Kent Havası - Gayrimenkul - Blog

Yeni Emlak Danışmanı Sun Tzu: Gayrimenkul ve Savaş Sanatı

Bu haftaki yazımda, daha ziyade emlak danışmanlarına hitap edecek şekilde, monoton konulardan uzak durmak ve farklı bir bakış açısı sunmak istedim. Bu yüzden tahmini olarak M.Ö 500 yıllarında yaşadığı düşünülen ünlü stratejist, asker, filozof Sun Tzu (Sun Zi diye okunuyor) 'nin bir an için emlakçılık yaptığını ve dünyaca ünlü Savaş Sanatı kitabını gayrimenkul sektörü hakkında yazdığını tahayyül ettim. Şimdi gelin, kitabın ana bölümlerini sektörümüze uyarlayarak ilerleyelim:

Evet. Sun Tzu kitabını emlak için yazmış olsaydı öncelikle hiç şüphesiz ki kitabın adı Savaş Sanatı değil Emlak Sanatı olurdu. İşini aşkla yapan emlak danışmanları arasında emlak işini "sanat" olarak gören meslektaşlarımın olduğundan eminim. Tıpkı Atatürk'ün savaşı bir "sanat" olarak görmesi gibi... Tabi bu noktada iyi haber şu ki kimseyle savaşta değiliz ve bir düşmanımız yok. Sun Tzu'nin "düşman" olarak belirttiği yerleri bizler "rakip" olarak düşünebiliriz. Şimdi toplam 13 bölümden oluşan kitabın ana başlıklarını sektörümüzle uyumlu hale getirerek kısa açıklamalarla devam edelim.

1. HESAPLAMA: Sun Tzu'ye göre "yol, gök, yer, komutan ve kural" hususlarını bilen kazanır, bilmeyen kaybeder. Yani çalışma modelini oturtmuş, piyasayı okuyabilen, yerel pazara hakim, doğru broker/koç/mentor ile çalışan ve mevzuatı bilen danışman emlakta kazanır.

2. SAVAŞ: Zafer kazanılsa bile savaşın uzun sürmesi askeri yorar, heyecanı düşürür. Ortalama satış süresi üç ay olan mülkün bu süre içinde satılmaması hem danışmanın hem de mülk sahibinin şevkini kaçırır, fırsatlara ulaşmasını öteler.

3. TAKTİK SALDIRI: En iyi zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir. Yani emlakta başarının sırrı satış yapmadan satış yapmayı becerebilmektir (Bu noktada önemli katkılarından dolayı  Hilmi Işık  ve  Belgin Benek  Hocalarıma teşekkürlerimi sunarım). Kendini müşterine satıcı olarak değil, doğru yol gösterecek ve katkı sunacak bir kişi olarak yansıtmalısın.

4. DURUŞ (KONUŞLANIŞ): Zafer önceden görülebilir ancak yaratılamaz. Emlakçının elinde sihirli bir değnek yoktur, satış fiyatını ve satışı öngörür ancak bunun için garanti süre veremez, müşteri/talep yoksa yaratamaz.

5.GÜÇ (VAZİYET): Bütün birlikler zayıflamış olsa bile sürpriz manevralarla savaşın seyri değiştirilebilir. Buna göre rakip pazar analizini iyi yapan danışman mülkün satışını hızlandıracak hamleleri (ilan yayınlama tarihinin seçilmesi, mülkte  bazı bakım ve iyileştirmelerin  yapılması gibi) doğru zamanda yaparak sonuca ulaşabilir.

6. ZAYIFLIK-GÜÇLÜLÜK: Savaş meydanına erken giden taraf rahat eder, düşmanının zayıflıklarını bilen zaferi kazanır. Yani FSBO aramasını önce yapan (mümkünse ilk) müşterisinden önce daireye gidip sunum için hazırlık yapan kazanır. Rakip mülklerin zayıf yönlerini öğrenmeyi de ihmal etmemek gerekir.

Sanırım bugünlük bu kadar yeterli. Kalan 8 bölüm hakkındaki yorumlamalarımı bir sonraki hafta paylaşacağım. Yazımı Sun Tzu'nin bir diğer güzel deyişiyle bitiriyorum. Sektörümüzle bağdaştırarak fikir yürütmeyi unutmayalım. Tum okurlarıma bol kazançlı ve bol huzurlu günler dilerim.

"Başkasını ve kendini bilirsen, 100 kere savaşsan da tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip, kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne başkasını bilirsen, girdiğin her savaşta tehlikedesin demektir. Savaşın beş kuralı vardır: ölçme, değerlendirme, hesaplama, kıyaslama ve zafer. Mevzi ölçmeyi, ölçme değerlendirmeyi, değerlendirme hesaplamayı, hesaplama kıyaslamayı, kıyaslama ise zaferi doğurur." SUN TZU

 Yazının Devamı İçin Tıklayınız 

__________________________________________________

İNSTAGRAM HESABIM:  @turyap.yasin.44 

__________________________________________________

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Icon Manavgat'ta Yepyeni Bir Yaşam Başlıyor 

 Evim Ne Kadar Diye Soranlardan mısınız?