Selam ve saygı sizlerle olsun.

Bugün sizlere bahsetmiş olduğum Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçları hakkında dilim döndüğünce kendimi ve çok daha da önemlisi bu Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) ağaçlarını ifade etmeye çalışıyor olacağım .

Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağacının ekolojisine dair söyleyeceğim son madde de şu şekilde oluyor olacaktır. Bu sevgili dostumuz ve neredeyse insanların beğenmediği, faydasız gördüğü hatta kimi kesimce kuraklık ve verimsizlik göstergesi olan kökleri sayesinde Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçları adeta yaşam ve hayat dağıtmaktadırlar . Daha öncede belirtmiş olduğum gibi hali hazırda herhangi bir substrat yüzeye yumurta bırakmayı, yumurta dizmeyi seven ve tercih eden Astronotus ocellatus ( Astranot Balığı ya da Kızıl Çizgili Siyah Canavar Balığı ) , Andinoacara rivulatus ( Green Terror ) , Pterophyllum scalare ( Melek Balığı ) , Symphysodon ( Diskus Balığı ) gibi tatlı su canlıları ( çok daha fazla var ama anlam akışını baltalamamak adına buna talep görür ise daha sonra özel bir yazıda değiniyor olacağım ) veya Amphiprion ocellaris ( Palyaço , Maskot ya da Maskot Balığı ) gibi tuzlu su canlıları da yine ortamlarında bulunmaları durumunda yine bu kökleri yumurta bırakmak ve larva üretmek adına tercih etmektedirler .

Yine bunlar gibi daha ziyade balık formunda bulunan aynı zamanda da sürekli serbest yüzüşleri ile bilinen bu canlılarının yanı sıra son derece değerli ve kendi değerleri kadar da ekli olan kabuklu canlılar gruba dahil olan suların böcekleri Neocardinia davidi ( Kiraz Karides olarak tanımlansa da yoğunluklu olarak bütün tatlı su karideslerini kapsar yalnızca kırmızı kabuklu olanları değil ) bunun haricinde Rocambarus clarki ( İstilacı Amerikan Tatlı Su Kereviti ) gibi bölgeci olmanın yanı sıra çoğalmak, yaşama, büyüme ve gelişmeleri adınada son derece faydalıdırlar. Yine bu canlıların güçlenmesi çoğalması nesillerini devam ettirebilmesi için yalnızca Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçlarının kullanımı söz konusu olmasa da köklerindeki efsanevi kargaşa ve devamında da nitrit nitarat dengesini , amonyak denegesini , pH dengesini , iletkenlik ve saflık dengesini ve gayet tabi ki de canlı popilasyon dengesni sağlarlar . Bu köklerin doğadan toplanması ya da ne yazıktır ki ağaçların kesimi sonucunda eldesinin ardından parçalanma , ufalanma devamında da kurutma evreleri gördükten sonra ithalat yolu ağırlıklı olamak üzere ülkemize gelmektedirler. Yaklaşık olarak 15 gr Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçı kökü yaklaşık olarak ₺ 20 ye satılmaktadır . Bu değerler sizler çok yüksek gelebilir ama özünde fazla bir biyokütleye sahip olmayan daha ziyade yumuşak olan bu köklerden çeşitli mağra mahiyetinde ya da bitkilerin tutunup gelişebileceği oranlarda substrat yüzeyini arttıracak şekillerde konumlandırılmalıdırlar .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !