Kent Havası - Genel - Blog

Plati

Akvaryum Balığı - Bilimsel Adı: Xiphophorus Maculatus

Herkesi sonsuz selam ve sevgi ile selamlamakta ve geçici bir süreliğine ara verdiğim Akvaryum Habitat Biyotop Üçlemine hitaben yazmış olduğum yazılar dizisine hemen hemen her hobicinin bildiği ve son derece kıymet verdiği canlı doğuran sınıfında yer alan bir canlıdan bahsediyor olacağım . Akvaryumlarımızın , yoğunlukla kızıl güzelleri olan bu canlılar gayet tabi ki de Platiler !

Platiler hakkında kaleme gerçi günümüz şartları göz önünde alındığında klavyeye alacağım yazılar dizisine geçmeden hemen önce bir alışkanlık ve çok daha önemlisi bir prensip ve saygı gösterisi haline getirdiğimiz selamlama ve giriş bölümüne geçmek için müsadelerinizi istmekteyim .

Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşma hayalleri kurarken akvaryum karşında seyire geçiyorsunuzdur. Bu günlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım .

O halde buyurun Platilere geçelim .

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) kendilerine ülkemizde yeterli değerin gösterilmediği düşündüğüm bu tür aslında benim de geç tanıştığım türler arasında varlığını sürdürmektedir . Yani özünde canlı anatomisini göz önünde bulundurduğumuz da Lepistesler gibi vücudun belli bir bölümünde değil tamamında desenler ve renklerden kaynaklanan hareketliliğe rastlamak mümkündür . Bazı dişilleri erkeklerinden bile çok daha gösterişli çok daha güzel olan bu canlılardan biraz daha bahsetmek gerekirse bu yönleriyle türüne az rastlanan bir durumda olduklarını bilmekteyiz , yani düşünsenize bir lepistes alıyorsunuz dişi lepistesiniz erkek lepistesinizden çok daha alımlı çok daha renkli çok daha gösterişli . İnsan düşünürken ve doğal olarak hayal ederken hayret ediyor tabiri caiz ise ağzı açık kalıyor . Bu hobiye gerçekten gönül vermiş , maddi çıkar ve hırslardan belirli oranlar da uzaklaşabilmeyi başarmış kişiler için hayal bile edilebilmesi güç bir durum . Ama gerçek , pek çok varyetesi , pek çok renk ve yüzgeç kombinasyonu bulunan bu canlıların üretimi kadar çaprazlanması da kolay olmakla kalmıyor , ortaya çıkan ön görülemez güzellikde ki canlılar ile de bu işe muhteşem bir boyut kazandırılmış oluyor. Benim için Tatlı Su değince akıla gelen ilk türler şüphesiz Melekler ve Diskuslardır ama bu gösteriş abidesi güzelliklerin de pek çok varyete ve çeşiti de olsa günün sonunda bizlerin çaprazlama yapması pek de kolay olmuyor. Bu canlılar Yani Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları )ler bu anlamda bizleri süper rahatlatan ve şevklendiren canlılardır . Yazımızın birinci bölümüne ayırmış olduğumuz zamanın sonuna gelmekle beraber bu yazılar süresince yanımda olan herkese bir kez daha sonsuz teşekkürler ve saygılarımı iletmek isterim teşekkürler .

Sürç-i Lisan Ettiysek Affola ! !

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) balıkarından bahsetmiş olduğum yazı serisinin yeni bir bölümüyle de karşınız da olabilmenin vermiş olduğu mutluluk ile birlikteyim. Her şeyden önce değinmek istediğim bir konu var benim bu ( kendi nazarımca endemik ) türle tanışmama vesile olan ve bu calılara karşı olan bovermişliğimi bir kenara attırıp hayranlık ile onları beslememi sağlayan sevgili dostum Mustafa Merte bu platform aracılığı ile bir kez daha teşekkür etmek istemekteyim. Bu yazımızda bu türün üretimi için izlenen yollardan bahsedecek olmamın yanı sıra lepistesler ile hemen hemen aynı şartlarda üretildiğini de bir kez daha öğrenmiş olacağınızı bilmekteyim. Sunuş ve selamlaşma bölümünün hemen ardından sizlere bu türün üretimininden bahsediyor olacağım şimdiden iyi okuyuşlar dilerim .

Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19) Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşmayı diliyorsunuzdur. Bugünlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

Gelelim Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) balıkarının üretimine ; Bu konuda henüz bende tam bir deneyim bombası olmasam da sizlere rahatlık ile bahsedebileceğim bazı detaylar var. Plati balığından yavru almak için ihtiyacınız olan tek şey sağlıklı bir çift. Plati balığının üretim zorluğu yavru almak değil yavruyu yaşatmaktır tıpkı lepisteslerde ki gibi Zaten kendisini toplayan bizlerin tabiri ile kurtaran yavruların artık Plati türü balıklara yem olma ihtimali kalmamaktadır.( 5günlük balıkar) Çünkü kendi türünün yetişkin bireylerinden çok daha atik ve hızlı yüzerler. Peki aklınızda oluşan şu sorunun cevabı nedir.

Yavruları nasıl 5 gün boyunca saklayacağım?

Bunun için çok çeşitli yöntemler vardır benim bu balıklarla tanışmama vesile olan İrfan beyin yıllardır kullandığı cama cam bir akvaryuma eklenen bir miktar yapay bitki de bir çözümdür genel kabul görmüş akvaryum içinde akvaryum yani kafes sistemi de bir çözümdür. Benim şahsi üretim yöntemim piyasa da Tilki Kuyruğu olarak tanınan bitkinin akvaryumumun yaklaşık olarak %70ini kaplamasına izin vermemdir. Bu sayede anne baba için yeterli açık yüzüş alanı ile beraber yavruların kendilerine gelene kadar saklanabilecekleri bir yuva elde etmiş oldum. Kendim de bir akvaryumda ne kadar bitki varsa o kadar güzeldir diye düşündüğüm için muazzam bir görüntü ile yavrularıma kısa sürede kavuştum. Gelelim yavrularımızın büyüme sürecine. Bu sevgili yavularımız bahsetmiş olduğum gibi bitki ile kaplanmış bir akvaryumda bolca salgılanan algeler, mikro bakteri ve bitkiler, plankton ve tek hücleri canlılar ile hızlı bir büyüme sergilerken aynı zamanda genel kabul görmüş bir yöntem olan artemia ile de boylanma, büyüme ve renklenmelerinde muhteşem bir süre kazancı sağlayabiliyoruz. Yaklaşık 20 günlük iken tam bir balık formuna kavuşan dostlarımızın bundan sonraki süreçleri de boylanma, etlenme ve renklenme olarak devam etmektedir.

ayırmış sürenin sonuna gelirken Lepistes Plati ya da Molly balıklarından herhangi birinden yavru alan birisinin diğer türlerden de yavru alabilceğini belirtmekte fayda var.
Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) Teknik detaylaradan bahsetmeden hemen önce sizleri saygı ve sevgi ile bir kez daha selamlamak da ve bunun sonrasında da Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) teknik detaylarına geçiş yapcağız. Herkesi tekrardan ve tekrardan sonsuz bir saygı ve sevgi içerisinde selamlıyorum. Umuyorum ki sizlerde geçirdiğimiz bu zor Corona (Covid - 19)Döneminde evlerinizde kalıyor sakin bir şekilde rahat ve güzel günlere kavuşma hayalleri kuruyor bu nokta da sakinliğinizden ve selimliğinizden fedakarlık etmeden gelişmeleri takip ediyorsunzudur. Bugünlerde git gide evde kalmış olmanın vermiş olduğu sıkıntı ile iyiden iyiye ekran başında vakit geçirmeye başladım. Muhtemelen benimle aynı durumda olan siz değerli okurların zamanını bir nebze de olsa bilgi dolu geçirebilmesi için elimden geleni yapacağım.

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) pH : yaklaşık olarak 6.8 - 7.4 ph değerleri idealdir

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) ısısı : yine diğer canlı doğuranlardaki gibi 26°C - 28°C kullanımının uygun olduğu bilinir

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) karakteristik : Son derece barşıçıllardır.

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) habitatları : Sulak ve bol yağışlı bitkili alanlarda bulundukları için bitkili akvaryumlar önerilir.

Xiphophorus maculatus ( Plati Balıkları ) hacimleri : bu konuda tam bir belirlilik olmasada 10 L - 120 L arası iyidir