Tekirdağ - Tekirdağ - KENTİN HAVASI

Tekirdağ'da Gezilecek Yerler

Tekirdağ Gezi Rehberi | Tekirdağ'da Uğrak Noktalar

Trakya Bölgesi’nin nadide şehirlerinden biri olan  Tekirdağ  zengin tarihi, güzel sahilleri, üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretimi konusundaki katkıları ile ülkemizde ön plana çıkan bir kentimiz. Özellikle Osmanlılar döneminde ordunun Avrupa’ya yapacağı seferlerde önemli bir geçiş noktası teşkil etmiş olan Tekirdağ’da uzak ve yakın tarihe ait birçok tarihi eser bulunmakla beraber şehir, gelişimini ve önemini günümüzde de devam ettiriyor. Büyük bir metropol olan İstanbul’a yakınlığı, muhteşem Ganos Dağı’nın büyüleyici manzarası ve aynı isimle anılan köftesi ile kendine has Tekirdağ kent havasını zamanınız olduğunda mutlaka siz de teneffüs etmelisiniz. Haftasonu İstanbul’daki yakın yerlere tatile gitmek isteyen ya da Trakya Bölgesi’nde gezinti yapmak isteyenler için Tekirdağ’da gezilecek yerler listemiz şöyle:

İlk durağımız şehir merkezinde bulunan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Tekirdağ ve çevresindeki bölgelerden çıkarılan tarihi buluntuların sergilendiği müzede tarih öncesi devirlerden Bizans dönemine kadar geniş bir tarih aralığına ait lahit, yazıt, heykel ve obje gözlemlemek mümkün. Kentteki Rakoczi Müzesi’nin ise ilginç bir hikayesi var. 1704-1711 yılları arasında Erdel Prensliği yapmış olan II. Ferenc Rákóczi, Avusturyalılara karşı ayaklanma çıkarmak isteyen Macarlılara önderlik yapar. Fakat ayaklanma başarısız olunca Rakoczi Osmanlı Devleti’ne sığınmak zorunda kalır. Prens II. Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’a gelişinden ölümüne dek 15 yıl boyunca yaşadığı evi 1993 yılında Macaristan’ın talebiyle restore edilmiş ve müzeye dönüştürülmüş. Macar turistlerin dışında diğer yabancı ve yerli turistlerin de ilgisini çeken müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Gelelim Namık Kemal Evi’ne. Ünlü şair Namık Kemal’in 1840 yılında doğmuş olduğu ve Tekirdağ evlerinin mimarisine uygun olarak restore edildikten sonra 1994’ten itibaren müze olarak hizmet vermeye başlayan Namık Kemal Evi’nde şaire ait kişisel eşyalar ve Namık Kemal hakkında yazılan eserler yer alıyor. 1949 yılında yaptırılan Namık Kemal Heykeli ise kent merkezindeki hükümet binasının karşısına yerleştirilmiş. Bunun dışında Tekirdağ’da Namık Kemal Üniversitesi, Namık Kemal Hastanesi, Namık Kemal Kütüphanesi, Namık Kemal Lisesi gibi birçok mekana ünlü şairin isminin verildiğini görebilirsiniz.

İlçenin Tunç Çağı’na kadar uzanan 3 bin yıllık tarihi göz önünde bulundurulduğunda Çorlu Kalesi Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında önemli bir yapı olarak kendini belli ediyor. İnşa tarihinin 6. yüzyıl olarak tahmin edildiği Çorlu Kalesi Bizanslılar öneminde askeri üs olarak kullanılmış. Osmanlı’da I. Murat döneminde fethedilen kale, I. Kosova Savaşı’nda Murat Hüdavendigar’ın şehit edilmesinden sonra Bizans tarafından tekrar ele geçirilmiş. I. Murat’ın oğlu Yıldırım Beyazıt tahta geçtiğinde ise kaleyi geri alıp Bizanslıların bir daha kullanamaması için yıktırmış. Çorlu Kalesi’ndeki tahribat 1980 göç dalgasından sonra ise daha da artmış.

Tekirdağ’da Osmanlı döneminde inşa edilmiş epey cami bulunuyor. Bunların başında ise Rüstem Paşa Cami geliyor. Büyük Usta Mimar Sinan’ın Tekirdağ’daki en önemli eseri olan cami, kentin merkez ilçesi Süleymanpaşa’da bulunuyor. Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında yaptırılan caminin mimarisi, işlemeleri ve motifleri göz alıcı güzelliktedir. Caminin bahçesinde yer alan mermer şadırvan ise padişah Abdülmecit döneminde yapılmış. Tekirdağ merkezde 1498 yılında inşa edilmiş olan Mirliva Hüseyin Paşa Camisi ise kentin en eski camileri arasında yer alıyor. Eski Cami, Orta Cami, Ayaz Paşa Cami ve Taşoğlu Camileri de yine Tekirdağ’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer önemli ve tarihi camilerdendir. Ayrıca Malkara ilçesinde Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış önemli kumandanlardan olan Ömer Bey Türbesi ve Ömer Bey Cami’nin bulunduğunu da notlarımıza ekleyelim.

Tekirdağ antik kent açısından da zengin denebilecek bir şehir. Bunlardan Bisanthe ve Heraion Teikhos Antik Kentleri Tekirdağ merkezde yer alıyor. Toronta ve Ganos Şarköy’de, Perinthos Marmara Ereğlisi’nde, Tribiton Çorlu’da, Apri Antik Kenti ise Malkara’da konumlanmış durumda. Yüzlerce yıl farklı medeniyetleri barındırmış bu eski şehirleri de Tekirdağ gezilecek yerler listenize yazabilirsiniz.

Şarköy ilçesine 20 km mesafedeki Hoşköy’e gittiğinizde Hora Feneri’ni görebilirsiniz. Sultan Abdülmecit tarafından 1861 yılında Fransa’dan getirilen malzemelerle Fransızlara yaptırılan Hora Feneri yaklaşık 20 metre yüksekliğe sahip ve sarkaç sistemi 2 saatte bir kurulacak şekilde ayarlanmıştır. Fener günümüzde ne yazık ki ziyarete kapatılmış olsa da manzara ve fotoğraf çekimi için uğrayabileceğiniz bir durak olabilir.

Yeşili ayrı mavisi ayrı güzel olan Uçmakdere de mutlaka Tekirdağ’da gezilecek yerler arasına dahil etmeniz gereken bir yer. Konum olarak Şarköy’e bağlı Gaziköy’ün hemen arka tarafına düşen Uçmakdere’de şehrin gürültüsünden uzak sakin bir zaman geçirebilirsiniz. Uçmakdere dışında denizi, sahili ve plajları sevenler için oldukça güzel seçenekler mevcut Tekirdağ’da. Yaklaşık 60 km uzunluğundaki Şarköy Sahili, berrak denizi ve muhteşem doğasıyla Eriklice Köyü, saray ilçesindeki şirin Çamlıköy Kastro Plajı, mavi bayraklı plaja sahip Kumbağ bunlardan en önemlileri. Maviden ayrılıp yeşilliklerin için dalmak isteyenlere de Şarköy’de deniz kıyısından 2 km içerdeki üzüm bağları ve zeytin ağaçları ile bezenmiş İğdebağlar’ı ya da Çorlu tarafında olanlar için bol çam ağaçları ve mesire alanları ile dolu Atatürk Ormanı Korusu’nu tavsiye ediyoruz.

Tekirdağ’da gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ettiğimiz yerler şu an için bu kadar. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz. Bu arada Tekirdağ bölgesinde gezmeyi düşünüyorsanız belki şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 İstanbul’da Gezilecek Yerler 

 Balıkesir’de Gezilecek Yerler