Kent Havası - Genel - Kent Olay

Koronavirüs Fırsatçılarına Dikkat

Koronavirüs Fırsatçılarına ve Koronavirüs Sahtekarlarına Dikkat

Koronavirüs sahtekarlıklarına dikkat!

Endişeli halklar, risk altında savunmasız insanlar, çeşitli ürünlere yönelik yüksek talep ve sosyal medyada dolaşan bolca yanlış bilgi. Koronavirüs, tüm dünyada siber suçlulara tam da aradıkları iklimi sağlamış oldu. Siber güvenlik kuruluşu ESET’ten Kıdemli Güvenlik Uzmanı Tony Anscombe, bu iklimden yararlanmaya çalışan siber sahtekarların bazı taktiklerini sıraladı ve tüm bilgisayar kullanıcılarına yönelik uyarılarda bulundu.

Sahte haberler

Dolandırıcılar, olası kurbanların sahte bağlantılara tıklamasını sağlamak için virüsle ilgili önemli bilgiler sunuyormuş gibi davranıyor. Genellikle bu gibi bağlantılar, kötü amaçlı yazılımlar yükleyebiliyor, kişisel bilgileri çalabiliyor ya da oturum açma adı ve parola bilgilerini ele geçirmeye çalışabiliyor. Salgınla önemli bir haber kaynağı olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sahtekarlık kampanyalarında en çok taklit edilen yetkililer arasında yer alıyor. Örgüt, ‘who.int’dışında öne taşıyan e-postaların WHO’dan olamayacağını duyurdu. Örgüt, kendi web sitesinde ayrıntılı uyarıda bulundu: https://www.who.int/about/communications/cyber-security

Yardımseverlik ruhunu istismar etme

İnternette dolaşan bir diğer yaygın sahtekarlık yöntemi de, Çin’deki çocuklar için geliştirildiği iddia edilen aşıya maddi destek isteyen, duygu sömürüsü amaçlı bir kandırmaca. Koronavirüs temalı e-postayı alan kişilerden, saldırganların cüzdanlarına kripto paralar göndermeleri isteniyor. Bu teknik, kullanıcıların sadece küçük bir bölümünde etkili olsa da küresel bir ölçekte yapıldığında, suçlular için finansal anlamda cazip olabiliyor.

Sahte maskeciler, dezenfektancılar

Google Trends’e göre, el dezenfektanı ve yüz maskeleri gibi terimlerin arama hacimleri daha önce hiç görülmemiş düzeylere ulaşmış durumda. Bu yoğun talepten faydalanmaya çalışan siber düzenbazlar, koruyucu önlemler almanın yollarını arayan insanlara odaklanıyor ve kişilerin finansal verilerini elde etmeyi hedefliyor.

İngiliz Sky News haber sitesine göre sahte maske satıcıları sadece Şubat ayında İngiltere’de 800 bin sterlinlik (1 milyon Amerikan doları) dolandırıcılık gerçekleştirdi.

Güvende kalma yolları

İşte tüm bu sahtekarlıklara karşı güvende kalmanıza yardımcı olacak bazı temel bilgiler:

Bilinmeyen (hatta güvenilen) kaynaklardan gelen teklifsiz e-posta ya da metinlerdeki istenmeyen bağlantılara tıklamayın ya da ekleri indirmeyin.

Sizden kişisel bilgilerinizi isteyen talepleri göz ardı edin. Gerekli olması halinde mesajın göndericisini, temsil ettiği organizasyondan doğrulayın ve bunu alınan mesajdan farklı bir yöntemle yapın.

Panik uyandıran ve sizden hemen harekete geçmenizi isteyen ya da COVID-19 aşısı ya da tedavisi öneren e-postalara özellikle dikkat edin.

Sahtekar yardım kuruluşları ya da kitlesel fonlama kampanyalarına dikkat edin.

Kimlik avına karşı koruma sağlayan, tanınmış çok kademeli bir güvenlik yazılımı kullanın.

halkinnabzi.net Genel haber. Endişeli halklar, risk altında savunmasız insanlar 
KORONAVİRÜS FIRSATÇILARI SMS, WHATSAPP MESAJLARI VE E-POSTALAR İLE OLTAYA DÜŞÜRÜYOR

ÜCRETSİZ KORONAVİRÜS TESTİ VADEDEN OLTALAMA SMS’LERİNE DİKKAT

KORONAVİRÜS AŞISI ÇALIŞMALARI İÇİN

BAĞIŞ YAPILMASINI İSTEYEN MESAJLARA DİKKAT!

Koronavirüs salgını dünyada hızla yayılırken ve ülkemizde de vaka sayıları artarken, siber dolandırıcılar ise oluşan korku ve kaygıyı fırsat bilerek kimlik avı saldırılarını artırdı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Koronavirüs araştırması için sahte bağış toplanmasının ve ücretsiz Koronavirüs testi SMS’lerinin bu süreçteki en dikkat çekici dolandırıcılık yöntemleri olduğunu belirterek en sık karşılaşılan oltalama yöntemlerini sıralıyor.

Siber dolandırıcılar, Koronavirüs (COVID-19) salgınından dolayı kamuoyunda oluşan korkuyu fırsat bilerek oltalama yöntemlerine ağırlık verdi. Şimdiye dek salgının yoğun gözüktüğü ülkelerde kötü amaçlı yazılımları yaymak, kurbanların hassas bilgilerini ele geçirmek veya aşı araştırmaları için sahte yardım kampanyasına bağış toplamak için SMS, WhatsApp mesajları ve e-postalar kullanıldı. Salgının yayılmaması için evde kalmak ise haberleri okumak, alışveriş yapmak, telefonla uğraşmak ve e-postalara bakmak için daha fazla zaman harcayacağımız anlamına geliyor. “Şirketinizin dizüstü bilgisayarında ya da kişisel cihazlarınızda çevrimiçi olarak daha fazla zaman harcamak dolandırıcılık, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım saldırılarına daha fazla maruz kalmanız anlamına geliyor.” uyarısında bulunan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, oltalama SMS ve e-postalarına karşı uyararak en çok karşılaşılan yöntemleri sıralıyor.

“Koronavirüs Aşısı Araştırmasına Bağış Yapın” Diyerek Kandırıyorlar!

Bu süreçte karşılaşılan kötü amaçlı yazılımlar genellikle korku ve merak unsurunu kullanarak tıbbi ekipmanlar, kişisel hijyen ürünleri veya ihtiyaç oluşabilecek diğer ürünlere daha çok ihtiyaç duyulmasından faydalanmaya çalışıyor. Siber suçlular Covid-19 salgını ile ilgili özel bilgileri, insanların hastalıktan nasıl kurtulacağını ve korunma yöntemlerini son derece indirimli fiyatlarla ek bilgiler ve korunma ekipmanları içeren kimlik avı e-postaları göndermeye başladı. Hatta birçoğu, Koronavirus aşısı araştırmasını desteklemek için Bitcoin ile bağış yapılmasını dahi istiyor.

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Koronavirüs ile ilgili en sık görülen 6 oltalama yöntemini sıralıyor ve önerilerde bulunuyor.

1. Dünya Sağlık Örgütü Çalışanı: Çevrimiçi dolandırıcılığa başvuranlar arasında kendini Dünya Sağlık Örgütü’nde çalışan bir doktor olarak tanıtanlar da var. Son zamanlardaki en popüler yöntemlerden biri olan bu yöntemde dolandırıcı, Covid-19 virüsünden insanların nasıl korunacağı konusunda yeni ve özel bilgilere sahip olduğunu iddia eder ve sizden istediği tek şey ekteki bağlantıya tıklayarak detayları ‘okumanız’ olur. Toplumsal endişelerden yararlanarak dolandırıcılık yapmak isteyen siber suçlular genellikle Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığı gibi kurumları, kurbanlarla bağlantı kurmak için taklit ediyor. Bu dolandırıcıların sık sık başvurduğu yöntemlerden bir tanesi de bölgede bulunan “hastalıklı insanların” asılsız listesini size göndermek.

Uzantıya göre ekteki belge bir .rar arşivi gibi görünüyor. Ancak, gerçek dosyanın .pdf veya .exe uzantısı vardır. Açmaya çalıştığınızda ise yalnızca kötü amaçlı yazılımı çalıştırırsınız. Dosyaların gerçek dosya uzantısını görüntülemek için, Dosya Gezgini pencerenizdeki Görünüm menüsü altındaki “Dosya adı uzantısı” onay kutusunu işaretleyin. Bu, yanıltıcı şekilde iyi huylu olarak adlandırılan dosyaları bulmanıza yardımcı olabilir.

2. Global Örgütlerin Logolarına Dikkat: Koronavirüs salgınıyla alakalı yeni güncellemeler sunduğunu iddia edip meşru görünmek için ise Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Asya  BAĞIŞ YAPILMASINI İSTEYEN MESAJLARA DİKKAT! 
Koronavirüs fırsatçılarına dikkat

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son zamanlarda tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs sorunu nedeniyle medikal ve gıda ürünlerinde yaşanan karaborsa ile fiyat artışı sorununa yönelik açıklamalarda bulundu.

Başkan Altuğ, “Küresel bir salgın, küresel bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıyayız. Çin’de başlayan ve dünyada 70’e yakın ülkeye yayılan koronavirüs salgını ülke gündemimizi oldukça etkiledi.

Ülkemizde resmi olarak ilk vakaya rastlanılmasıyla birlikte halkımızın endişesi de tedbir alma ihtiyacı da bir o kadar arttı. Bu ciddi ve zorlu süreçte insanlarımız hem kendilerini hem de yakınlarını korumak amacıyla gerekli önlemleri de almaktadırlar.

Fakat bu süreçte daha fazla üreterek pazar ihtiyacını karşılama amacında olması gereken bazı üretici firmalar ne yazık ki, bu sıkıntıyı kendilerine bir fırsat bilerek hayati önem taşıyan ürünleri piyasaya sürmek yerine karaborsa oluşturmaya çalışmaktadırlar.

Özellikle rağbet gören maske, dezenfektan, kolonya ve eldiven gibi hijyen ürünlerinde ve bakliyat, süt, un, şeker gibi birçok gıda ürünlerinde kısa sürede bu kadar fiyat artışının olması insani ve ticari ahlaka uygun değildir.

Bu konuda üreticilerimize ve esnaflarımıza ciddi sorumluluklar düşmektedir. Ticaret erbabımıza, insanların ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda hassasiyetli davranmalarını öneriyoruz. Ticaret etiğine uygun davranacaklarına inanıyoruz” dedi.

Tüketicilere de temkinli olmalarını öneren Başkan Altuğ, “Tüketicilerimizin de, yetkili olmayan satıcılardan kalitesi düşük, riskli ürünler satın almamalarını öneriyoruz. Tüketicilerin, Ticaret Bakanlığımızın yaptığı uyarıları dikkate alarak ürünleri yüksek fiyatlardan tüketicilere sunan firmaları Haksız Fiyat Artışı Bildirim uygulamasını kullanarak şikayet etmeleri konusu, fiyat artışı sorununun çözümlenmesine karşı önem taşımaktadır. Ayrıca Odamıza gelecek şikayetleri de Disiplin Kurulumuz değerlendirerek, gerekli işlemleri yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Marmara Bölgesi Sakarya Haberi.  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu