KENT HAVASI | YENİ NESİL ŞEHİR REHBERİ
Çocuk Akademisi’nde son aşamaya gelindi

Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler Yaşam Merkezi BELPAŞ Spor Kompleksi içerisinde faaliyete geçirilecek Çocuk Akademisi projesinde son aşamaya gelindi. Başkan Ekrem Yüce, “Projemizin içerisinde bulunan spor salonları, derslikler, kütüphane, idari ofisler ve uygulama sınıflarını iç dizaynları tamamlandı. Geleceğimiz olan çocuklarımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler Yaşam Merkezi BELPAŞ Spor Kompleksi içerisinde faaliyete geçirilecek Çocuk Akademisi projesinde son aşamaya gelindi. Kısa bir süre sonra hayata geçmesi planlanan proje içerisindeki 3 adet spor salonu, 3 adet uygulama sınıfı, 3 adet müzik atölyesi, 9 adet derslik, 3 adet idari ofis ve kütüphanenin iç dizaynı tamamlandı. Çocukların bilgi ve birikimini destekleyecek, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak Çocuk Akademisi’nde çocuklar bilimsel, sanatsal, sportif ve kültürel açıdan hem eğlenecek hem de serbest öğrenme ile ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyetler icra edebilecekler.

İç dizaynlar tamamlandı

Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Ekrem Yüce, “Çocuklarımızın yerli, milli ve dünyada kabul görmüş evrensel eğitim modelleri ile harmanlayarak yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla hayata geçireceğimiz Çocuk Akademisi projemizde son aşamaya geldik. Erenler Yaşam Merkezi BELPAŞ Spor Kompleksi içerisinde faaliyet sunacak projemizin içerisinde bulunan spor salonları, derslikler, kütüphane, idari ofisler ve uygulama sınıflarını iç dizaynları tamamlandı. Alanında uzman eğitmenler tarafından eğitimlerin verileceği Çocuk Akademisi projemiz, yaşadığı topluma yön verecek olan çocukların modern bilimsel gelişmelerin gerisinde kalmayıp, daha iyi bir eğitim modeli ile hem şehirlerini hem de ülkelerini uluslararası arenada aktif biçimde temsil etmelerine fayda sağlayacaktır. Geleceğimiz olan çocuklarımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Marmara Bölgesi Sakarya Haberi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler Yaşam Merkezi  Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler Yaşam Merkezi 
opça bölgesinde sıcak asfalt sevinci

Topça Kavşağına bağlanan Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nde ki çalışmaları yerinde inceleyerek açıklamalarda bulunan Başkan Yüce, “Asfalt sezonunun açılması ile çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Modern şehirleşmenin ve güvenli ulaşımın en önemli gerekliliklerinden biri olan asfalt çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi.

 Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, daha önce altyapı çalışmalarının tamamlandığı Erenler Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nde ki asfalt çalışmalarını yerinde inceledi. Vatandaşların daha güvenli ve kesintisiz ulaşıma sahip olabilmesi adına şehir genelinde yürütülen asfalt çalışmalarının bir ayağında burası olduğunu ifade eden Başkan Yüce, çalışmanın bölgeye hayırlı olmasını diledi. Topça Kavşağına bağlanan Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’ 
Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri deyince bizim aklımıza ilk etapta üç şey geliyor: Kayseri pastırması, kayseri mantısı ve tabi ki de Kayserili pazarlığı… Meşhur bir deyiş vardır, belki duymuşsunuzdur: Kayserili’ye sormuşlar “2 kere 2 kaç eder?” diye “Alırken mi satarken mi?” demiş  İşin şakası bir yana özellikle Kayseri’ye ilk defa gidenler şehrin belediyecilik açısından epey gelişmiş ve bakımlı olduğunu göreceklerdir. Dolayısıyla Kayseri’de gezmek, sağlanan bu ortam ve kolaylıkların da yardımıyla daha eğelnceli hale geliyor. Şimdi dilerseniz Kayseri’de gezilecek yerler tavsiyelerimize geçelim:

Kayseri’nin merkezi Cumhuriyet Meydanı. Kayseri’ye ilk defa geldiğinizde şehri gezmeye buradan başlayabilirsiniz. Meşhur Kale yani Kayseri Kalesi ve Surları da burada yer alıyor. Yine burada Kale Çarşısı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Ufak tefek hediyelik veya kıyafet almak isteyenlerin uğradığı bir nokta Kale Çarşısı. Aynı zamanda burada tarihi Kayseri Saat Kulesi’ni de göreceksiniz ve tabi ki fotoğraf çekmeyi ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Buradan alışveriş, yeme içme gibi aktiviteler için Forum Kayseri AVM’ye ya da şehrin meşhur caddesi olan Sivas Caddesi’ne geçebilirsiniz.

Kayseri Arkeoloji Müzesi’ne gittiğinizde Eski Tunç Devri’nden itibaren bölgede medeniyet kurmuş Asur, Frigya, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda lahit, mermer heykel, sikke, damga, mühür gibi farklı tarihi buluntuları görebilirsiniz. Ayrıca Kayseri yakınlarındaki Kültepe Ören Yeri’nde çıkarılan buluntular da yine müzede sergileniyor. Şehirde ziyaret edebileceğiniz müzelerden bir diğeri de Atatürk’ün Kayseri’ye geldiğinde konaklama amaçlı kullanmış olduğu Kayseri Atatürk Evi Müzesi. Müze gezmeyi sevenler buraları Kayseri gezilecek yerler listelerine ekleyebilir.

Diğer yandan Kayseri, Anadolu Selçukluları ve Büyük Selçuklu Devleti zamanında çok önemli bir rol üstlendiği için kentte Selçuklu dönemine ait oldukça fazla eser bulunuyor. Bize göre bunlardan en farklı ve ilginç olanı Gevher Nesibe Şifahanesi. Rivayet odur ki Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevser Nesibe Hatun sarayın baş sipahisine aşık olur. Ancak bunu onaylamayan Gevser Hatun’un ağabeyi I. Gıyaseddin Keyhüsrev sipahiyi savaşa gönderir ve ölümüne sebep olur. Duruma çok üzülen Gevser Sultan verem hastalığına yakalanarak ölür ve ölmeden önce ağabeyine bu hastalığa çare bulunması için bir şifahane yaptırmasını vasiyet eder. Tıp Müzesi olma özelliğiyle Gevher Nesibe Şifahanesi mutlaka Kayseri’de gezilecek yerler listenizde bulunmalıdır diyoruz.

Bölgede bir zamanlar yaşamış olan büyük Ermeni gruplarından kalan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi tarihe ilgisi olanlar için iyi bir durak noktası olabilir. İlk olarak 1191 yılında inşa edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi 1859’da büyük bir tadilattan geçmiş. Onu özel kılan ise İç Anadolu’nun tek Ermeni Kilisesi olması ve dolayısıyla buralarda halen yaşamakta olan Ermeni halkın manevi merkezi olmasıdır. Farklı kültürlere ait eserleri incelemeyi seviyorsanız burayı da Kayseri’de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Osmanlı Devleti döneminde bıraktığı eserlerle tüm dünyayı kendine hayran bırakan Mimar Sinan’ın Kayseri’de büyüdüğünü ve 22 yaşına kadar Kayseri’de yaşadığını biliyor muydunuz? İşte Kayseri’de bulunan Mimar Sinan Evi büyük ustanın Kayseri’den ayrılana kadar kullanmış olduğu ikametgahıdır ve ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Ali Dağı Yeraltı Şehri isminden de anlaşıldığı gibi Ali Dağı’nda yer alıyor ve tıpkı Kapadokya bölgesindeki diğer yer altı şehirleri gibi zulümden kaçan hristiyanların korunma ve sığınma amaçlı olarak meydana getirdikleri bir yeraltı şehri. Şunu da ilave edelim ki Ali Dağı Yeraltı Şehri’nin keşfi çok eski dönemlere dayanmadığından dolayı tam olarak şehir ortaya çıkarılabilmiş değil. Bölgedeki en önemli dağ kütlesi ise tabi ki Erciyes Dağı. Dört mevsim boyunca birçok dağcılık faaliyetinin gerçekleştirilebildiği Erciyes Dağı’nda kışın kayak yapabileceğiniz Erciyes Kayak Merkezi’nin bulunduğunu da hatırlatmış olalım.

Kayseri’de gezilecek yerler yazımızı Soğanlı Vadisi’nden bahsederek bitirelim. Kayseri’ye uzaklığı yaklaşık 80 km olan Soğanlı Vadisi’nde yüzlerce yıldır ayakta duran birçok manastır, kilise ve kaya oluşumu bulunuyor. Vaktiniz varsa bu yerleri de gezebilirsiniz. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz.

Bu arada Kayseri'ye kadar gelmişseniz belki şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 Nevşehir'de Gezilecek Yerler 

 Sivas'ta Gezilecek Yerler 

 Niğde'de Gezilecek Yerler 
🔹DOĞU ANADOLU BÖLGESİ: Bölge bugün güneşli 6-9 derecelerde, yağış yok. Yarın bulutlar artıyor, ancak yine yağış yok. C.tesi öğle saatlerinden önce yağışlar var. Erzurum gibi yüksek illerde sulu kar olurken, diğer illerde yağmur şeklinde olacak. Pazar günü ise bölge geneli hafif kar yağışlı. Sıcaklıklar 2-4 derecelere geriliyor.
Seslerimi yazılarımda duymak da olan sevgili dostlarımız hepinizin önünde saygı ve sevgi ile eğilmekteyim. Sahip olduğum bilgi ve birikimi küçük araştırmalar ile taçlandırarak sizlere sunmak için mesai harcadığım bu olaylar ve yazılar dizisinin yeni bir bölümü ile tekrardan karşınızdayım. Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu akvaryum ekosistemlerine ciddi anlamda bir fayda sağlayan nadir türlerden olan Corydorasları ele alacağız.

Sevgili dostlar öncelikle şu garip algıyı kırmak adına belirtmem gereken bir şey var Corydoraslar yani çoğunuzun bildiği adıyla çöpçü balıkları dışkı ile BESLENMEZ. Corydoraslar organik atıkları çözümlemez dışkı ile beslenmez hemen hemen her kedi balığı gibi akvaryum tabanı ağırlıklı beslenirler akvaryum tabanına düşen yenmemiş yemleri tüketir. Bu yemleri aradıkları sırada ise sürekli olarak toprağı havalandırırlar ve bu sayede akvaryumunuza muhteşem bir katkıda bulunmuş olurlar. Corydoraslar pek çok varyetesi bulunan bir tür olmanın yanı sıra akvaryum canlıları arasında en dayanıklı türlerden de birisidir.

Şimdi Corydoraslarla alakalı vermiş olduğum bu kısa özet bilginin haricinde hali hazırda üretimini yaptığım bu canlı türü ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi her zaman olduğu gibi küçük araştırmalar eşliğinde taçlandırarak sizlere sunmaktan büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Gelelim Corydoras deneyimlerime…

Corydoraslar sanılabileceğinin aksine hiç de narin balıklar değillerdir. ( Narin bir balık olduğunun sanılması genellikle şu şekilde açıklanabilir dipte kalan yemler ile beslenen fazla bir görsel tatminlik uyandırmayan bu canlılar akvaryumlarımızda ezilen tabiri caiz ise gariban bir balıkmış gibi düşünülmektedir) Biyotopların ( tabi ki içinde bulunan canlılar ile birlikte yaşama potansiyeli varsa) vaz geçilmez türlerindendir. Kıkırdak ve kemiksi bir dokuyu andıran sert deri altı tabakasına sahip olan nadir canlılardandır. Bu yüzden diğer canlılar tarafından kolay kolay rahatsız edilemez. Ben bu canlıyı daha önce tetra familyasına ait olan Trans Genetik Tetra , Kırmızı burunlu tetra , penguen tetra, neon tetra gibi çeşitli türlerin yanı sıra lepistesler ve daniolar ile de besledim. Hiçbiri daha önce bu dostlarımıza zarar vermek şöyle dursun yanlarına bile yaklaşamadı. Bu anlamda içinizi rahatlatabildiysem eğer balığın anatomik yapısından ve cinsiyet ayrımından da bahsederek yazımın ilk bölümünü tamamlamak isterim.

Bu dostlarımız belki de balık formunu en iyi yansıtan akvaryum canlılarındandır. Toplamda 6 kuyruğa ve türüne göre değişkenlik gösteren sayıda dokunaca sahiplerdir.

Cinsiyet ayrımı hususunda yüklemiş olduğum görsellerden açıkça anlayabileceksiniz ama ben sizlere tekrardan ufak bir bilgi daha vereyim Dişi Corydorasların sırt yüzgeçleri dik ve sivri olurken ( Pengasus balıklarında ki gibi) erkek corydorasların sırt yüzgeçleri eğimli ve daha yumuşak uçlu olur ( Challenger köpek balığı gibi ).

Yazımın ilk bölümüne ayırdığım sürenin sonuna geldik Sürç-i lisan ettiysek affola

Evet arkadaşlar bugün yeni akvaryum kuranlar için kum seçiminin önemini anlatacağım. Yeni akvaryum kuruyosaniz ilk önce balık seçimini yapmalısınız. Çünkü balık seçimini yapmadan akvaryumunuzu kumunuzu alırsaniz beslediğiniz balığa uygun olmaya bilir akvaryum. Eğer bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorsaniz bazı kumlar uygun deildir. Bunların başında silis kum gelir. İnce taneli olduğu için bitkinin köklerini tutmatacaktır ve bitki toprağa tutunamadığı için su üstune çıkar. Ama bitkili akvaryum için doğru kum seçimi yaparsaniz sizin için daha iyi olur. Silis kumu ciklet balıklarında kullanılması daha doğru. Lepistes gibi balıklarda kum fark etmez istediğiniz kumu koyabilirsiniz.
6 NİSAN 2020 DÜNYADAN KORONAVİRÜS HABERLERİ

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 1 milyon 300 bini geçti.

Artan rahatsızlığı üzerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı.

İspanya’da covid-19 yeni koronavirüse yakalanan sağlıkçı sayısı 19 bini geçti.

6 NİSAN 2020 TÜRKİYE KORONAVİRÜS HABERLERİ

Son verilere göre Türkiye’de güncel toplam koronavirüsü vakası 30.217, can kaybı ise 649 oldu.

Türkiye’de parayla maske satışı yasaklandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız hastaneye kaldırıldı.

Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe bölgelerinde 1000 odalı hastane inşa edilecek.

Kaynaklar: Bundle, Sputnik

Son Güncelleme: 6 Nisan 2020 Saat 23:26
Zengin iklim ve yeryüzü çeşitliliğine sahip ülkemizin en önemli kış sporları tesislerinden birisi de Palandöken Kayak Merkezi’dir. Palandöken rakımı 3176 metreyi bulduğu için epey sert bir soğuk havası olduğunu söylemek mümkün. Bu yüzden özellikle kayak için bölgede bulunduğunuz zamanlarda yanınızda güneş kremi ve dudak kremi bulundurmayı ihmal etmeyin. 2011’de düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Olimpiyatları ile adını daha çok duyuran Palandöken Kayak Merkezi kış turizmi açısından Türkiye’nin önemli bir noktasıdır.

Palandöken’de genel olarak kasım ayından nisan ayına kadar pistler kaymak için elverişlidir. Çeşitli zorluk seviyelerinde toplam 22 adet pistin bulunduğu tesiste Kapıkaya ve Ejder pistleri Slalom ve Büyük Slalom yarışları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli pistler olarak belirlenmiştir. Toplam uzunlukları 28 km’yi bulan pistlerin en uzunu ise 12 km civarındadır. Tesiste toplam 5 adet telesiyej, 1 adet teleski, 2 adet baby lift ve 1 adet gondol lift çalışır durumdadır. Ayrıca bölgedeki kar durumu snowboard yapmayı sevenler için de uygun ortam sağlar.

Palandöken’de kayak ve snowboard dışında dağcılık, yamaç paraşütü, snowtube ve paintball gibi etkinlikere katılma şansınız da var. Her sene yurt içi ve yurtdışından gelen binlerce misafire ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi Erzurum için aynı zamanda güzel bir tanıtım fırsatı veriyor.

Bölgede kış turizmi dışında Pasinler Kaplıcası ve Ilıca Termal Tesislerinin sıcak suları da farklı hastalıklar için kendisine şifa arayan ve yurdun dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayarak termal turizm hizmeti sağlıyor.Ayrıca Palandöken’e giderseniz Meşhur Erzurum Cağ Kebabı ve kadayıf dolma yemeyi de ihmal etmemelisiniz.

Palandöken Kayak Merkezi’ne ulaşım oldukça kolay. Erzurum Havaalaı Palandöken mesafesi 25 km iken Palandöken Erzurum şehir merkezi arası yaklaşık 17 km’dir. Şehir merkezinde kayak tesislerine belediye vasıtalarını kullanarak gidebileceğiniz gibi taksileri de kullanabilirsiniz. Sways Hotel, Polat Resort Erzurum Hotel ve Dedeman Palandöken Ski Lodge Palandöken’de konaklama için yararlanabileceğiniz otellerden bazılarıdır.

Palandöken Kayak Merkezi ile ilgili teknik detaylara ulaşmak isteyen ziyaretçiler şu linki inceleyebilir:

 www.skiturkish.com 

Türkiye'deki kayak merkezleri hakkında diğer yazılarımız:

 Erciyes Kayak Merkezi 

 Uludağ Kayak Merkezi 

 Sarıkamış Kayak Merkezi 

 Kartalkaya Kayak Merkezi 

 Davraz Kayak Merkezi 

 Kartepe Kayak Merkezi 

Evet arkadaslar bu yazımda size artemia hakkında birkaç bilgi vermek istedim. Artemia akvaryum balıklarina verilen bir canlı yemdir. Birçok hobicinin kullandığı bir canlı yemdir. Ülkemizde yumurta olarak satılmakta. Yumurtadan çıkarması oldukça basit bu konuyu başka bir yazımda anlatacam. Artemia protein bakimindan yüksek bir yemdir. Baliklarin renklenmesinde,üremesinde vb.. olaylara katki sağlar. Biraz pahalı bir canlı yem. Ben ara sıra veriyorum. Balıklar severek yiyolar. Sizede tavsiye ederim. Sağlıklı hobiler.