Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) balıkarından bahsetmiş olduğum yazı serisinin yeni bir bölümüyle de karşınız da olabilmenin vermiş olduğu mutluluk ile birlikteyim. Her şeyden önce değinmek istediğim bir konu var benim bu ( kendi nazarımca endemik ) türle tanışmama vesile olan ve bu calılara karşı olan bovermişliğimi bir kenara attırıp hayranlık ile onları beslememi sağlayan sevgili dostum Mustafa Merte bu platform aracılığı ile bir kez daha teşekkür etmek istemekteyim. Bu yazımızda bu türün üretimi için izlenen yollardan bahsedecek olmamın yanı sıra lepistesler ile hemen hemen aynı şartlarda üretildiğini de bir kez daha öğrenmiş olacağınızı bilmekteyim. Sunuş ve selamlaşma bölümünün hemen ardından sizlere bu türün üretimininden bahsediyor olacağım şimdiden iyi okuyuşlar dilerim .

Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşmayı diliyorsunuzdur. Bugünlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

Gelelim Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) balıkarının üretimine ; Bu konuda henüz bende tam bir deneyim bombası olmasam da sizlere rahatlık ile bahsedebileceğim bazı detaylar var. Plati balığından yavru almak için ihtiyacınız olan tek şey sağlıklı bir çift. Plati balığının üretim zorluğu yavru almak değil yavruyu yaşatmaktır tıpkı lepisteslerde ki gibi Zaten kendisini toplayan bizlerin tabiri ile kurtaran yavruların artık Plati türü balıklara yem olma ihtimali kalmamaktadır.( 5günlük balıkar) Çünkü kendi türünün yetişkin bireylerinden çok daha atik ve hızlı yüzerler. Peki aklınızda oluşan şu sorunun cevabı nedir.

Yavruları nasıl 5 gün boyunca saklayacağım?

Bunun için çok çeşitli yöntemler vardır benim bu balıklarla tanışmama vesile olan İrfan beyin yıllardır kullandığı cama cam bir akvaryuma eklenen bir miktar yapay bitki de bir çözümdür genel kabul görmüş akvaryum içinde akvaryum yani kafes sistemi de bir çözümdür. Benim şahsi üretim yöntemim piyasa da Tilki Kuyruğu olarak tanınan bitkinin akvaryumumun yaklaşık olarak %70ini kaplamasına izin vermemdir. Bu sayede anne baba için yeterli açık yüzüş alanı ile beraber yavruların kendilerine gelene kadar saklanabilecekleri bir yuva elde etmiş oldum. Kendim de bir akvaryumda ne kadar bitki varsa o kadar güzeldir diye düşündüğüm için muazzam bir görüntü ile yavrularıma kısa sürede kavuştum. Gelelim yavrularımızın büyüme sürecine. Bu sevgili yavularımız bahsetmiş olduğum gibi bitki ile kaplanmış bir akvaryumda bolca salgılanan algeler, mikro bakteri ve bitkiler, plankton ve tek hücleri canlılar ile hızlı bir büyüme sergilerken aynı zamanda genel kabul görmüş bir yöntem olan artemia ile de boylanma, büyüme ve renklenmelerinde muhteşem bir süre kazancı sağlayabiliyoruz. Yaklaşık 20 günlük iken tam bir balık formuna kavuşan dostlarımızın bundan sonraki süreçleri de boylanma, etlenme ve renklenme olarak devam etmektedir.

ayırmış sürenin sonuna gelirken Lepistes Plati ya da Molly balıklarından herhangi birinden yavru alan birisinin diğer türlerden de yavru alabilceğini belirtmekte fayda var.