Kent Havası - Genel - Blog

Çöpçü Balığı

Latince Adı: Corydoras

Seslerimi yazılarımda duymak da olan sevgili dostlarımız hepinizin önünde saygı ve sevgi ile eğilmekteyim. Sahip olduğum bilgi ve birikimi küçük araştırmalar ile taçlandırarak sizlere sunmak için mesai harcadığım bu olaylar ve yazılar dizisinin yeni bir bölümü ile tekrardan karşınızdayım. Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu akvaryum ekosistemlerine ciddi anlamda bir fayda sağlayan nadir türlerden olan Corydorasları ele alacağız.

Sevgili dostlar öncelikle şu garip algıyı kırmak adına belirtmem gereken bir şey var Corydoraslar yani çoğunuzun bildiği adıyla çöpçü balıkları dışkı ile BESLENMEZ. Corydoraslar organik atıkları çözümlemez dışkı ile beslenmez hemen hemen her kedi balığı gibi akvaryum tabanı ağırlıklı beslenirler akvaryum tabanına düşen yenmemiş yemleri tüketir. Bu yemleri aradıkları sırada ise sürekli olarak toprağı havalandırırlar ve bu sayede akvaryumunuza muhteşem bir katkıda bulunmuş olurlar. Corydoraslar pek çok varyetesi bulunan bir tür olmanın yanı sıra akvaryum canlıları arasında en dayanıklı türlerden de birisidir.

Şimdi Corydoraslarla alakalı vermiş olduğum bu kısa özet bilginin haricinde hali hazırda üretimini yaptığım bu canlı türü ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi her zaman olduğu gibi küçük araştırmalar eşliğinde taçlandırarak sizlere sunmaktan büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Gelelim Corydoras deneyimlerime…

Corydoraslar sanılabileceğinin aksine hiç de narin balıklar değillerdir. ( Narin bir balık olduğunun sanılması genellikle şu şekilde açıklanabilir dipte kalan yemler ile beslenen fazla bir görsel tatminlik uyandırmayan bu canlılar akvaryumlarımızda ezilen tabiri caiz ise gariban bir balıkmış gibi düşünülmektedir) Biyotopların ( tabi ki içinde bulunan canlılar ile birlikte yaşama potansiyeli varsa) vaz geçilmez türlerindendir. Kıkırdak ve kemiksi bir dokuyu andıran sert deri altı tabakasına sahip olan nadir canlılardandır. Bu yüzden diğer canlılar tarafından kolay kolay rahatsız edilemez. Ben bu canlıyı daha önce tetra familyasına ait olan Trans Genetik Tetra , Kırmızı burunlu tetra , penguen tetra, neon tetra gibi çeşitli türlerin yanı sıra lepistesler ve daniolar ile de besledim. Hiçbiri daha önce bu dostlarımıza zarar vermek şöyle dursun yanlarına bile yaklaşamadı. Bu anlamda içinizi rahatlatabildiysem eğer balığın anatomik yapısından ve cinsiyet ayrımından da bahsederek yazımın ilk bölümünü tamamlamak isterim.

Bu dostlarımız belki de balık formunu en iyi yansıtan akvaryum canlılarındandır. Toplamda 6 kuyruğa ve türüne göre değişkenlik gösteren sayıda dokunaca sahiplerdir.

Cinsiyet ayrımı hususunda yüklemiş olduğum görsellerden açıkça anlayabileceksiniz ama ben sizlere tekrardan ufak bir bilgi daha vereyim Dişi Corydorasların sırt yüzgeçleri dik ve sivri olurken ( Pengasus balıklarında ki gibi) erkek corydorasların sırt yüzgeçleri eğimli ve daha yumuşak uçlu olur ( Challenger köpek balığı gibi ).

Yazımın ilk bölümüne ayırdığım sürenin sonuna geldik Sürç-i lisan ettiysek affola

Herkese tekrardan selamlar dostlar bugün ki Corydoras yazımızı her zaman ki gibi kelime kısıtlamasından dolayı parça parça yayımlamaktayım. Şu anda okumakta olduğunuz bölüm bu yazı dizisinin ikincil bölümü olma niteliğine sahiptir. Sizleri tekrardan saygı ve sevgi ile selamlamakta ve yazıma tekrardan geri dönüş yapmaktayım.

Önceki bölümümüzde Corydorasların akvaryumda ki konumlarından formlarından ve cinsiyet ayrımından bahsetmiştik şimdi ise öncelikli konumuz bu canlıların üretimi olacaktır.

Corydoraslar yumurta dökerek çoğalan canlılardır yani sizlerde benim gibi bu canlıların üretim macerasına atılmadan önce Lepistes, Molly, Plati gibi canlılar ile haşır neşir olduysanız sizleri daha zorlu bir yolculuğun beklediğini belirtmek de fayda var. Tabiki biz hobicilerin inat ettikleri hırslandıkları konularda karşı koyulamaz yanımız ortaya çıkar bu yüzden aklınızı karartmak gibi bir düşünceye sakın ha kapılmayın aslında basit bir mantığı oturtmak üzerine kurulu bir üretim stratejisi izleyeceğiz. Corydorasların üretiminde genel kabul görmüş 2 farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki bana göre daha profesyonel ve üretimci için çok daha kolay olan Mop Sistemidir. Mop sistemi hakkında biraz bilgi vermek gerekirse özünde canlıların kendilerini ve yumurtalarını güvende hissedebilecekleri bitki korularının bir taklididir mop sistemi. Mantığı buna dayanır ve her üretimci her hobici bu işe farklı bir soluk kazanmıştır. Ben sizlere en kolay ve klasik niteliği taşıyan şekilden bilgiler vermeye çalışayım ilk olarak yünlü bir ipi bir tepsi ya da düz bir cisim üzerinde 0 yapcak şekilde doluyor sonrasında alt kısmını kesiyoruz kafa kısmını elimizle sıkarak top şekli veriyor devamında da klips yardımı ile tutturuyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra elimizdeki ipi kaynatıyor soğutuyor ve akvaryumumuza klips üzerinden taktığımız bir vakum aracılığı ile yerleştiriyoruz. Yazı dilinde anlatımın pek sade ve zayıf kalacağının farkındayım bu yüzden dilerseniz YouTube arma motoruna “Corydoras üretimi için Mob Yapımı” yazarak görsel içerik elde etmiş olabilirsiniz. Hali hazırda yumurta toplamış Corydoraslarınız erkeklerin baskısı sonucunda meşhur “ T “ pozisyonu ile ürerler ve döllenmiş yumurtaları güvenli bitki korusu zannettikleri moba yapıştırırlar bunun sonrasında mobu akvaryumdan alan üretimci yumurtaları nazikçe mobdan alır daha sonrasında boş bir akvaryumun camlarına yapıştırır. Hava taşı ve metilen mavisi yardımı ile 3-5 gün içerisinde yumurtalar çatlamaya başlamaktadır. Gelelim ikincil yönteme bu yöntemde birinci durumda izlediğimiz yolların daha da kolaya kaçılmış halidir. Eşleşme süresince canlıların serbest yumurtlamasına izin verilir daha sonra canlılar başka bir tanka transfer edilir ve anaçların yumurta döktükleri akvaryuma metilen mavisi ve oksijen desteği verilir. Yazı da ne kadar korkunç ve zor gözüktüğünün farkındayım ama sanıldığı kadar zor bir işlemler bütünü olmadığını anlamın tek yolu bunu yapmaktır. Eminim ki ilk yumurtalarınızı aldığınızda bu işin o kadar da zor olmadığını anlayacaksınız.

Sevgilerle kalın

Sürç-i lisan ettiysek affola!

Herkese tekrardan merhaba! Muhtemelen sizler bu yazıları ardı ardına okuyorsunuzdur ama benim bunları yazmam bir sürece tekabül ediyor. Hak verirsiniz ki petshopladan şikayet ettiğim ya da övgülerde bulunduğum yazılarımı yazmam ortalama 10 dakika bile sürmüyordu ama bu tarz basit makale niteliğinde ki yazıların yazım aşaması hayli uzun bir mesai alıyor. Şahsım tarafından uzun zamandır yapılan uzun soluklu araştırmalar, elde ettiğim deneyim ve tecrübeler zaten başlı başına bir mesai iken bir de bunları layığı ile yazıya aktarmak bambaşka bir durum teşkil ediyor.

Bu bilgilendirme yazısının ardından sizlerin önünde bir kez daha saygı ve sevgi ile eyilebilmenin vermiş olduğu huzur ve huşu ile sizlere bildiğim diğer bilgilerden biraz daha bahsetmek istiyorum.

Benim için artık tipik bir durum teşkil etmeye başlayan Monolog konuşma metinlerine muhtemelen 2 ya da 3 parça şekilde erişebileceksiniz. Şimdiden iyi okuyuşlar dilerim.

1_İyi bir corydoras nereden alınır?

İlk olarak bu tarz bir soru sorma ihtimaliniz hayli yüksek çünkü hepimiz birer hobici ya da üretimci olarak bu işe finansal kaynaklar ayırmakta ve finansal kaynaklarımızın tam anlamıyla karşılığını almak isteriz, istiyoruz. Diğer türlerin aksine corydoraslarda özel ve bir o kadar güzel bir durum var. Piyasada sağlıksız bir corydoras bulmak sağlıklı bir corydoras bulmaktan çok daha zor. Yani demek istediğim şey şu şayet bir corydoras edinmek istiyorsanız herhangi bir petshopun ya da üretimcinin kapısını çalmanız yeterli olacaktır. Sağlıklı bir corydoras bulmak kolay, ama diyelim ki işler yolunda gitmedi ve siz sağlıksız canlıların olduğu bir ortamda bulundunuz. Böyle bir durumda sağlıksız Corydoraslar hakkında size biraz bilgi vermek faydalı olabilir. İlk olarak balığın desen, pul yapısını yakından inceleyin üzerinde beyaz noktalar, benekler varsa bu beyaz benek hastalığına yakalanmış bir canlıyı seyrettiğiniz anlamına gelir böyle bir durumda bu canlıyı bu hale getirebilecek kadar konudan uzak olan ama bu canlının ticaretini yapmaya kalkışan arkadaşa içten bir teşekkür edin.

Bir diğer muhtemel hastalık ise iç parazittir. İç parazit hastalığının belirtisi içine çökmüş bir karındır. Corydoraslar özelliklede dişiler oldukça yapılı karınlara sahiplerdir. Bu yüzden bariz bir şekilde form deformasyonuna uğramış Corydorasların sağlıksız ve tam anlamıyla bozuk yemlenmenin kurbanı olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

2_Corydoraslarımızı Nasıl hızlı üretebiliriz?

Öncelikle hızlı bir yumurtlamanın temel 3 farktörü vardır.

1-Dişinin hazırlığı

2-Erkeğin yeterliliği

3-Güdüsel tetiklenme

1-Numara için ne yazık ki yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Yalnızca kaliteli yem kullanımı ve doğru hazırlanmış bir diyet programı ile bu süreci kısa da olsa bir miktar hızlandırabilirsiniz.

2-Erkeğin yeterliliği ne yazık ki bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok pasif ve dişileri zorlamayan erkeklerle karşı karşıyaysanız. Yapabileceğiniz tek şey erek değişikliliği.

3_ İşte bu nokta da yapabileceğimiz çok şey var. İlk olarak doğal ortamı kusursuz taklit etmek için bolca bitkili bir tank oluşumunda bulunmak her daim bir avantajdır. İkincil güdüsel tetikleme ise canlıların doğal ortamlarını yine taklit etmek için kan kurdu, turfex, artemia gibi canlı yemler kullanmaktır. Ve son yöntemimiz ise bu canlıların bahar yağmurları ile ürediğini bildiğimiz için şelale filtre ile yağmuru %80 lik su değişimi ile de doğanın tazelindiği sinyalini verebiliriz.

Sürç-i lisan ettiysem afolla !
3_Akvaryumumuzda doğan corydorasları nasıl hızlı ve en az zayi ile yetiştirebiliriz?

İlk olarak yalnızca Corydoraslar için geçerli olamayan bazı klasikleşmiş olan yöntemlere gayet tabi ki baş vuracağız. İlk olarak yavruları en hızlı şekilde büyütebilmenin temel yolu herkes tarafından da bilindiği üzere artemiadır. Kabuklu, kabuksuz, pul vb. pek çok varyetesi bulunan artemia canlılarının sahip olduğu yüksek proteinsel yapı sayesinde yavrularımızı fazlasıyla hızlı bir şekilde büyütebilmekteyiz. Eğer sizlerde benim gibi canlı doğuran türlerinden yumurta ile çoğalan türlere geçiş yaptıysanız size bazı temel uyarılarım olacak. İlk olarak asla ama asla bu yumurtaları hem çatlatmak hem de yumurtalardan çıkan canlıları yaşatmak konusunda canlı doğuran segmentinden canlıları karşılaştırmayın. Çünkü yumurta ile üreyen balıkların pek çoğunda sabit ve genel bir sorun daha doğrusu gerçeklik vardır. Yumurtadan çıkan tüm balıklar fazlasıyla küçük ebatlarda olmak ile beraber aynı zamanda da fazlasıyla naif canlılardır. Corydoraslar ile ilgili söyleyebileceğim en temel şey canlıyı 1,5 – 2 ay yaşatmayı başarırsanız geri kalan ömründe herhangi bir problem ile karşılaşma olanağınız oldukça azdır. Çünkü bu canlılar tam anlamıyla Corydoras dayanıklılığına ancak bu kadar zamanda erişebilmekteler. Bu zamana kadar hem çok narin hem de beslenme anlamında zayıf oldukları için onları yavruluklarda tutmak ve yine bu yavruluklarda çeşitli besin takviyeleri ile barındırmak gerekmektedir. Sahibi olduğumuz bu muhteşem canlıların yavrularını büyütmek için kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise yavruluk kullanımına hiç girmeden direkt olarak yumurtaları boş bir akvaryumda çatlamaya bırakmak ve devamında da akvaryumda mümkün olduğunca çok gölge ve saklanma alanı oluşturmaktan geçer. Bu tarz bir bilginin kesinliğinden şüphe edebilecek olan dostlarımıza örnek olarak bahsetmiş olduğum durumlarda yumurtadan çıkan corydorasların kendilerini bir an önce pipo filtrenin altına atmaları bence yeterli bir örnek görevi teşkil etmektedir.

Toplamak gerekirse Corydoras yavruları hızlı boylanım için

1-Artemia gibi yüksek besin değerli yemler

2-Bol ve yoğun saklanma, alanı gölge bölge

3-Sürekli taze ve bol havalandırılmış su

Yazımın bu bölümüne de ayırmış olduğum vaktin sonuna gelmiş bulunmaktayız herkese kucak dolusu sevgiler ve devasa güzelliklerle dolu bir hayat diler sözlerimi şu şekilde noktalarım.

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola !

Evet, sevgili hobi dostlarım ve çok değerli konuklarım herhangi bir eksiklik sezmediğim müddetçyie muhtemelen geri dönmeyeceğim Corydoras yazımın son bölümünü sizlerin huzurunda kaleme almakdan büyük bir mutluluk ve kıvanç duyduğumu açıkça belirtmek isterim. Bir kez daha yüksek müsaadeleriniz ile sizleri selamlamak da saygı ve sevgi ile huzularınızda eğilmekteyim. Serin ve bir miktar ıslak bir Isparta akşamından merhabalar.

Bugün ele alacağımız noktalar her canlı türü için ayrı ayrı belirtmiş olduğum ve genellikle yazılarımın son bölümlerinde yer verdiğim Sıkıcı bilimsel ve teorik kısımlara hoş geldiniz demek isterim.

Bugün Komanda Çöpçü ismi ile fazlasıyla nam salmış ve ün kazanmış Corydorasları ele alıyoruz.

Corydorasların Mensubu Olduğu Aile : Callichthyidae bu ailenin en tipik özelliği şudur. Bu dostlarımız bağlı olduğu yayın balığı grubunda ki balıklardan biraz farklı olarak vücutlarında boylu boyunca uzanan 2 sıra kemikli sert bir dokuya sahiptir, bu yüzden de zamanla bu aileye zırhlı yayın balıkları tabiri uygun görülmüştür. Zırhlı yayın balığı türünün şüphesiz en popiler canlısı yazımızda ele aldığımız tür olan Corydoraslardır.

Corydorasların Atalarının Soyadı : Az önce de bahsetmiş olduğum gibi yayıngiller yani kedi balıklarıdır.

Corydorasların pH istekleri : pH anlamında daha önce karideslerde de bahsetmiş olduğum gibi oldukça açık yürekli olan canlılarımız 6.8 pH den 8.4 pH ye kadar çok geniş bir aralık da hayatını sorunsuz bir şekilde devam ettirebiliyor. Ama aralarında benimde bulunduğum biyotop hobicilerinin Corydorasların yanında tercih ettikleri balıklar sebebi ile daha çok yumuşak yani tatlı sular tercih edilmektedir. Yani genel anlamda yaşadıkları pH aralığı biz hobiciler tarafından 7 – 8.2 aralığında tutulmaya çalışılmaktadır.

Corydorasların İstedikleri Tasarımsal Faktörler : Corydoraslar için benim şahsi görüşüm en yaygın ve doğru olan yöntem mümkün olduğunca doğal bir görüntü eşliğinde ; yapraklar, taşlar, kökler vb. çeşitli materyaller kullanarak yoğun saklanma alanları kurmak ve devamında da doğallıkdan ödün vermeden oluşturulan mümkün olan en estetik, kullanımı ve bakımı en kolay olan şekilde bir biyotop oluşturulmalıdır.

Corydoras Biyotopunda Hangi canlılara yer verilir: Ben şahsi deneyim ve tecrübelerimi göz önünde bulundurarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hemen hemen her tülü tetra türü, betta türleri, fazla büyük olamayan japon balıkları , melek balıkları ,kedi balıkları , daniolar ,diskuslar ,bazı küçük çiklet türleri , vatoz ve plakolar ile sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler. Yaşayamadıkları sert akvaryum canlıları bazı zamanlar onlara zorbalık yaptığı ama çoğunlukla da su isteklerinde belli bir opsiyonun üzerinde değişiklikler ile karşı karşıya olmaları yüzünden yaşayamazlar kavramına yer vermekteyiz.

Yazıma ayrıdığım sürenin sonuna geldik sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyor, Sürç-i lisan ettiysek afolla diyerek sözlerimi noktalıyorum.

Arkadaşlar merhaba bu gün size çöpçü balığı hakkında bilgi vereceğim. Bu balıkların yanlış bilinen bir yönü vardır. Dipteki pislikleri değil dipte kalmış yemleri yer. Ve suyun bozulmasını önler. Çoğu petshop at içine 1 tane yeter der ama 3 lü yada 6 lı grup olarak beslenmelidir. Kökeni Güney Amerikadır. Barışçıl canlıdır. Sakin ve zararsızdır. Bir kedi balığı türüdür. Çeşitleri mevcuttur en çok tercih edilen komando çöpçü balığıdır. Çöpçü balıkları canlı doğuran ve karma akvaryumlar için çok uygun balıklardır. Lepistes, Neon Tetra ve ufak tetra türleri, moli balığı, melek balığı, japon balığı ve discus gibi bir çok barışçıl türle birlikte bakılabilir. 24 ve 28 derece su sıcaklığında yaşar. Bezen hızlı bir şekilde yukarı çıkıp hava alır hemen aşağıya iner. Ama çok sık tekrarlanırsa su koşulları bozulmuştur. Dişi çöpçüler erkeğe nazaran daha iri olurken, erkekler ise daha renklidir. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın