Kent Havası - Genel - Blog

Moli Balığı

Saygı ve sevgi sizlerin olsun .

Bugün kaleme aldığım canlı türü olan Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) hakkında yoğunluklu bilimsel yazılar ve tabiri caiz ise işin biraz daha kitapsal olan kısmı ile sizlerle birlikteyim . Lafı fazla dolandırmadan bahsinde bulunduğum Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) türünün bilimsel gerçeklikleri ile karşınızdayım .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) Balıklarının Yaşam Alanlarında istemiş oldukları pH aralığı : Hemen hemen her canlı doğuran türünde olduğu gibi Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıklarında da mümkün olduğunca natural sular sağlamaya çalışsak da 6.8 pH - 7.2 pH arasında ki değerlere tahamül edebilirler .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) Balıklarının Yaşam Alanlarında istemiş oldukları Isı aralığı : Yine canlı doğuran türlerinin neredeyse tamam mı gibi Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıklarıda 18°C ile - 24°C aralığı ideal kabul edilse de benim şuanda kullanmış olduğum 28°C de bile hiçbir problem olmadan yaşayabiliyorlar . Hatta geçmişte yaşamış olduğum talihsiz bir durum sonucunda yaklaşık olarak 12°C sıcaklıkta bile yaşamayı başarmışlardı tabi ki fazla keyifli değillerdi ve metabolik olarak yavaşlamışlardı fazla yüzmüyor , yalnızca yem yemek için hareket ediyorlardı ama sonuç olarak hayatta kalmayı başardılar .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) Yaşamak için ihtiyaç duydukları min. Akvaryum Hacimi : Akvaryum hacimi konusunda devasa bir tolarans düzeyi olan dostlarımız içerisinde dönebildikleri her su kütlesinde yaşayabilmektedirlerdir .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) ana yurdu : Meksikanın sulak bölgelerinde yoğunluklu olarak yaşamına devam eden bu sevgili dostlarımız işin aslında pek çok farklı tatlı su kaynağı niteliği sağlayan hemen hemen her türlü göl , akar su , nehirlerde yaşayabilirler .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) hakkında bilmeniz gereken kısaltılmış bilgiler : Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıklarının uzun uzun çaprazlanmaları ( çoğunluklu olarak renk üzerinde durduğum örnekler vermiştim ) ama bu konunun bazı dezanatajları vardır . Örnek olarak ufak bir örnek vermem gerekirse yoğun , en önemlisi de kontrolsüz , dikkatsiz ve özensiz yapılan çaprazlamalar sonucunda doğal olarak barınan ve eldesi bulunan saf kan türler yavaş yavaş yok olmakta ve ne yazıktır ki bu türlere tekrardan ulaşmanın en kolay yöntemi bazense tek yöntemi laboratuvar ortamlarına başvurmaktır . Bu ise biz hobici , akvaristlerin karşı karşıya kalmaktan nefret ettikleri durumlar listesinde kuşkusuz başı çeker . Bu yüzden çaprazlama hakkında bilgilerden bahsederken değinemediğim , işin bu yönü de göz önünde bulundurulmalıdır .

Yazıma ayırdığımız sürenin sonuna gelmiş bulunmakla beraber sizleri tekrardan saygı ve sevgi ile selamlarım.

Sürç-i Lisan Ettiysem Affola ! !

Selam ve saygı sizinle olsun .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıklarının çaprazlanmasını konu aldığım bir önceki yazımın üzerine şimdi de yine Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) ların hayatlarını düzgün ve düzenli bir şekilde devam ettirebilecekleri ve tam da istediğimiz gibi bizlere sağlıklı ve gösterişli , kendi türlerinin genetip yapısını tam olarak yansıtabilen yavru balıklar verebilmeleri için yapmamız gereken daha doğrusu temin etmemiz gereken habitat şartlarından bahsediyor olacağım .

Yazımı okurken sürekli olarak Poecilia reticulata ( Lepistes ) ile Xiphophorus maculatus ( Plati Balığı ) na ne kadar da benzediğini ve hemen hemen aynı koşullarda sorunsuz bir şekilde yaşayabileceklerini anlamış olacaksınızdır . Bütün bunların ortak paydasını soracak olursanız sağlıklı bir Poecilia reticulata ( Lepistes ) akvaryumu ya da sağlıklı bir Xiphophorus maculatus ( Plati Balığı ) geçmişiniz varsa bu konuda da hiç zorlanmayacağınızdan emin olduğumu belirtmek isterim .

Gelelim habitat şartlarına , teknik detay ve bilgileri vereceğim ayrı bir yazı kaleme alacağım bu yazı daha deneyimsel ve benim üretim ve gelişim yöntem , gözlemlerimi içeriyor olacak . İlk olarak daha önceden Poecilia reticulata ( Lepistes ) yazımı okuduysanız orada da değinmiş olduğum gibi ;

Anaç Balıkları Kafesleme :

Hamile Dişileri Kafesleme :

Doğal Döngü :

olmak üzere 3 temel yöntem üzerinden yavru alımı yapabiliyoruz .

Elde etmiş olduğumuz yavruları ise büyütmek için tek bir temel yöntem var . Artemia , yüksek su hacmi ve sürekli taze su , stressiz bir ortam . Bütün bu bilgilerin ışığında ilk kez burada olan dostlarımız için kısa birer özet mahiyetinde değiniyor olacağım .

Anaç Balıkları Kafesleme : Bu yöntem seri üretimler için kusursuz bir teknik olmanın yanı sıra biz hobiciler için mecbur kalınmadıkça başvurulmaması gerektiğini ön gördüğümüz bir tekniktir . Bu konuda benim son derece ironik bulduğum bir durum da şudur balıkları 10 L de 15 L besleyemezsiniz diyen bu insanların 200 - 300 L tankların içine yaptıkları 5 - 6 L lik kafeslerde bu balıklara bakıyor olmaları . Velhasıl kelam bu yöntemin temel amacı doğan yavurların akvaryumunun % 90 nında büyümesi boylanması ve en önemlisi de akvaryumda ki diğer anaçlar tarafından rahatsız edilemiyor olması .

Diğer bir yöntemimiz ise Hamile dişilerin kafeslenmesi bu hemen hemen her birimizin geçmişte kullandığı ya da halen kullanmış olduğu bir yöntem olmanın yanı sıra benim nazarımda pek de faydalı bir yöntem değildir . Bu sistem için gerekli olan malzeme yani yavruluk hemen hemen her akvaryumcu da vardır .

Gelelim son ve benim en sevdiğim yönteme yoğunlukla deresum gibi yoğun formlu bitkilerin olduğu bir tankta her şeyi doğal yöntemlere bırakmak .

Kelime kısıtlamaları nedeniyle sonuna gelmiş olduğumuz bu yazıda anlatmak istediklerimi yüzeysel olarak olsa da anlatabilmiş olmanın mutluluğu ile sizleri selamlar ve en içten duygularımla uğurlarım . Sağlıklı günler dilerim kendinize iyi bakın .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !
Selam ve sevgi sizin olsun .

Bugün sizlere Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) balıkları hakkında dilim döndüğünce bilgi vermeye çalışıyor olacağım .

Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) grubu canlıları , daha önce de kaleme aldığım diğer canlı doğuran türleri ile hemen hemen aynı şartlar da yaşıyor . Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) üzerinde üretim çalışmalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirebildiğim türler arasında yerini korusa da üzerinde yeni ıslahlama ve çaprazlama çalışmalarımı yürüttüğüm bir tür . Henüz bu konu da fazla bir başarı elde edemesem de Golden Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) Türk Piyasasında da Sarı Moli olarak bilinen türü ile çok başarılı bir üretim geçekleştirebilmiş devamında da kendi kanımı oluşturabilmiştim . Bunun haricinde de aklımda olan projenin amacına sağdık kalabilmem için Full Black Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) Türk piyasasında yer alan adı ile Kara Moli ya da Tam Siyah Moli üzerinde de bu başarıyı yakalayabilmem gerekiyordu bende tam da bu sebepten ötürü Golden Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) ile birlikte Full Black Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) hakkındaki çalışmalarımı aynı anda başlattım ve iksinden de muaffak olmayı başardım .

Şimdi hali hazırda çalışmalarına devam ettiğim olay ise Elde etmiş olduğum Golden ve Full Black Poecilia Shenops ( Moli ) leri çaprazlayarak siyah ya da sarı üzerine siyah ya da sarı renkler elde etmek . Bu konu da nasıl başarılı olabileceğinizi merak ediyorsanız size yapmanız gerekenleri bir bir anlatacağım . İlk olarak piyasa da saf kan muhafazası yaptığından emin olduğunuz bir kişiden çaprazlamak istediğiniz türde Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) ler elde etmelisiniz ( Bu konu da küçük bir hatırlatma Plati ve Moli çaprazlamaları bire bir aynıdır ) Elde etmiş olduğunuz türlerin kanını garantiye almak için ilk batım yavrularını muhafaza etmeli ardından gelen ikinci kuşağı ise başka bir tankta büyütmelisiniz hem Golden hem de Full Black Poecilia Shenops ( Moli ya da Molly ) lerin 2. nesil yavrularını dişi erkek olarak ayırmalısınız bu konu da daha az yer teşkil etmek adına Golden ve Full Black dişileri bir yere Golden ve Full Black Erkekleri başka bir yere koymalısınız . Arada su geçişi olmayacağından emin olduktan sonra ( yavrularınızın eşleşmesine izin vermeniz gerektiği için bu işlemi yaptığınızı hatırtamak istedim ) yetişkinliğe erişen Golden Dişiler ile Full Black erkekleri yine bu şekilde Full Black Dişiler ile Golden Erkekleri aynı akvaryumlara koymalı ve yavru almayı beklemelisiniz teorik olarak yapılabilecek olan bu 4. 5. kuşakta tam anlamıyla renk kırığı olan yavrular elde edebileceğinizi düşünmekteyim .

Yazıma ayrımış olduğum sürenin sonuna gerirken belirtmek isterim ki

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !

Arkadaşlar merhaba bu gün size moli balığı hakkında bilgi vereceğim. Akvaryuma ilk başlayanlar için güzel bir tercihtir. Bakımı kolaydır. Sürü halinde yaşarlar. Canlı doğuran cinsidir. Vahşi hayatta Orta ve Güney Amerika’daki tatlı sularda yaşar. Hepçil bir canlıdır. Bitkili akvaryumu çok severler. Moli balıkları 20 litreden daha büyük olan tüm akvaryumlarda yaşayabilirler. Farklı türlerin çiftleşmesiyle farklı moli türleri ortaya çıkar. Akvaryum suyu için ideal pH oranı 7.5, ideal sıcaklık ise 21-27 ºC’dir. Pul yemler rahatça beslenir. Üste kalan yemlerle daha rahat beslenir. Üretimi kolay balıktır. Sağlıklı su şartları ile kolayca ürer. 1 erkeğe 4 yada 5 dişi şeklinde koloni oluşturulur. Doğuracak olan balık ayrılır ve yem olması önlenir. Dişi moli balıklarının gebelik süresi yaklaşık 21-30 gün sürer. Moli balıklarında cinsiyet ayrımı en belirgin olarak kuyruk yüzgeçlerinden anlaşılır. Erkek moli balıklarının kuyruk yüzgeçleri yay şeklindedir. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın.