Saygı ve selam tekrardan sizlerle olsun.

Sevgili akvarist dostlarım, bu yazımda sizlere akvaryumların genel durumu ile ilgili yoğunluklu olarak, monolog bir yazı tarzını tercih edeceğim. Böyle bir şey yapıyor olmanın asıl sebebine değinmek gerekirse, Bugünlerde sizlerin karşısınsa çok daha bilgili çok daha donanımlı ve çok daha hazırlıklı çıkabilmek yazılarımı okumaya ayırmış olduğunuz zamanı en yoğun bilgiler ile geçirmenizi sağlayabilecek bir çalışma içerisinde olmamdan dolayı formları farklı steleri ve çeşitli yazılı ve sözlü kaynakları taramaktayım. Işin özünde, mümkün olduğunca ingilizcem El verdiğince yabancı kaynaklara bakıyorum. Bakmış (incelemiş) olduğum kayanklarda yoğunluklu olarak sağlam, tecrübeli, güvenilir, tatmin edici salt ve sek bilgiler var. Bende bu şekilde sunumlar yapmaya gayret ediyorum. Ama ne yazık ki bu duruma Türkçe kaynaklarda rastlamak pek de mümkün değil yaklaşık olarak 2008 - 2009 dan kalma blogları ya da tek vasfı petshopçu zengin etmek olan Youtuberları izleyip duruyoruz ( yani zaman kaybediyoruz) sizlere daha sonra hangi Türk ve yanabancı yayıncı ve blogları takip ederseniz bu işte muafak olabilceğinizi anlatan bir yazı da yazacağım, hatta kuvvetle muhtemel bu yazı dizileri arasında olucaktır. Bu bilgilendirmenin ardından monolog metinlerimize geçebiliriz.

1- Akvaryum balıklarım neden ölüyor?

Bu işe Gönül verme evresinde olan hemen hemen herkesin ilk sorularından birisi bu oluyor zaten aksi bir durumda bu işe kalbi bir anlam yüklemeyen ve yükleyemeyecek olan kişiler her daim pes etmeden yana taraf tutarlar. Bu sorunun pek çok cevabı vardır. Daha doğrusu tek bir cevabı vardır sonuçta bir canlı iki nedenden dolayı ölmez. Bunlardan birisi ağır basar ve o da bu duruma karşı dayanıklılık gösteremez.

Bizlerinse elinde herhangi bir araştırma yapabileceğimiz bir ortam olmadığı in sizlere muhtemel nedenler üzerinden cevap veriyor olacağım.

1- Stres : akvaryumlarda ki ölümler in neredeyse %70 i stres ve strese bağlı sonuçlardan dolayı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse aydınlık ortamlardan hoşlanmayan derin tatlı su canlıların akvaryumlarına kuvvetli bir aydınlatma düzeneği kurulması durumunda bu canlı muazzam bir strese tabi olacaktır. Örnekler ile anlatımımı güçlendirmek gerekirse Pengasus ya da Challenger balıkları ışıktan kelimenin tam anlamıyla nefret eder. Bu sebepten dir ki bu canlıların akvaryumlarında bulunan kuvvetli aydınlatma lar canlıların kendilerini sağa Sola vurarak yaralamalarını devamında ise ölümler ile sonuçlanmasını sağlar. Bu sebepten ötürü ilk olarak beslemiş olduğumuz canlının istemiş olduğu Habitat şartlarına dair bir araştırma yapıyor olmamız gerekir. Bunun haricinde ki bir stres sebebi ise yine bu canlıların yaşam alanlarınolan akvaryumlara sürekli flash ışık patlamları ya da elle tıklatma dediğimiz olaylar uygulamasıdır. Bunlardan da aynı şekide uzak durmalıyız. Tüm bunların haricinde uygunsuz türlerin bir arada tutulması ya da mevcut türlerin arasında uygunsuz bir birey yoğunluğu olması da yine stres sebeplerindendir. Yazıma bir sonraki yazımda devam ediyor olacağım.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola!!!!