Kent Havası - Genel - Blog

Habitat Biyotop Akvaryum Üçlemi

Az önce ki yazımda artık alışık olduğumuz kelime , karakter kısıtlaması yüzünden anlatmak istediklerimi tam anlamıyla anlatamadığımın farkındayım ve bu yüzden yazıma devam etmekteyim .

En son sizlere habitat kavarmını örnekler ile anlatmaktan bahsetmiş hemen ardından da lepistes canlısı ile bir örnekleme içerisine girmiştim . Bu noktadan devam etmek gerekirse ilk olarak bilmemiz ve farkındalığını kurmamız gereken husus şüphesiz ki bir habitat kurmak için yapmamız gerekenlerden çok , yapmamamız gerekenler vardır .

Nasıl mı ? Durun izah edeyim .

Bir habitat kurmak istiyorsak öncelikle masraflardan kaçmamamız gerekiyor . Böyle söyleyince aklınıza destelerce paralar gelmesin ama şüphesiz ki cama cam bir akvaryumdan çok daha fazla para harcayacağız . İlk olarak akvaryumda ki biyolojik dengenin oluşabilmesi ve mevcut olan dengenin korunabilmesi için akvaryum yüksekliğimizin en az %5 oranında taban malzemesi kullanmalıyız nasıl mı 100 cm yüksekliğinde bir akvaryum 5 cm buna bağlı olarak da 50 cm yüksekliğinde bir akvaryumda EN AZ 2,5 cm taban malzemesi kullanmalıyız ki akvaryumumuz da salgılanan ve oluşan yararlı bakteri kültürü kendisine bir yuva oluşturabilsin , olası kötü sonuçlara tahamül edebilsin . Tabi ki bu denli faydalı ve önemli olan bu canlıları korumak bu kadar da kolay değil . Bu yüzden akvaryumumuzda kullanmış olduğumuz arıtıcı filtre de sünger kullanmalı ve yine bu yararlı bakterilerin süngere tutunmasını sağlamalıyız . Akvaryumuzda ( herkesçe bilinen bir tür olmasından dolayı bu örneği kullanmaktayım ) doğan lepistes yavruları biliyorsunuz ki yalnızca bizlerin atmış olduğu yemler ile beslenmiyorlar akvaryumda salgılanan algeler , mikro bakteri , mikro bitki ve çeşitli tek ve çok hücreli canlılarla da beslenmektelerdir hatta ve hatta bu tarz besinler bizlerin akvaryumlara eklemiş olduğumuz yemlerden çok daha etkili çok daha geliştiricidirler . Bütün bunları göz önünde bulundurarak mevcut tanklarımızı dizayn edebilir ve mevcut tanklarımızı gönül rahatlığı ile birer habitata dönüştürebiliriz bu konuda atmamız gereken tek adım bazı hıslarımızı kırmak ve bu işi keyfine varmak için yapmaya başlamaktan geçer . Ben yazımın bu bölümüne ayırmış olduğum sürenin sonuna geldiğimi belirtmek isterim ve devamınında da sizlere iyi günler dilemek hayırlı bir akşam ve güzel bir ramazan geçirmeniz için en içten en samimi dileklerim ile veda eder ve bugün üzerimde bulunan , bu kötü bitkilikten kurtulur kurtulmaz yazımda az önce bahsetmiş olduğum Habitatların biyotoplara evrilmesi sürecini sizlere dilim döndüğünce anlatabildiğim kadarıyla anlatmak istemekteyim . Bu yüzden bir sonraki Akvaryum Habitat Biyotop üçlü evriliş yazısına kadar sizlere en azından bu konu başlığı üzerinden veda etmek de her daim olduğu gibi en içten sevgi ve saygılarımı iletirim .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! ! !
Her birinizi apayrı ve kucak dolu sevgiler ile selamlamakta ve yazıma devam etmek için müsade istemekteyim . Öncelikle yazıma iftar sebebiyle vermiş olduğum ara için sizlerden özürlerimi esirgemeyeceğim . Bu yazımızda , evlermizde bulunan akvaryumları nasıl birer habitata dönüştürebileceğimize dair bilgiler vermek istemekteyim . Dilerseniz yazımıza geçmeden önce selamlama , ve sunuş bölümü ile bir başlangıç yapalım . Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşma umudu ile yanıp tutuşuyor ve birbirlerimize en önemlisi de dünaymıza alışkın olduğumuz yaşantımıza kavuşma ümidi ile yanıp tutuşuyorsunuz . Bugünlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

Sevgili okur dostlarım az önce ki yazımda mümkün olduğunca açık bir şekilde habitat kavramından bahsetmiştim zaten ama pastel bir hatırlatma yapmak istersek canlıların yaşamsal fonksiyonlarını tam ve eksiksiz olarak yapabildikleri sınırları belirli bölümdür şeklinde ifade edebilmekteyiz . Zaten hobimiz gereği her birimiz sınırları belirli yaşam alanlarını mümkün olduğunca sınırsız kullanma çabasında oluyoruz . Bu aşamayı her hal yukarıda halledebiliyoruz yani . Gelelim bir canlının yaşamsal fonksiyonlarını tam ve eksiksiz şekilde tamamlaya bilmesi hususuna bu noktada işler biraz daha kompleks bir hal almak da ve aynı zamanda da zorlaşmaktadır . Artan zorluğun sebebi gayet de tahmin edilebilir olduğu gibi uğraştığımız canlıların birer biyolojik unsur olmalarıdır . Bu anlamda ne yazık ki biz her şartı yerine getirsek ve kusursuz bir düzen temin etsek bile canlılarımızda ki ömür kavramının önüne geçmemiz mümkün olmamaktadır . Peki bu özet bilgilerin ardından nasıl olacak da akvaryumlarımızı birer habitata dönüştüreceğiz ?

Bu nokta da kendimi daha iyi anlatabilmek adına anlatımı zenginleştirme ve güçlendirme yöntemlerinden örneklendirmeye başvuracağım . Lepistes balığını ele alalım . Bir lepistes akvaryumu ile lepistes habitatı arasında ki fark nedir ?

Gayet tabi ki de cevap sandığımızdan çok daha yakında saklı bir lepistes akvaryumunda bitki olmaya bilir , cama cam bir akvaryum olabilir , bir kafes ya da yuvalık buluna bilir . Ama bir lepistes habitatında bunlardan hiçbirisi bulunmaz. Canlı ve sağlıklı bitkiler kum filtrasyon anaçlar ve yavruları bulunur . Bu yavrular ya da anaçlara herhangi bir müdahale yapılmaz yalnızca doğal ortamlarına bırakılır yemleme ve zamanla su tazelemesi uygulanır ve akvaryum da yeni lepistesler doğar , doğan yavrular büyür , büyüyen yavrular yavrular ve tüm bunlar yaşanırken bize sadece keyfini çıkarmak kalır . Kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi ? Peki böyle bir hoşlukla aramızda ki engel nedir ? Tabi ki de bu işi bir ticarete dönüştürme hırsı ve üretim hırsı . Eğer bu tarz hırslara sahipseniz habitat kavramından son derece uzaksınız demektir .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !
Selamlar sevgili dostlarım bugün ele almış olduğum yazıda yeniden akvaryum hobisi hakkında bilgiler paylaşmaya çalışacağım her zaman olduğu gibi edinmiş olduğum tecrübeler ile birlikte yapmış olduğum araştırmalardan da edinmiş olduğum bilgileri harmanlayacak inşallah da sizlerin işine yarayacak bilgiler derlemiş daha da önemlisi sunmuş olacağım . Bugünkü yazımızda sizlere biyotop kavramından bahsedecek bu kavram hakkında mümkün olduğunca bilgi verdikten sonra bir akvaryum ile habitat , habitat ile biyotop kavramlarını karşılaştıracak bir akvaryumu nasıl habitata bir habitatı ise nasıl bir biyotopa dönüştüreceğimizden dilim döndüğünce bahsetmeye çalışacağım . Bu yazıda okuyacaklarınız hakkında sizleri bilgilendirdiğime göre artık sunuş ve selamlama bölümüne geçebiliriz .

Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşmayı diliyorsunuzdur. Bugünlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

İlk olarak yukarıda ki yazımda bahsetmiş olduğum kavramları bilimsel nitelikler çerçevesinde açıklayarak başlayalım daha sonrasında da bu kavramları akvaryumlarımızda nasıl hayata geçireceğimizden bahsederiz .

Habitat : Bu kavram hakkında özet bir bilgi vermek gerekirse bir canlı türünün hayatını sorunsuz bir şekilde idame ettirebildiği , büyüyüp , gelişebildiği verimli döller üreterek mevcut genetik yapısını gelecek kuşaklara aktarabildikleri . Yavrularını büyütebildikleri sınırları belli yerlere o canlının habitatı denir.

Biyotop : Birden fazla canlının birbirleri ile entegre bir şekilde hayatlarını devam ettirebildikleri yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi " canlı türlerinin hayatını sorunsuz bir şekilde idame ettirebildiği , büyüyüp , gelişebildiği verimli döller üreterek mevcut genetik yapısını gelecek kuşaklara aktarabildikleri . Yavrularını büyütebildikleri sınırları belli yerlere o canlıların biyotopu denir " yani birbirleri ile bir düzen ve nizam içerisinde yaşayabilen . Yavru yapıp yavru büyütebildikleri atmosfere o canlıların biyotopu denir .

Gelelim bizim için asıl önemli olan duruma muhtemelen yine kelime sınırına takılacağız bu yüzden parça parça bir anlatım ile sözlerime devam edeceğim. Hatta anlam akışını bozmamak adına yazımı burada noktalayacak ve bir sonraki bölümde akvaryumlarımızı nasıl birer habitata dönüştürebileceğimizi ardından elde etmiş olduğumuz habitatları da nasıl birer biyotopa hatta belkide sahibi olduğumuz biyotopları nasıl bir ekosisteme dönüştürebileceğimizden bahsetmeye çalışacağız . Bu konuda herhangi bir görüş, fikir ya da öneriniz olursa seve seve dinleyebileceğimi belirtmek isterim ve tekrardan sizleri sevgi en önemlisi de saygı ile selamlar , sözlerimi noktalarım .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !