KENT HAVASI | YENİ NESİL ŞEHİR REHBERİ
İstanbul'da son günlerde popüler olan her yerde karşımıza çıkan elektrikli scooter'lar kentin yoğun trafiğine, dopdolu otobüslere inat hızlıca yanınızdan geçiyor. İlk önce bir marka scooterları kullanıma sunmuştu -en bilinen marka Martı- daha sonra çeşitli markalar, belediyeler ile birlikte yakında TCDD'nin de kendine ait scooter'ları piyasaya sürmesi bekleniyor. Özellikle gençlerin çoğunlukla kullandığını görüyorum, İstanbul trafiğinde biraz tehlikeli dursa da sahilde gezinti yapmak için güzel duruyor. scooter 
İç Anadolu’nun kendi halinde illerinden bir diğeri olan Niğde’ye yolunuz düşerse ve eğer vaktiniz varsa elbette görmekten mutlu olacağınız noktalar var. Niğde’de gezilecek yerler arasında sizin için tavsiye edeceklerimiz şunlar:

Eğer gezmeye şehir içinden başlayacaksanız ilk durağınız Niğde Müzesi olabilir. Binlerce yıllık arkeolojik kalıntıları, etnografik buluntuları ve Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait eserleri görmek isteyebilirsiniz. Niğde Müzesi 2003 yılında Avrupa’nın en iyi 10 müzesi içine girerek büyük bir başarıya imza atmış. Müzeden sonra Geç Hitit Krallığı zamanında inşa edildiği düşünülen Niğde Kalesi’ne çıkıp tarihi dokuyu ve şehir manzarasını izleyebilirsiniz. Şehirde görebileceğiniz bir diğer tarihi yapı da hemen her şehrimizde bir örneğine rastladığımız Niğde Saat Kulesi.

Eğer Kapadokya’daki oyma yapıları görmüşseniz Gümüşler Manastırı gözünüze aşina gelecektir. Gümüşler kasabasında bulunan manastır, büyük kaya kütlesinin oyulmasıyla oluşturulmuş ve bölgedeki en büyük manastırlardan birisi olma özelliğini taşıyor.

Niğde’nin yaklaşık 16 km güneyinde yer alan Bahçeli Kasabası’nda Roma dönemine ait antik Roma Havuzu’nu görebilirsiniz. Zamanında içinde biriktirilen su, su kemerleriyle başka yerlere taşınmış ve havuz 1960 senesinde tesadüfen bulunmuş. Roma Havuzu'nu da Niğde'de uğrayacağınız duraklar arasına mutlaka eklemelisiniz.

Niğde’de gezip görmek isteyeceğiniz diğer tarihi yapılardan bazılarını Akmedrese, Sungurbey Bedesteni ve Camii, Tyna Su Kemerleri, Niğde Alaaddin Camii şeklinde sıralayabiliriz.

Aladağlar Milli Parkı, Cımbar Vadisi, Göllü Dağ, Narlıgöl, Çinili Göl ve Kayardı Bağları ise Niğde’de görülecek doğal güzellikler arasında yer alıyor. Ayrıca Niğde kentinde farklı mevsimlerde birçok şenlik ve festival düzenlenerek sosyal hayat canlı tutuluyor.

Niğde’de gezilecek yerler dışında kentte düzenlenen kaya tırmanışı etkinliklerinden ve şifalı sulara sahip olduğu düşünülen Niğde Kaplıcaları’ndan da sizi haberdar etmek isteriz. Eğer olur da kente giderseniz Niğde Tava yemeyi de bir düşünün deriz.

Niğde’de gezilecek yerler hakkında bizim söyleyeceklerimiz şimdilik bu kadar. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gezip gördüğünüz kent ve mekanlara dair yorumlarınızı yazabilirsiniz. Ayrıca şu başlıkların da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz:

 Nevşehir’de Gezilecek Yerler 

 Ürgüp’te Gezilecek Yerler 

 Göreme’de Gezilecek Yerler 

 Kayseri’de Gezilecek Yerler 
I greet all of you, as always, with my most sincere feelings and love. Pterophyllum scalare, which is the favorite of many hobbyists and collectors, is angel fish.

What makes Pterophyllum scalare (Angelfish) so special is undoubtedly the mature, unique and unique attitude they have displayed in aquariums. I think it would not be enough to praise these creatures who spend their time in the aquarium by gliding like an angel by giving their names the right and spending time with a legendary beauty in front of you. Just before I move up to my long praised sentences about Pterophyllum scalare (Angel Fish), I want to start with the bad aspects that I want to be a warning.First of all, Pterophyllum scalare (angel fish) are always very gentle, weak lady mistress creatures, regardless of the age and color. The difficulty of making a brooding angel sick and the difficulty of making a young angel sick, of course, are not the same, but there is probably a small difference in resistance that can disappoint you all. The level of tolerance that we are accustomed to seeing in many aquarium creatures is almost absent in these creatures. If they are disturbed by anything that they do not want, in short, from poor quality feed, of poor quality water conditions, they will take their path with you in a very short time.Apart from that, Pterophyllum scalare (angel fish), which are extremely hunter fish, unfortunately not only angels but also dog faces when they see them in the live food category. Pterophyllum scalares, which have many varieties in the market, are basically three colors (three different colors usually consist of black and white and orange colors and are named in various ways according to their predominance, for example three colors with orange intensity, super orange three color or three with white weight. Colors can be classified as super white three colors) Smokey Pterophyllum scalare (in their bodies are black and green as well as a bright green color reminiscent of neon tetras, their bodies appear on average in two parts) Tulle tail for these creatures with numerous variations such as these In addition to the fact that the tails were replaced with long splendid tails, which allow them to make short sudden hard moves as a result of breeding and taming with sailing wing expressions, it also contributes to the formation of a different variety in these species. Gies. As I have always mentioned, I will once again greet you with respect and love from this string of texts, which I will publish in pieces because of the word limitation. And most importantly, I wish you healthy days.

Our grandparents and fathers always say that people can make mistakes when talking.So I'm sorry if I made a mistake. Thenks for your time
Geyve Bireysel Antrenman Salonunda Projelendirme aşamasına geçildi

2004 yılında Abalı’da depremzedeler için kurulmuş prefabriklerden 16 adeti sökülerek Geyve İlçesinde Bireysel Karate Eğitim Merkezi yapılmıştı.  Zamanla yıpranan ve işlevselliğini yitirmeye başlayan tesisin bakım ve onarımını, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yatırım programına aldı.  Bireysel salon ile ilgili geçtiğimiz hafta ilk adım atılarak, Projelendirme aşamasına geçildi.

Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Şube Müdürleri Keramettin Ekinci, Özgür Aygün ile birlikte iki proje mühendisi Geyve İlçesine giderek tesisi incelediler ve tesis hakkında Antrenör Uğur Kobaş’tan bilgi alarak proje çalışmalarına başladılar.

Sakarya ASKF Başkan Yardımcısı ve  Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Antrenörlerinden Uğur Kobaş ; “ Tesislerin bakım ve onarımı, yeni tesislerin hayata geçirilmesi konusunda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz başarılı çalışmalar yapıyor.  Böyle giderse bir kaç yıl içinde Sakarya’nın Gençlik ve Spor konusunda tesis sorunu olmayacak gibi. Marifet iltifata tabidir.  Gençlik ve Spor İl müdürü Arif Özsoy, Şube Müdürü Keramettin Ekinci ve Geyve Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Nurcan Tabakoğlu’na teşekkür ederim, bu tesisin bir an önce yapılması için gereken her şeyi yapıyorlar” dedi.

2019 yılında yapılan detaylı bir çalışma ile yenilenen Geyve Spor Salonunun , sadece çatı kısmının tadilatı için yaz aylarının beklenmesi kararı alınmıştı. Karate Salonunun tadilatının ardından çevre düzenlemesine geçilerek bakım ve onarım işlemleri tamamlanmış olacak.

Marmara Bölgesi Sakarya Haberi. 2004 yılında Abalı’da depremzedeler için  
Edirnemizin asırlardan beri süre gelen tarihi yağlı güreşlerin yapıldığı içinde panayırların da bulunduğu mis gibi doğasıyla yan yana olan ve de içinden bulunan,Asırlık köprüsüyle altından geçen nehirimiz Tunca nehri ve de sarayımız Osmanlı sarayı mutfağı gezilecek yerler arasında, ve Balkan harbi şehitlerimizin şehitliği.
Göreme’de Gezilecek Yerler

Göreme Nevşehir merkeze bağlı bir beldedir ve şehre uzaklığı yaklaşık 12 kilometredir. Uçhisar-Ortahisar- Ürgüp  hattının kuzeyinde ve Nevşehir-Avanos yolunun güneyinde kalır. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan kadim belde Korama, Matiana, Maccan, Avcılar gibi farklı isimlerle anılmıştır. Genel olarak küçük, şirin bir belde olan ve kalabalık olmayan bir nüfusa sahip Göreme yıl boyunca binlerce turist ağırlamaktadır. Beldeye en çok uzak doğulu (Japonya, Güney Kore) turistler ve yurt içi tur üyeleri geliyor. Göreme gezilecek yerler olarak şunları sıralayabiliriz:

Göreme Milli Parkı sahip olduğu müthiş doğal güzellikleri ile su ve rüzgarın aşındırmasıyla oluşmuş peri bacaları göz önünde bulundurularak 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış. Tarihi 3 bin yıl kadar geriye giden Göreme özellikle 7. ve 13. Yüzyıllar arasında baskılardan kurtulmaya çalışan Hristiyan kişilerin sığınak ve toplanma bölgesi olmuştur. Geniş bir alana yayılmış olan Göreme Milli Parkı içinde özellikle Göreme Açık Hava Müzesi’nin olduğu kısmı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Göreme’de gezilecek yerler listesinde epey fazla kilise bulunuyor. Göreme’de Hristiyanlığın yoğun olarak yaşandığı dönemlerden kalan önemli kiliseler şunlardır: Göreme Açık Hava Müzesi’nin bir üyesi olan Tokalı Kilise, ufak bir mağara ibadethanesi olan Elmalı Kilise, adını babası tarafından öldürülen İzmitli bir azizeden alan Barbara Kilisesi, duvarındaki resimden ismini alan Yılanlı Kilise, sadece ufak bir pencere ile aydınlatılan Karanlık Kilise ve yine Karanlık Kilise ile aynı tüf kayası içine oyulmuş olan Çarıklı Kilise, Meryem Ana Kilisesi ve Yamalı Kilise.

İlçede tüf kayalıklar içinde doğal ve suni olarak oyulmuş onlarca mağara bulunuyor. Bunların birçoğu butik otel haline getirilmiş ve erken rezervasyon yaptırmanız durumunda fiyatları gayet uygun. Eğer bölgede güzel bir manzara fotoğrafı çekmek, güneşin doğuşunu veya batışını seyretmek istiyorsanız mutlaka Sunset Point denen ve Türkçesi Günbatımı Noktası olarak adlandırılan yere gitmelisiniz.

Kamp yapmak için de Göreme’de birkaç gün konaklayabilirsiniz. Şehrin doğayla iç içe yapısı, sessiz sakin ortamı ve gezilecek vadileri kamp için oldukça uygun bir tablo çiziyor. Göreme’de gezebileceğiniz vadiler şunlar: Güvercinlik Vadisi, Kızıl Vadi, Zemi Vadisi, Bağlıdere Vaidisi, Beyaz Vadi, Meskendir Vadisi ve Güllüdere Vadisi.

Göreme’de Nevşehir yöresine ait hediyelik eşya satan bolca dükkan bulunmaktadır. Diğer bir Anadolu şehri olan Yozgat’ın meşhur testi kebabı burada da oldukça tutuluyor. Ayrıca Kapadokya’da gezerken konaklama için kullanabileceğiniz en uygun yerlerden birisin Göreme olduğunu söylemek mümkün. İnsanın içii ısıtan doğal güzelliği, sessiz ve sakin ortamı ve tarihi güzellikleri ile kesinlikle sizi de cezbedecektir. Ayrıca esnaf da misafir ve turistlere karşı oldukça ilgili ve güler yüzlü. Kafe, restoran, otel gibi mekan aramaarınızda karşınıza birbirinden güzel seçenekler çıkacaktır.

Göreme'de gezilecek yerler arasından sizin için seçtiklerimiz bunlardı. Ayrıca Göreme’deki gezilerinizi yaya olarak veya kendi aracınızla yapabileceğiniz gibi seyahatinizi renklendirmek adına balon gezilerine, ATV motor gezilerine, jeep safari aktivitelerine katılabilir ya da rehberler eşliğinde düzenlenen atlı gezileri deneyebilirsiniz.

Kapadokya bölgesinde dolaşmak istediğinizde sizin için kullanışlı olabilecek bir Göreme’de Gezilecek Yerler Listesi hazırlamaya çalıştık. Umarız sizin için faydalı olmuştur. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gezip gördüğünüz kent ve mekanlara dair yorumlarınızı yazabilirsiniz. Ayrıca şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 Nevşehir’de Gezilecek Yerler 

 Ürgüp’te Gezilecek Yerler 

 Kayseri’de Gezilecek Yerler 

 Niğde’de Gezilecek Yerler 
HAKKARİ'DE GEZİLECEK YERLER

“Kent’e Dair Her Şey” sloganıyla yola çıkıp da tüm kentlerden bahsetmemek olmaz. Bu yüzden Türkiye’den herkesin yolunun düşmeyebileceği ama gidenlerin de acaba nereleri gezebilirim diye sorduğunda yanlarında bir yardımcı olması açısından bu yazımızda Hakkari’de gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğiz.

Bölge halkı tarafından dokunan kilimleri ve antika malzemeleri görmek istiyorsanız Hakkari’de gezilecek yerler arasından Hakkari Kilim Müzesi ile bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca daha önceden müzesi bulunmayan şehirde açılan ilk müze olan Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi de ziyaret edilebilir.

Şemdinli Deresi üzerine inşa edilmiş olan Şemdinli Taş Köprü ilçe merkezine 16 km mesafede bulunmaktadır. Köprünün inşa edildiği tarihe dair herhangi bir kitabe bulunmasa da mimari ve işçilik göz önünde bulundurulduğunda 19. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Van-Hakkari karayolu yakınlarında bulunan Hoşap Kalesi  Hakkari  ilimizde yer alan bir başka tarihi eserdir. Urartular tarafından yapılmış olan Hoşap Kalesi bugünkü görünümüne 17. yüzyılda yapılan yenileme çalışmaları sonrası kavuşmuş. Tarihi önemi ve estetik görünümünden dolayı Hoşap Kalesi Hakkari’de gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmesi gereken bir başka durak noktasıdır. Yine bölgedeki rotanıza Kelat Sarayı ve Zeynel Bey Medresesi’ni de eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Hakkari’nin doğal güzelliklerinden bahsedecek olursak: Cilo Bozları bölgesinde bulunan Cilo Dağı yani Buzul Dağı Türkiye’nin ikinci büyük dağ kütlesidir (Cilo Dağı zirvesi rakımı 4134 metre). Adından da anlaşılacağı üzere bölge dört mevsim boyunca karla kaplıdır ve gittiğinizde kar ve buz kütlelerini görmeniz mümkün. Ayrıca yine karlık bir bölge olmasından dolayı bölgede irili ufaklı göller de bulunmaktadır. Yüksekova’daki Mor Dağı yani halk ağzıyla Mur Dağı da bölgede trekking ve dağcılık faaliyetleri için elverişli alanlardan kabul ediliyor.

Durankaya Yaylası ve Berçelan Yaylası bölge halkının ve turistlerin en çok ziyaret ettikleri doğal güzelliklerdendir. Dağ yürüyüşü, kayak gibi faaliyetler için bu alanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca Seyithan Gölü Berçelan Yaylası bölgesinde bulunan bir diğer doğa harikası. Dağın zirvesindeki çukurun eriyen karlar ve pınarlardan akan sularla dolmasıyla oluşmuştur ve 3300 metre rakımda böyle bir doğa harikası ile karşılaşmak insanı hayran bırakıyor. Epey yüksek rakımdaki bu güzellikler Hakkari gezilecek yerler listenizde de üst sıralarda olmayı hak ediyor.

Hakkari’nin mağara turizmi açısından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Cilo-Sat Dağları bölgesinde yer alan Gevarok Vadisi’nde bulunan kaya resimleri uzmanlar tarafından yaklaşık 5 bin yıl öncesine tarihlendiriliyor. Gevarok Vadisi kaya resimleri ile Azerbaycan ve Filistin bölgelerinde bulunan kaya resimleri arasında oldukça büyük benzerlikler tespit edildiğini ve Gevarok Vadisi’nin bu anlamda oldukça önemli bir konumda bulunduğunu da notlarımıza ekleyelim.

Öte yandan mis gibi havası, serin ortamı ve mükemmel manzarası ile Ore Şelalesi de Hakkari gezilecek yerler listesine eklenmeyi kesinlikle hak ediyor. Eğer gittiğiniz mevsim uygunsa mutlaka Hakkari ters lale çiçeklerini görün ama sakın koparmayın çünkü yasak. Ulaşım konusunda ise Hakkari’ye uçakla gitmek istiyorsanız Yüksekova Selahaddin Eyyûbî Havalimanı’na inip daha sonra bölgeyi gezmeye başlayabilirsiniz. Uçakla iniş yapmadan önce Yüksekova’nın gerçekten bir ova gibi dümdüz olduğunu ve geniş bir alana yayıldığını kendi gözlerinizle gözlemleyebileceğinizi de hatırlatalım. Ayrıca Yüksekova’ya uğramışken Tirşin Yaylası’nda bulunan Dev Evleri’ni yani Dirheler’i de ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Hakkari’de gezilecek yerler hakkında bizim söylemek istediklerimiz bunlar. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz. Bu arada Hakkari taraflarına yolunuz düşecek olursa şu başlıkların da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz:

 Van'da Gezilecek Yerler 

 Midyat'ta Gezilecek Yerler 
Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki vefatının ardından, 13 Kasım'da Atatürk'ün naaşının Ankara'da inşa edilecek bir anıt mezara defnedileceği ve bu inşaat tamamlanana kadar naaşın Ankara Etnografya Müzesi'nde kalacağı açıklandı. Bu anıt mezarın inşa edileceği yeri belirlemesi amacıyla hükûmet tarafından kurulan komisyonun raporu doğrultusunda, 17 Ocak 1939'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu toplantısında Anıtkabir'in Rasattepe'ye inşa edilmesine karar verildi. Bu kararın ardından arazine kamulaştırma çalışmaları başlatılırken, Anıtkabir'in tasarımını belirleme amacıyla 1 Mart 1941'de bir proje yarışması başlatıldı. 2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi birinci olarak belirlendi. Proje, birkaç farklı dönemde yapılan birtakım değişikliklerle, Ağustos 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle uygulanmaya başlandı. Dört kısım hâlinde gerçekleştirilen inşaat; yaşanan birtakım sorunlar ve aksaklıklar nedeniyle planlanandan ve hedeflenenden geç olarak Ekim 1952'de tamamlandı. 10 Kasım 1953'te ise Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi.

1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da defnedilen Cemal Gürsel'in naaşı ise 27 Ağustos 1988'de kaldırılmıştır
Kuleye ulaşım sadece merdivenlerle yapılmakta, aracınızı aşağıda bırakmalısınız, Kulenin arka tarafında da çay-kahve içeceğiniz bir yer var ki manzaranız muhteşem. Böyle yerlerde, çıkan 1 saat sonra inmeyi tercih ediyor :) Bizde 1 ay önce gittik (nisan) çok hoşumuza gitti, sanırım en güzel mevsimde gitmişiz. Bölge turizim açısından kalkınmaya başlamış dolayısıyla da canlı tutmak için gönülden emek veriyorlar, insanları samimi ve sıcakkanlı (son zamanlar da aradığımız mucize bir davranış) mutlaka ziyeret listenize ekleyin.)
Evet arkadaşlar bugün akvaryum temizliğinde yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenleri anlatacam. Arkadaşlar akvaryumlar haftada bir defa %20 su değişimi yapmalıyız. Balıklarimızın sağlığı için taze su önemli. Burda yapılan bir yanlış var. Akvaryumdaki bütün suyu boşaltıp yeni su doldurmak balıkları öldürmek demektir. Bu hatayı yeni başlayan yada bilmeyen herkes yapıyor. Bende yeni başladığımda yaptığım bir hata. Her hafta %20 su değişimi yetecektir. Filitrelerinde temizlenmesi lazim. Filitrelerde bir ayda bir defa temizleseniz yeter. Burda bir püf nokta var. Filitre temizlerken akvaryumdan aldığınız su ile temizleyin. Nedeni filitrenin içinde bulunan yararlı bakterilerin gitmemesi. Sağlıklı hobiler