önemli proje ve uygulamalarla fayda üretecek. Hocamızı bu projesi için tebrik ediyor, sürecin geri kalan kısmında başarılar diliyorum” dedi.

DAHA KISA ISLAH SÜRESİ

Mısır Araştırma Enstitüsü ile ortak yürütülecek proje ile yerli ve milli mısır çeşitlerinin tohumluk ana ebeveyn mısır hatlarının tepe püsküllerinin polen dökmemesi hedefleniyor. Bu sayede özellikle yerli ve milli mısır çeşitlerinde hem işçilik, hem maliyet, hem de makine kullanımı azaltarak daha ekonomik ve daha verimli bir tohumluk üretimi gerçekleştirilmeye çalışılacak. Hali hazırda hibrit tohumluk üretiminde tarlaya farklı günlerde en az 3 defa işçi ve makine ile girilmesi gerekiyor. Bu ise tepe püskülünün elle koparılması ya da makine ile kesilmesi sırasında yaprakların ve bitkinin zarar görmesine ve verim düşüklüğünün ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yabancı sermayeli özel sektör mevcut durumda hibrit mısır tohumluk üretiminde sitoplazmik erkek sterilite (CMS) olarak isimlendirilen tekniği kullanıyor. CMS özelliğinin hibrit mısırın ana ebeveynine aktarılması 7 yıl kadar sürüyor.

SUBÜ Öğretim Üyesi Cengiz’in kabul edilen projesinde ise in vivo paternal haploid denilen ve ıslah süresini kısaltan bir teknik kullanılıyor. Böylece CMS hatların geliştirilmesi 1 yıl gibi bir süre alıyor. Bu yöntem yerli ve milli çeşitlerin daha kısa sürede geliştirilmesini sağlıyor. SUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarla