Kent Havası - Genel - Blog

Buzdolabında Saklanmaması Gereken 7 Yiyecek

Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hakkında sizin için araştırma yaptık. Sizin tavsiyeleriniz nedir?

Yirminci yüzyılda icat edilerek insanoğlunun hayatını kolaylaştıran buluşlardan birisi de hiç şüphesiz ki buzdolabıdır. Yiyeceklerin bozulmasını önleyerek besin değerlerini belli bir seviyenin üzerinde tutan buzdolapları her ne kadar faydalı olsa da her besini buzdolabında muhafaza etmek doğru bir davranış değildir. Şimdi buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler neler, birlikte göz atalım.

1- MUZ

Besinlerin buzdolabında muhafazası konusunda yapılan en büyük yanlışlardan biri muzu buzdolabına koyma hatasıdır. Besin değerini koruyabilmesi için muzun buzdolabı dışında serin bir yerde saklanması gerekir. Ayrıca eğer muzun hızlı bozulmasını önlemek için hiçbir yerle temas etmemesini sağlamak adına “muz tutacağı” türünde aparatlar kullanabilirsiniz.

2- BAL

Buzdolabına bal koymak doğru mu diye soracak olursanız, tabi ki yanlıştır deriz. Çünkü buzdolabına koyulan bal kristalize hâle gelerek yani şekerlenerek özelliğini kaybeder. Bu yüzde bal serin bir yerde ve ağzı kapalı bir biçimde saklanmalıdır.

3- KAHVE

Kahveyi buzdolabına koymak kahvenin hem tadını hem de yapısal özelliğini bozacağından dolayı iyi bir fikir değildir. Kahve için en doğru hareket kaplı bir kap içinde ve oda sıcaklığında saklamayı tercih etmektir. Özellikle kahve gurmesi olan kişilere duyurulur.

4- FISTIK EZMESİ

Fıstık ezmesi dolaba koyulduğu zaman kokusu azalan ve katılaşan bir besindir. Fıstık ezmesindeki koku kaybı doğal olarak tat kaybına da neden olur. İşte bu yüzden, zaten üretim esnasında içine farklı koruyucular eklenmiş olan fıstık ezmesi buzdolabı dışında muhafaza edilmelidir demek daha doğru olur.

5- TURŞU

Her ne kadar evimizdeki turşuyu buzdolabında saklamak yanlıştır demesek de aslında zaten her mevsim tüketebilmek için kurulmuş olan turşuyu buzdolabına koymak gereksizdir. Bunun yerine turşu kurduğunuz kabı güneş almayan bir yere koyduğunuzda çok uzun süreler boyunca yemeye devam edebilirsiniz. Yeter ki turşu yapısına uygun kurulmuş ve düzgün muhafaza ediliyor olsun.

6- DOMATES

Domates dalından koparıldıktan sonra bile olgunlaşmaya devam eden bir sebzedir. Domates buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler içindedir çünkü içerideki soğuk ortam yüzünden olgunlaşma işlevi durur. Bu da domatesin tadında kayba neden olur. Eğer domatesi buzdolabına koymuş iseniz tadını alabilmek için en azından salata yapmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkarmanız sizin için faydalı olacaktır.

7- EKMEK

Buzdolabına ekmek koymak ekmeğin daha çabuk kurumasına ve bayatlamasına sebep olur. Eğer dolaptan çıkardığınızda ekmeğin sakız gibi olmasını ve bayatlamasını istemiyorsanız buzdolabına koymayın, onun yerine ekmek dolabı tarzı araçlara yönelin.

Buzdolabına koyulmaması gereken yiyecekler hakkında sizin için anlatacaklarımız bunlar. Tabi ki şu besinlerin de buzdolabına koyulmaması tavsiye edilmektedir: Patates, soğan, sarımsak, salatalık, biber, balkabağı, patlıcan, fasulye, sıvı yağlar, elma, armut, şeftali, erik, kayısı, havuç, avokado, kivi, ananas, mango gibi tropikal meyveler, reçel, yumurta, ketçap, hardal, çikolata, un, mandalina, portakal ve limon gibi narenciye meyveler.

Siz de tavsiyelerinizi yazabilirsiniz.
Twitter  @Guzel7En 
İnstagram  @enguzel_7