Kent Havası - Genel - Blog

Akvaryum Kurulumu

Evet arkadaşlar akvaryum hobisine yeni başlayanlar için akvaryumda hangi ışık kullanılır onun hakinda bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağim. Arkadaşlar oncelikle bitkili bir akvaryummu kuracaksınız yoksa bitkisizmi bunu belirlemeniz lazım. Bitkili akvaryum için bitkinin ışık değerine göre ışık belirlemeniz lazım. Ama bitkisiz akvaryum yapacaksaniz sıradan bir ışıklandırma kullanabilirsiniz. Işıklandırmanız 6 saati geçmesin. Geçerse yosun sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Evet arkadaşlar bugün yeni akvaryum kuranlar için kum seçiminin önemini anlatacağım. Yeni akvaryum kuruyosaniz ilk önce balık seçimini yapmalısınız. Çünkü balık seçimini yapmadan akvaryumunuzu kumunuzu alırsaniz beslediğiniz balığa uygun olmaya bilir akvaryum. Eğer bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorsaniz bazı kumlar uygun deildir. Bunların başında silis kum gelir. İnce taneli olduğu için bitkinin köklerini tutmatacaktır ve bitki toprağa tutunamadığı için su üstune çıkar. Ama bitkili akvaryum için doğru kum seçimi yaparsaniz sizin için daha iyi olur. Silis kumu ciklet balıklarında kullanılması daha doğru. Lepistes gibi balıklarda kum fark etmez istediğiniz kumu koyabilirsiniz.
Arkadaşlar merhaba bu gün size akvaryum hobisine başlamak isteyenlere bir kaç bilgi vermek istiyorum. Öncelikle kesinlikle fanus ile bu hobi olmaz. Balık alıyorum en fazla 5 - 10 gün yaşıyor diyorsanız normal. Bu hobiye başlayalı 2.5 sene oldu. Ve büyük bir keyifle deva ediyorum. Başta neredeyse 15 güne yakın kısa kısa araştırmalar yaptım. Nasıl bir ortam hazırlamam gerektiği için. Sonuçta suni bir ortam yağmuruda sizsiniz güneşide. Hemen koşup akvaryum alıp balık koymayın içine. Ekipmanları tamamlayıp akvaryumu boş çalıştırmalısınız en az 3 gün. Biyolojik dengenin oluşması için. Sonra deklarasyonu besleyeceğiniz balığa göre yapmalısınız. Su sıcaklığını ve sertliğini ona göre ayarlamalısınız. Benim anlatabileceklerim bu kadar umarım faydam dokunmuştur. Evde kalın. Sağlıklı kalın.
Akvaryum kurulumu ile ilgili ben de birkaç tavsiye ve öneride bulunmak isterim. Öncelikle konuyu açan arkadaşın dedikleri çok doğru ve önemli bilgiler içeren öz bir kaynak niteliğinde. İlk tavsiyem sizin hoşunuza giden dekor ya da eşyaları değil beslemeye karar verdiğiniz canlılara uygun eşya seçmeniz. Eğer ilk baştan kuruyor ve tecrübesiz iseniz acele karar vermemeniz. Çünkü bu aceleci tavrınız sizi maddi ve manevi zarara uğratır. Hatta hobiden soğumanıza kadar gider. Oysa çok keyifli bir hobi balık beslemek. Ne ucuza kalitesiz ürünler alın ne de çok pahalı kaliteli denilen abartılı ürünler alın. Bu ikisi arasında orta kararda ürünleri tercih edin. Mesela eheim dış filtre imkanınız var ise çok iyi ama yoksa dophin marka dış filtreler de aynı işi yapan kaliteli uygun ürünler. Besleyeceğiniz canlı hususunda eğer çok çabuk karar değiştiren yapınız var ise canlıdoğuran beslemenizi tavsiye ederim. Çünkü birçok tür birarada yaşayabilmekte bu tür akvaryumlarda. Yaşadığım tecrübe nedeniyle eğer gördüğünüz her balık hoşunuza gidiyor ve tek akvaryum kurma imkanınız var ise tek tür yaşayan balıklar beslemeyin. Çünkü ileride sıkıldığınızda akvaryumu tamamen boşaltmanız ve yeniden bir kurulum yapmanız gerekecek. Bu da her türlü maddi ve manevi külfete bir de artık ailenizin ve çevrenizin baskı yapmasına neden olmakta. İki ayda bir sil baştan akvaryum kurulumu yaparsınız bu da dediğim olumsuzluklara yol açar. Ben yaklaşık 6 ayda neredeyse bütün türleri besledim. Artık ailem ve çevrem hatta gittiğim petshop bile birşeyler söylemeye başladı. Ama canlıdoğuranda ister bitki alın ekleyin ister kılıç ister moli ister plati ister vatoz ister tetra ister çöpçü balığı ekleyin hacminiz yeterli ise hepsi uyum içerisinde yaşar. Bu da sizin görsel olarak heves ettiğiniz diğer akvaryumlara olan meylinizi azaltır. Çünkü bu türlerde aranan her görsellik mevcut. Kimisi sürü şeklinde, kimisi narin hareketler ile kimisi hızlı yüzme ile kimisi tabanda kimisi yüzeyde kimisi orta kısımda yüzerek aradığınız bütün görselliği size sunar. Ama tek tür yaşayan japon gibi ciklet gibi beta gibi balıklarda herhangi farklı tür eklemeniz hem balıklara hem size eziyet olur. Çünkü kimse akvaryumda kavga ve kargaşa istemez. Tek tür uzun süre besleyenlerin genelde ikinci bir akvaryumu oluyor. Yani onlar çesitli görselliği farklı şekilde sağlıyor. Bu bence en önemli nokta. Bu kadar detaylı ve uzun yazmamın nedeni yeni başlayan kardeşlerin benim yaptığım hataları yapmamaları. Çünkü hem çok para harcayıp hem de aradığınız görselliği ve doygunluğu yakalayamamak daha fazla harcama ve yıpranmaya yol açıyor. Kusura bakmayın tekrar uzun yazı için. Amacım en güzel şekilde fayda sağlanmasıdır. Çünkü ben başladığım yerdeyim. Canlıdoğuranla başladım tekrar şimdi ona geçeceğim ve harcadığım zaman ve parada yanıma kar kaldı.
Akvaryum kurulumunu kısaca anlatmaya çalışacam arkadaşlar.Kurmak istediğiniz akvaryumu öncelikle içinde ne besliyeceginizi seçin çünkü seçeceğiniz balığa göre akvaryum kurmalısınız.Akvaryumunuzun hacmi beslediginiz balıga göre değişir.Akvaryumunuzun yaninda almaniz gereken malzemeler vardır.Bunlar ısıtıcı,filitre,hava motorudur.Akvaryumunuzu kurun ve 1 hafta boyunca boş bir şekilde bütün ekipmanları takılı halde çalıştırın.1hafta sonra istediğinz balığı alın ve akvaryum suyuna aşılayarak akvaryuma ekleyin