Kent Havası - Genel - Blog

Mangrov

Blimsel Adı: Rhizophora apiculata

Selam ve saygı sizlerle olsun.

Bugün sizlere bahsetmiş olduğum Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçları hakkında dilim döndüğünce kendimi ve çok daha da önemlisi bu Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) ağaçlarını ifade etmeye çalışıyor olacağım .

Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağacının ekolojisine dair söyleyeceğim son madde de şu şekilde oluyor olacaktır. Bu sevgili dostumuz ve neredeyse insanların beğenmediği, faydasız gördüğü hatta kimi kesimce kuraklık ve verimsizlik göstergesi olan kökleri sayesinde Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçları adeta yaşam ve hayat dağıtmaktadırlar . Daha öncede belirtmiş olduğum gibi hali hazırda herhangi bir substrat yüzeye yumurta bırakmayı, yumurta dizmeyi seven ve tercih eden Astronotus ocellatus ( Astranot Balığı ya da Kızıl Çizgili Siyah Canavar Balığı ) , Andinoacara rivulatus ( Green Terror ) , Pterophyllum scalare ( Melek Balığı ) , Symphysodon ( Diskus Balığı ) gibi tatlı su canlıları ( çok daha fazla var ama anlam akışını baltalamamak adına buna talep görür ise daha sonra özel bir yazıda değiniyor olacağım ) veya Amphiprion ocellaris ( Palyaço , Maskot ya da Maskot Balığı ) gibi tuzlu su canlıları da yine ortamlarında bulunmaları durumunda yine bu kökleri yumurta bırakmak ve larva üretmek adına tercih etmektedirler .

Yine bunlar gibi daha ziyade balık formunda bulunan aynı zamanda da sürekli serbest yüzüşleri ile bilinen bu canlılarının yanı sıra son derece değerli ve kendi değerleri kadar da ekli olan kabuklu canlılar gruba dahil olan suların böcekleri Neocardinia davidi ( Kiraz Karides olarak tanımlansa da yoğunluklu olarak bütün tatlı su karideslerini kapsar yalnızca kırmızı kabuklu olanları değil ) bunun haricinde Rocambarus clarki ( İstilacı Amerikan Tatlı Su Kereviti ) gibi bölgeci olmanın yanı sıra çoğalmak, yaşama, büyüme ve gelişmeleri adınada son derece faydalıdırlar. Yine bu canlıların güçlenmesi çoğalması nesillerini devam ettirebilmesi için yalnızca Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçlarının kullanımı söz konusu olmasa da köklerindeki efsanevi kargaşa ve devamında da nitrit nitarat dengesini , amonyak denegesini , pH dengesini , iletkenlik ve saflık dengesini ve gayet tabi ki de canlı popilasyon dengesni sağlarlar . Bu köklerin doğadan toplanması ya da ne yazıktır ki ağaçların kesimi sonucunda eldesinin ardından parçalanma , ufalanma devamında da kurutma evreleri gördükten sonra ithalat yolu ağırlıklı olamak üzere ülkemize gelmektedirler. Yaklaşık olarak 15 gr Mangrov ( Rhizophoraceae sp. ) Ağaçı kökü yaklaşık olarak ₺ 20 ye satılmaktadır . Bu değerler sizler çok yüksek gelebilir ama özünde fazla bir biyokütleye sahip olmayan daha ziyade yumuşak olan bu köklerden çeşitli mağra mahiyetinde ya da bitkilerin tutunup gelişebileceği oranlarda substrat yüzeyini arttıracak şekillerde konumlandırılmalıdırlar .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !
Selam ve saygı sizlerle olsun.

Az önceki yazımda kelime kısıtlamaları dolayısıyla yarıda kesmiş olduğum Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları hakkında Ekolojik bilgi ve araştırmalarıma dair elimde olan verileri paylaşmaya bu yazıda devam ediyor olacağım.

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları Hakkına Ekolojik Bilgiler : Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının kökleri aracılığı ile bulundukları bölgelerdeki sularda bulunan ağır metaller , amonyak , asit ve bazik düzeni engelleyici ( arttırıcı ya da azaltıcı ) etkilerden korumanın da yanı sıra yoğunluklu olarak bu işlevlerini yerine getirmenin de ziyadesinde o bölgede bulunan canlılar arasında ki baskınlık ve dengenin belirlenmesinde kritik önem arz eden kökleri ile tanınmaktadır. Yine biz akvaristlerinde bu türle tanışması ve bu kadar yakın temas içerisinde olması da tam da bu sebepten dolayı değil midir zaten?

Bizlerde akvaryumlarımızda bulunan bölgeci canlarımızın keyiflerinin yerine gelmeleri olası bölge kavgalarını ( kimi zaman canlı türlerinden birisinin ölümü ile sonlanmaktadır ) engellemek için kullanırız. Yine çoğu zamanda kendi gösel tatminliğimizi arttırmak kendi sahibi olduğumuz akvaryumları yönettiğimizi daha derinden hissedebilmek için kullanırız . Hemen bu işin doğal boyutuna geçelim yine bahsetmiş olduğumuz Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları kökleri ile su taşkınları , toprak kaymaları , düzeni etkileyebilecek boyutlarda olan dalgaları hatta Tsunamileri bile etkileyebilir . Bütün bunların ortak paydasında tabiri caiz ise faydaları saymakla bitmez. Kimi kesimlerce bu dalgalar ve tsunamiler zaten Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının olduğu bölgelerde doğal olarak da fazla rastlanmayan kavramlardır bu yüzden faydaları abartılmaktadır . gibi bir takım benim nazarımca saçma yorumlara ve düşüncelere sahiplerdir . Yani diyelim ki bu bitkiler daha doğrusu ağaçlar dalgalara karşı bir kalkan görevi göremiyor ve dalgaları engelleyemiyor . İyi de bu canlının yapmış olduğu daha doğrusu üretmiş olduğu oksijen sayesinde nefes alıp verebiliyor ve bu ağaçlara laf atabiliyor hakaret ediyorsunuz . dahası zaten akvaryumlarımızda yer vermesek bile bulunmuş oldukları bölgelerde ki bölgeci canlılara bir yuva ve motive kaynağı oluyorlar daha sonrasında yine bu canlıların yaşamış oldukları suları temizliyor ki bu sularda buharlaşarak senin içtiğin sulara dönüşüyor . Akşam yemeğinde tükettiğin canlılar bu ağaçların kökleri arasına yumurtlarını diziyor, tüm bu devasal faydalarını önemsemeden göz gezdirmeden sadece bir at gözlüğü yardımı ile bu ağaçın bu kadar kökü mü bizi devasa dalgalardan koruyabilecek diyorsunuz . Yani uzun lafın kısası diyelimki bu güçlü ve sert kökler bir set görevi göremiyor ve dalgaların hatta tsunamilerin etkilerinden bizleri koruyamıyor o zaman üretmiş olduğu ve hayatta kalmamızı borçlu olduğumuz oksijene ve üremelerini sağladığı ve bizler için de besin niteliği teşkil eden canlılara saygı duyun . İyi günler iyi okuyuşlar dilerim.

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !
Selamlar ve saygılar sizlerle olsun .

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları hakkında kaleme almış olduğum yazılar dizisinin bir sonraki bölümü ile tekrardan karşınızda olamın mutluluk ve kıvancının yanı sıra bu yazımda ele alacağım konuların ve paylaşacağım bilgilerin uzun bir araştırma gerektirdiğini ve bu araştırmayı farklı bir lisan ile anlatmanın ise çok daha zor ve uzun olduğunu belirtmek isterim. Gelelim sizlerinde merak etmiş olduğu Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarına ve bu Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlar sayesinde elde edilmiş olan Köklere . Gayet tabi ki de bu köklerin akvaryumlarımıza , oluşturmuş olduğumuz biyotoplara eklenişine bu süreçte kayda alacağımız verilere.

Bugün Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları hakkında değinmek istediğim ilk husus bu ağaçların ekolojisi olacak. Hadi o zaman

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının Ekolojisi : İlk olarak seçeceğimiz giriş cümlesi Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları az önceki yazımda da değinmiş olduğum gibi . Bir ağaç ve köklü bitki topluluğunu temsil eden Mangrov Kelimesinden kullanılmaktadır.

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının bulunmuş oldukları bölge ve sınırları belirli olan habitat kavramı ile ifade etmek gerekirse Mangan Bitki topluluğu ifadesi kullanılmaktadır .

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçları çoğunluklu olarak Tropical ve Subtropical bölgelerde gel - gitler sonucunda varlığı oluşmuş havzalarda ve en önemlisi de tuzluluk oranı yüksek olan bölgelerde varlıklarını devam ettirirler . Yani hayır, ne yazık ki evlerimizde yetiştirmemeyiz . ( tabi ki bir bataklık manzarasına uyanmıyırsak ) Yani Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının oluşturmuş oldukları Manganların bulundukları gölgeler deniz kıyıları ve haliçler olarak da tanımlana bilir . Az öncede bahsetmiş olduğum Pek çok türü bünyesinde barındırmakta olan Mangan ağaç topluklarının her bir üyesi doğal ortamın ( tabiatın ) koşullarına ve kurllarına boyun eğerek doğanın onlara vermiş oldukları yoğun tuzlu sulara adapte olabilmek adına köklerinde eşi benzeri olmayan fizyolojik bir gelişim ve adapte göstermiş ardından her birisi sömürücü toprak canlıları haline gelmişlerdir. Az önce değinmiş olduğun tüm bu sorunlarla direkt olarak mücadele etmeyi kendi çabaları ile öğrenen çeşitli Mangan türevi ağaçlar bu özlliklleri sebebi ile farklı kıyı ve iklim tiplerinde yaşamayı öğrenmiş devamında ise git gide değişerek "asıl mangrov" olma özelliği ne yazık ki kaybetmişlerdir yani hayata tutunma çabaları bilim tarafından dışlanmalarına yol açmıştır. Mangan ağaç gruplarını oluşturan yaklaşık 110 tür mangrovun zaman içinde ki gelişim ve değişimleri doğayı direkt ve radikal olarak etkilemiştir . Örneğin köklerini çeken bir mangrov ağacının kök aralarındaki fide filizlerle baslenmekte olan Yengeçler tam anlamıyla güç ve baskınlık kaybı yaşar. Yine başka bir mangan ağaç topluluğu üyesinin köklerini olağan dışı uzatması sonucunda kökleri arasında üremeyi tercih eden Kerevitler ( Istakoz ) muhteşem bir üreme sirkulasyonu içerisine tabi olur ve olağan dışı bir baskınlık eldesi kazanırlar. ve bu türlerin belkide doğaya olan en büyük hizmetlerinden olan ağır metal ve amonyak çekimi de bu sayede artmaktadır .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola
Selam ve sevgi sizlerle olsun.

Bugün ele almak istedeiğim yazıların başında akvaryumlarımızın başta gelen güzellikleri ve aynı zamanda da doğal tasarım malzemeleri olan Mangrov ( Rhizophora sp. ) Kökleri bulunmaktadır.

Mangrov ( Rhizophora sp. ) kökleri doğal tatlı su habitatlarında pek çok canlı için bir sığınak ya da bölgesini belirleyen bir bölme görevi görür.

Yine akvaryum tasarımızlarımızda da bu amaçla varlığını korumakta olan aslında değerli bir araçtır. Akvaryumlarımıza eklemekten çekinmediğimiz Mangrov köklerini tam olarak anlamanın yolu hiç kuşkusuz bu köklerin eldesinin sağlandığı Mangrov ( Rhizophora sp. ) ağacını anlamaktan geçiyor. Şimdi geliniz sizlere bu ağaçtan biraz bahsedeyim.

Mangrov ( Rhizophora sp. ) gelgitler sonucunda oluşmuş çamurlu kıyılar, bataklıklar, haliçler hatta bazı kaynaklara göre de TUZLU bataklıklarda kendisini gösteren bir canlı türüdür. Bu canlı türünün görsel anlamdaki şüphesiz en önemli özelliği suyun ve toprağın üzerinde bulunan heybetli kökleridir. Yapmış olduğum çalışmalar ve araştırmalar sonucunda bu kelimenin Mangrov ( Rhizophora sp. ) nereden gelmiş olduğunu öğrendim şimdi sizlere ( doğal bir site kural ihlali yaşamamak adına, kopyala yapıştır yapmadan kendi cümlelerim ile aktaracağım )

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Kelimesinin 3 ana kullanım şekli vardır ;

1 - Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının da mensubu bulunduğu Rhizophora familyasında ki ağaçların genel görünümü şu şekildedir " dar bir alanda kökleri ile adeta gürleyen heybetli bir ağaç " . Bu sebepten dolayı da bu ağaca "sıkışık" anlamında Mangrov ( Rhizophora sp. ) lakabı kullanılır.

2 - Çok daha geniş bir anlatım amacı güderek şunu da belirtebiliriz. Bütün bir bitki topluluğunu yani bir çeşit koruyu ifade eden (mangal) kelimesini ifade etmektedir.

3 - Yine en az bu ağacımızın heybeti ve görkemine yakışır ve de yaraşır şekilde " heybetli " bir anlatım kullanmak istersek de az önce değinmiş olduğum "mangal" kavramının kaplamış olduğu tüm yeşillikler , ağaç gövde ve kökleri tek bir ağızda , tek bir kelime ile ifade etmek için de Mangrov ( Rhizophora sp. ) Bataklığı ya da Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ormanı ifadeleri kullanılmaktadır.

Ama tüm bunların yanı sıra genel kullanım tarzı ya da daha doğrusu ağız alışkanlığı olmuş anlamı yoğunlukla tuzlu ya da az hava alan oksijence fakir göller bataklıklar gibi yerleri ifade etmek için kullanılır .

Mangrov ( Rhizophora sp. ) Biyolojisi : Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının doğal olarak bulundukları habitat yaklaşık olarak 110 faklı türe ev sahipliği yapıyor olmasına rağmen Asıl anlamda Mangrov kavramını karşılayan türler 16 farklı familya dallarına ayırlmış olan aynı zamanda da toplamda 54 tür tarafından temsil edilen bir kavramdır. Mangrov ( Rhizophora sp. ) Ağaçlarının hemen hemen ( yaklaşık olarak %68 inin ) büyük bir kısmının dışlanmış olmalarının ve "gerçek mangrov" kavramından uzak tutulmalarının sebebi bu türlerin başka habitatlarda da yaşamlarını devam ettirebilirken "gerçek mangrovların" yalnızca Mangrov Koru ve Ormanlarında hayatların devam edebiliyor oluşlarından kaynaklanmaktadır .