Kent Havası - Genel - Blog

Zebra Balığı

Bilimsel Adı: Danio Rerio

Arkadaşlar merhaba bu gün size zebra balığı hakkında bilgi vereceğim. Zebra balığı denmesinin sebebi vücudun da çizgiler bulunmasıdır. Bir çok akvaristin beslediği bir balıktır. Ülkemizde de çokça yaygındır. Durmayı fazla sevmez. Bir akvaryumda sürekli hareket halindedir. Sürü olarak yaşamayı çok sever. Tropik akvaryumlarda çokça tercih edilen bir balıktır. Erkekler dişlerinde ufaktır. Dayanıklı balıklardır. Su sıcaklığı 20 ve 25 derce arası olmalıdırlar. Nötr sulardan hoşlanırlar ve 6,5 ile 7,2 ph arasında ki sular bunlar için idealdir. Her türlü yemi yerler. Üretilmeleri kolaydır. Ama dikkat edilmelidir. Yumurta bırakarak ürerler. Ama yumurtalarını yerler bu yüzden dibe çakıltaşı konularak bazı korunması sağlanır. Anavatanı Güneydoğu Asya'dır. Üretim için önce dişi eklenmeli sonra erkek eklenmelidir. Bolca bitkili bir akvaryum olmalıdır ki yavrular yem olmasın. Bir dişi 500 yumurta bırakabilir. Döllenen yumurta 2 gün sonra canlanır. En az 4-8 grup halinde beslenmelidir. Filitrasyonda iyi olmalıdır. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın
Öncelikle her birinizi tekrardan selamlıyor ve ne yazık ki az önce kelime kısıtlamaları sebebi ile tamamlayamayacağımı anladığım yazımı anlam akışına ihanet etmemek adına yarı da kesmiştim . En son yayımlamış olduğum yazının devamı niteliğinde olan bu yazımda da elde etmiş olduğumuz yumurtaların kuluçka sürecini ve bu yumurtaların gelişip , büyümesini konu alacağımı belirtmek istemekteyim . Hızlı bir selamlama ve sunuş bölümün yanı sıra kısa bir önceki bilgiler özeti verecek devamında da yazıma devam edeceğim iyi günler .

Önceki yazılarımda değindiğim hususlar şu şekilde idi Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ların sahibi olduğu 3 farklı varyete yalnızca görsel farklılıklar içermekte bu yüzden de herhangi bir karakterstik değişim gözlenmemektedir . Yalnızca kitap bilgilerine değinmiş olduğum bir yazı olduğu için bu konu da bir özetleme yapmayacağım . Üreme belirtileri ve kullanmamız gereken file kafes sistemi hakkında bilgiler için de hemen bir önceki yazıma dönüş yapabilirsiniz .

Gelelim elde etmiş olduğumuz yumurtaların kuluçka sürelerini tamamlamaları ve hemen ardından da serbest yüzüşe geçişleri ile alakalı bilgi birikim aktarımına .

İlk olarak bu noktada yumurtaların nasıl yavrulara dönüşebileceğinden ve neden çok yaygın bir hastalık olan mantarlaşmaya yakaldıklarına .

İlk olarak Mantarlaşma hastalığını tanımalıyız . Tanımalıyız , tanımalıyız ki almış olduğumuz önlemleri tam ve eksiksiz olarak anlayalım ve bu neticede ne yapmış olduğumuzu bilelim . İlk olarak mantarlaşma hastalığı akvaryumda bulunan uygunsuz bakteriler sonucunda meydana gelen bir durumdur . Bu hastalığa karşı tek çözümde bu bakterilerden kurtulmaktır . Bu konu da biz akvaristlerin en güçlü silahı kuşkusuz petshopların kutsal suyu metilen mavisidir . Metilen mavisi akvaryumda bulunan bütün bakterileri yok eden ve elinizde bulunan metilen mavisinin kalitesi ve tazeliğine bağlı olarak bu süreci devam ettiren bir nevi ilaçtır .

Metilen mavisi çok güçlü bir ilaç olmasının yanı sıra ne yazık ki % 100 etkili bir çözüm değildir yumurtlardan illa ki mantarlaşanlar çıkacak ve bu yüzden düzenli kayıplar olacaktır . Metilen mavisi ve hava taşı desteği ile yumurtalarımızda en az mantarlaşmayı yakamayı hedeflemekteyiz . Mantarlaşan yumurtlar bariz bir beyazlığa yakalanır iken , sağlıklı yumurtlar gün geçtikçe kararacaklardır . ortalama 3 - 5 gün sürer kuluçka süresinin ardından camlara , yüzeylere yapışma süreci başlayacak , hemen devamında da yemlemeden kaçınacağımız 72 saatlik süreç başlamış olacaktır bu noktanın ardından da balıklarımızın boylarından dolayı yiyebileceği miktarda yiyebilecekleri kadar yemleme yapmaya başlamalıyız . Bu süreçte bazı üretimciler yumurta sarısı bazı üretimciler ise artemia hatta ve hatta benim önermediğim bir yöntem de olsa bazı üretimciler ufalanmış yavru yemi kullanmaktadır . Bu durumların ardından da inşallah sizlerde yavrularınıza kavuşursanız bundan sonraki yazım da daha önce sözünü vermiş olduğum akvaryumda pH nedir ne işe yarar , nasıl kontrol altına alınır , nasıl ölçülüre değiniyor olacağım . Şimdiden ayrımış olduğunuz vakte teşekkür etmekte ve sizlere iyi günler dilemekteyim .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !
Herkese daha serin ve çok daha ferah bir Isparta öğleninden selamlar . Bugün sizlere bahsetmiş olduğum endemik türlerden birisi olan Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında bilgiler veremeye devam ediyor olacağım . Müsade buyurursanız bundan bir önceki ve gayet tabi ki ondan da önceki Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) yazılarımıza ufak ve özet mahiyetinde atıflarda bulunduktan sonra yeni Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) bilgileri vermek için yazımıza devam edelim .

Hemen önceki yazımıza Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) lar hakkında sizlere kitap bilgileri vermiş ve aynı zamanda da pH değerinin kontrol altına alınması , kontrol altında tutulması ve aynı zamanda da ölçülmesi hakkında bilgiler vereceğimin sözünü vermiştim . Bundan önceki yazılarda ise Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ların varyeteleri arasında herhangi bir karakteristlik farklılık bulunmamasının yanı sıra gruplar halinde beslenmesi gerektiğini belirtmiştim . Gelelim bugün ki yazımıza yine Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında dilim döndüğünce bilgiler vermeye devam ediyor olacağım . Bugün Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında bahsedecek olduğum hususlar şu şekilde ;

-Üretimi

-Cinsiyet Ayrımı

-Yumurta çıkışı ve Yavru Gelişimi

Bütün bunlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım yazımı umuyorum ki tek bir parça şeklinde sunabilirim aksi takdirde bu yazımı da parçalamak zorunda kalacağım şimdiden olası bir anlam akışının bozulması duruma karşı alacağım parçalama önlemleri hakkında sizlere haber vermek istiyorum .

İlk olarak Danio rerio ( Zebra Danio Balığı )ların üretime hazır olup olmadıklarını nasıl anlaycağımızdan bahsediyor olacağım . Zebra daniolarda diğer tüm yumurta döken balıklar gibi üretime karşı olan hazırlıklarını belirtmek için dişilerini kovalamaya başlayan tipik erkek davranışı sergilerler . Eğer balıklarınız birbirlerini kovalamaya başladılarsa bu üretim için onları ayrı bir tanka alabileceğinizin habercisi konumundadır .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ların cinsiyet ayrımını yaptıktan sonra sırada gayet tabi ki de üretim safası gelmektedir . O halde buyurun sizlere bu süreci nasıl yöneteceğinizi anlatayım .

İlk olarak yavru alınması planlanan anaç balıklar başka bir akvaryum ya da bakraca ayrılır . Ayrılması planan balıklar ayrılmalarından bir önceki günün sabahı güzelce beslenir ve günün geri kalanında hiçbir şekilde beslenmezler . Tanka ayrılan anaç balıklar lepistes üretiminde kullanılan tarzda ya da Trans Genetik Tetra üretimininde kullanılan tarzda file kafeslere alınırlar . Balıklar 56 saat süre ile bu file kafeslerde tutulur ama bu süreçte balıklara herhangi bir yemleme yapılmaz . Sürecin sonucunda dökülen ve döllenen yumurtalar akvaryum tabanında ya da camlarda yapışık halde bulunur . Ardından anaçlar file ile beraber akvaryumdan alınır .

Yazımı ne yazık ki bölmek durumundayım bu yüzden affınıza sığınmakta yumurta çıkartma ve yavru büyütme hakkında ki bilgi birikimimi de az sonra ki yazımda paylaşacağım .

Sürç-i Lisan Ettiysem Afolla ! !
Tekrardan sizlerin karşısına çıkmama vesile olan sevgili Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ndan bahsetmeye devam ediyor olacağım bundan öncede ki yazılarımda Danio rerio ( Zebra Danio Balığı )nın varyetelerinden , akvaryum isteklerinden , kendisinden ve farklı türden familyalardan ait canlılara karşı olan tavır ve danvranışlarını incelemiştik . Hemen sizlere çok kısa özet mahiyetinde bulunan bilgiler eşliğinde önceki yazılarıma atıfta bulunmak isterim . Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ların varyetelerinin karakteristik ve diğer çeşitli özellikler bakımından tamamen aynı olduğunu yalnızca renklerinin farklı olduğunu anlatmış bunun da haricinde olarak genel anlamda yavru balıklar haricinde , son derece barışçıl ve sakin olduklarını aktarmıştık . ( ama bir o kadar da savunmasız olduğunu belirtmiştik )

Gelelim bugün bahsedeceğimiz yeni özelliklere .

Her şeyden önce nezaket ve saygı göstergesi olarak sizleri sıcak bir Isparta sabahından selamlıyor , cümlelerime geçmek ve nacizane bilgiler vermek için müsadenizi istemekteyim . İyi okuyuşlar ve sağlıklı günler dilerim .

Bugün sizlere Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın istemiş olduğu akvaryum şartları ve devamında da tabiri caiz ise kitap bilgilerinden bahsediyor olacağım .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın bulunmuş olduğu akvaryumda istemiş olduğu pH değeri : Tabi ki öncelikle belirtmek istediğim husus şu , akvaryum canlılarının bulunmuş oldukları pH değerlerinin nasıl sağlanacağını ya da akvaryum , habitat veya biyotoplarınızda ki pH yi nasıl ölçeceğinizi bilmiyorsanız bu son derece normal . Genel olarak hobicilerin % 74 veya çok daha fazlası bu konuyu önemsemiyor bu sebepten dolayı sizlere pH ile ilgili bir yazı da yazacağım . Bu kısa bilginin hemen ardından Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın istemiş olduğu pH değerine dönecek olur isek direkt olarak 6.5 - 7.4 pH değerleri idaldir .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın bulunmuş olduğu akvaryumlarda istemiş olduğu sıcaklık şartları ; Bu konuda da son derece esnek ve dayaıklı olan Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) lar 18°C - 24°C arası idaldir ama ben şahsi olarak 28°C de beslemekteyim ve herhangi bir dezavantaj teşkil etmemektedir .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı )nın Akvaryum ortamında erişe bildiği en büyük boy : hemen hemen 5-6 mm olarak doğan Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) yavrularının maksimum olarak erişebildikleri ebatlar yaklaşık olarak 6-7 cm arasıdır .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın ana yurtları : Sevgili , Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) na doğal olarak ratladığımız ve muhtelemen akvaryumlarımızda ki bu güzelliklerin atalarının dayanmış olduğu yer Indawgyi Gölü olarak bilinir.

Yazımıza ayrımış olduğumuz sürenin sonuna gelmiş bulunmaktayız . Veda etmeden hemen önce sizlere içerisinde bulunduğumuz Covid - 19 salgınlı günlerde evlerde kalmanızı önermekte ve sağlıklı günler dilemekteyim .

Bir sonraki Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) yazımızda üretim ve yavru büyütme hususlarından bahsedeceğiz .

Sürç-i Lisan Ettiysek Afolla ! !
Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında mümkün olduğunca bilgi vermeye çalışacağım yazı dizisinin yeni bölümü ile karşınızda olmaktan son derece mutlu olduğumu ve bu konuda ki etkileşimimizden de sizlerin de hoşnut olmanızı dilediğimi . Henüz bir dönüt alamamadan ötürü de her şeyin yolunda olduğunu var sayarak , cümlelerime ve yazılarıma devam etmekteyim .

Az önce de belirtmiş olduğum gibi bir kaç gündür süre gelen hava şartların aniden değişmesi ve güzelleşmesinin üzerine insanların Covid - 19 ( Yeni tip korona virüs ) kavramını boş vererek tekrardan dış dünya ile buluşmaya başlamamalarını umuyorum ve müsadeniz ile Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında ki ikincil yazımıza geçiyorum .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında bir önceki yazımızda sahibi olduğu varyasyonlarından bahsetmiş ve bunlar arasında ki tek farklılığının renkleri olduğuna değinmiştim . Bu yazımızda da bir hobici gözünden akvaryumda ki genel davranışları karakteristik özellikleri birlikte besleyebileceğiniz canlılardan bahsediyor olacağım .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) hakkında bilmeniz gereken en temel bilgi şudur asla ama asla üç Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ndan daha azını bir arada bakmayın . Yani ben beğendim bir tane alayım akvaryuma yakışırsa devamını da alayım veyahut iki tane alayım sonra bakarız tarzında düşüncülere asla ama asla kapılmamalıyız . Benim önerim 5 canlının bir arada tutulmasından yana da olsa sizler dilerseniz 3 canlıyı da birlikte bakabilirsiniz . Akvaryumda tam bir sürü halinde dolaşan dostlarımızın hiçbir canlıya zararı bulunmamaktadır . Yalnızca kuvvetli avcılık güdülerinden dolayı bulundukları akvaryumlarda çok zor yavru yetişebileceğinden daha ziyade show tanklarda tercih edilmelilerdir . Hemen hemen her türlü tetra türevi ile birlikte bakılabileceği gibi benim şahsi deneyimlerimi göz önünde bulundurarak canlı doğuranlar olarak bildiğimiz ( Molly , Lepistes , Plati ) gibi canlıların akvaryumlarını da son derece hareketlendireceklerdir . Yine hareketlilik katmak ve renk cümbüşünü geliştirmek isterseniz melek balıkları ile de birlikte besleyebilirsiniz . Yani uzun uzun her türden bahsetmek yerine sizlere bir genelleme yapmak istiyorum böylece yazımda değinmek istediklerime daha rahat değinebilirim . Hemen hemen her türlü bitkili akvaryumlar da tercih edebilirsiniz . Çiklet , Japon balıkları ve Monster Fİsh segmentinde bulunan canlılar ile besleyemezsiniz . Biyotop kurmak isterseniz Tetrazon balıkları son derece uygundur . Son olarak da ideal bir Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) akvaryumu için ihtiyacınız olan tek şey filtrasyon ve ısı iken ideal bir Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) habitatı için , son derece bitkili ve taşlı lakin açık yüzüş alanlarına sahip olan bir tank kurmak doğru olacaktır . Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) lar hakkında bilgiler paylaşmaya çalıştığımız yazı serimizin ikincil bölümünüde tamamlayarak her daim olduğu gibi .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !
Bir süredir devam eden nemli ve son derece soğuk olan Isparta , bu konuda ki kararını değiştirmişe benziyor . Günlerdir devam eden bu hava durumlarına veda niteliğinde olan güneşli ve sıcak bir öğle vakti tekrardan sizlerle Kent Havası aracılığı ile buluşmanın vermiş olduğu keyif ve mutluluğu tarif edemem .

Gelelim bugün ki yazımızda değineceklerimize .Bugün ele almayı düşündüğüm canlı türü Zebra Daniolar ( Danio rerio ) !

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) beslemek isteyen kişilere öncelikli önerimiz her daim mümkün olduğunca fazla balığa aynı anda bakması , yani bir akvaryumda ne kadar Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) varsa o kadar iyi olacaktır . Hem bu muazzam canlıların birbirleri arasında ki iletişime bağlı olarak tabiri caiz ise su içerisinde yapmış oldukları danslar kendisini izletmekle kalmıyor adeta sizleri akvaryumun karşısına kilitliyor . İzlemesi olduğu kadar yemlemesi de insan da devasa bir haz yaratan bu canlıların benim gözlemlediğim 3 varyetesi bulunuyor . Tüm varyetelerin tipik Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) davranışları sergilediğini belirtebiliriz .

İstinasız tüm Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) lar aynı darvanışları sergilemektedir . Bu doğrultuda hoşunuza giden varyeteyi gönül rahatlığı ile akvaryuma ekleyebilir yani istediğiniz Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nı alabilirsiniz . Muhtemelen kelime kısıtlaması nedeni 3 parça olarak yayımlayacağım Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) yazımınızın bu bölümünde Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) varyetelerine değinmek istiyorum .

Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın varyetelerini 3 temel başlık da işleyebiliriz % 100 natural ( doğal ) varyasyon , yine % 100 natural ( Doğal ) olan ama renklendirme konusunda daha geniş bir yelpazeye sahip olan Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ve son olarak da yine Trans Genetik Tetralarda olduğu gib laboratuvar renklerine bürünmüş olan Trans Genetik Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) . Tüm bu balıkların görsellerini sizlere ayrı ayrı yüklemeye çalışacağım ama açık konuşmak gerekirse ne yazık ki Trans Genetik Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nı görür iseniz diğer varyeteler sizlere daha basit gelecektir , ama benim sizlere daimi tavsiyem akvaryumlarımız da doğadan yararlanmak ve doğadan ilham almaktır . Bu nedenle kendi akvaryumumumda da tercih ettiğim yine % 100 natural ( doğal ) olan ama daha renkli bir paleti olan balıklardır . Bunun haricinde ( kelime sınırlaması nedeni ile anlatım bozukluğu yaşamamak adına bu yazıda başka bir şeye değinmeyeceğim ) bütün varyetelerden edinerek onları karma bir şekilde beslemek aklınıza gelebilir . Böyle bir durumda da herhangi bir problem ile karşılaşmayacağınız belirtmek isterim hatta bahsetmiş olduğum ara türün Trans Genetik Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) ile Doğal Danio rerio ( Zebra Danio Balığı ) nın çaprazlanması sonucunda elde edildiğini de belirtmek isterim .

Sürç-i Lisan Ettiysem Affola ! !