Selam ve saygı sizinle olsun .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıklarının çaprazlanmasını konu aldığım bir önceki yazımın üzerine şimdi de yine Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) ların hayatlarını düzgün ve düzenli bir şekilde devam ettirebilecekleri ve tam da istediğimiz gibi bizlere sağlıklı ve gösterişli , kendi türlerinin genetip yapısını tam olarak yansıtabilen yavru balıklar verebilmeleri için yapmamız gereken daha doğrusu temin etmemiz gereken habitat şartlarından bahsediyor olacağım .

Yazımı okurken sürekli olarak Poecilia reticulata ( Lepistes ) ile Xiphophorus maculatus ( Plati Balığı ) na ne kadar da benzediğini ve hemen hemen aynı koşullarda sorunsuz bir şekilde yaşayabileceklerini anlamış olacaksınızdır . Bütün bunların ortak paydasını soracak olursanız sağlıklı bir Poecilia reticulata ( Lepistes ) akvaryumu ya da sağlıklı bir Xiphophorus maculatus ( Plati Balığı ) geçmişiniz varsa bu konuda da hiç zorlanmayacağınızdan emin olduğumu belirtmek isterim .

Gelelim habitat şartlarına , teknik detay ve bilgileri vereceğim ayrı bir yazı kaleme alacağım bu yazı daha deneyimsel ve benim üretim ve gelişim yöntem , gözlemlerimi içeriyor olacak . İlk olarak daha önceden Poecilia reticulata ( Lepistes ) yazımı okuduysanız orada da değinmiş olduğum gibi ;

Anaç Balıkları Kafesleme :

Hamile Dişileri Kafesleme :

Doğal Döngü :

olmak üzere 3 temel yöntem üzerinden yavru alımı yapabiliyoruz .

Elde etmiş olduğumuz yavruları ise büyütmek için tek bir temel yöntem var . Artemia , yüksek su hacmi ve sürekli taze su , stressiz bir ortam . Bütün bu bilgilerin ışığında ilk kez burada olan dostlarımız için kısa birer özet mahiyetinde değiniyor olacağım .

Anaç Balıkları Kafesleme : Bu yöntem seri üretimler için kusursuz bir teknik olmanın yanı sıra biz hobiciler için mecbur kalınmadıkça başvurulmaması gerektiğini ön gördüğümüz bir tekniktir . Bu konuda benim son derece ironik bulduğum bir durum da şudur balıkları 10 L de 15 L besleyemezsiniz diyen bu insanların 200 - 300 L tankların içine yaptıkları 5 - 6 L lik kafeslerde bu balıklara bakıyor olmaları . Velhasıl kelam bu yöntemin temel amacı doğan yavurların akvaryumunun % 90 nında büyümesi boylanması ve en önemlisi de akvaryumda ki diğer anaçlar tarafından rahatsız edilemiyor olması .

Diğer bir yöntemimiz ise Hamile dişilerin kafeslenmesi bu hemen hemen her birimizin geçmişte kullandığı ya da halen kullanmış olduğu bir yöntem olmanın yanı sıra benim nazarımda pek de faydalı bir yöntem değildir . Bu sistem için gerekli olan malzeme yani yavruluk hemen hemen her akvaryumcu da vardır .

Gelelim son ve benim en sevdiğim yönteme yoğunlukla deresum gibi yoğun formlu bitkilerin olduğu bir tankta her şeyi doğal yöntemlere bırakmak .

Kelime kısıtlamaları nedeniyle sonuna gelmiş olduğumuz bu yazıda anlatmak istediklerimi yüzeysel olarak olsa da anlatabilmiş olmanın mutluluğu ile sizleri selamlar ve en içten duygularımla uğurlarım . Sağlıklı günler dilerim kendinize iyi bakın .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !