Kent Havası - Genel - Blog

Japon Balığı

Latince Adı: (Carassius auratus)

Arkadaşlar merhaba bu gün size japon balığı hakkında bilgi vereceğim. Bir çok kişi akvaryum hobisine bu balıkla başlar ve bende öyle yaptım. Öncelikle sadece çöpçü balığı ile beslemelisiniz. Çünkü ya diğer cins balık ölüyor yada japon balığı ölüyor. Japon balığı çok atık üretiyor bu yüzden su dengesi bozuluyor. Bu sebeple filitreniz iyi olmalı akvaryum ebatından daha fazla yükü kaldırabilecek bir filitre olmalı. Suda fazla akıntı olmamalı çünkü japon balıkları yavaş ve sakin yüzez balıklar onları yormamalı. Dipte ince biri silis kum olmalı ki japon balığı oynaya bilsin bunu çok seviyorlar yapmayı. Ve bir tavsiyem daha var eğer pörtlek gözlü bir Japon balığınız varsa çöpçüde almayın çünkü dipteki yemleri yiyen bu japon aç kalır. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın.
Akvaryumlarda kolayca bakılabilen tür olarak gösterilen ama öyle olmadığına inandığım tür japon balığı. Evet gereksinimleri fazla değil. Oynayabilecekleri ince taneli kum, en az 100 litre hacminde akvaryum, ısıtıcı , filtre ve yem. Yem seçmezler ne atarsanız yerler doyma hisleri yoktur o yüzden çok yem verirseniz kabız olurlar ve en sonunda istenmeyen sonuç olan ölümler ile karşılaşırsınız. Ayrıca çok dışkı yaptıkları için su kalitesini çok çabuk bozarlar. O yüzden iyi bir filtrasyon şart japon balıkları için. Yemleri kendilerine uygun şekilde üretilen kaliteli marka yemler olmalı. Yoksa kalitesiz yemlerde onları hasta ediyor. Küçük hacimde beslenmemeliler çünkü bu balıklar küçük hacimde yaşasalar bile hayvanların özelliklerine uygun olmuyor. Bu da bir nevi onlara eziyet çektirmek oluyor. Zaten nadir gelişen bir olaydır küçük hacimde beslenipte sağlıklı kalabilen japon balığı. Isıtıcının gerekli olmadığı japon balıklarının su sıcaklığını belli oranda tolere edebildikleri birçok yerde söylenmekte. Ama ben böyle olmadığını düşünüyorum. Çünkü beyaz benek hastalığını sadece japon balıklarında yaşadım. Zor denilen diğer türlerin hiçbiri beyaz benek olmadı ama japon balıkları olmuştu. O yüzden ben ısıtıcının şart olduğunu düşünüyorum. Herkes bakımı kolay bir tür olduğunu söyler ama benim en zorlandığım türdür.
Herkesi saygı ve sevgi ile selamlar, sizlere başlamayı düşündüğüm yeni yazı dizisi hakkında bilgi vermek isterim.

Petshoplarda ve çeşitli sitelerde canlılar ile ilgili yanlış,çarptırılmış bilgiler ve fahiş fiyatlandırmaya karşı elimden geldiğince uyarılar yapacağımı belirtmek isterim. Umarım hoşunuza gider, çok daha önemlisi işinize yarar.

Konumuza gelmek gerekirse bu seri için başlamayı düşündüğüm ilk canlı yakından tanıdığım ve piyasada pek çok varyetesi bulunan Japon Balıkları.

Isı Gereksimini; Dostlarımız ısıtıcı kullanma gerekliliği duymayan nadir canlılardandır hatta buz altında bile yaşayabilen türleri vardır.

Gereken Hacim: Canlı yoğunluğuna göre hacimsel artış akvaryum canlılarında kaçınılmaz bir geçektir maksimum canlı keyfi ve seyir zevki için mümkün olan en yüksek hacim önerimdir.

Filtrasyon; Dostlarımızın tek zorluğu belkide suda yaratmış oldukları kirlilik bu nedenle akvaryum hacminin en az 3 misli su döndürme kapasitesi(saat de) olan filtreler kullanılmalıdır benim kullanmış olduğum filtre akvaryum hacminin 15 katını 1 saatte döndürebiliyor.

Diyet: Hacim adına yağlı ve proteinli besinler tercih edilse de ömür uzunluğu açısından benim önerim sebze ve bitkisel besin ağırlıklı bir diyet izlenmesi yönünde.

Üretim: Üretim için büyük havuzlarda yaklaşık 2 yaşına gelmiş canlılar kullanılabilir, doğal yöntemler haricinde sağım olarak tabir ettiğimiz yöntemlere de başvurulabilir. Tek seferde balık ebatı ve dinlenme süresi göz önünde bulundurularak yaklaşık 2000-3000 yumurta verebilmektedir.

Yazıma ayırıdığım sürenin sonuna geldik salıcakla kalın. Sürç-i Lisan Ettiysek Affola