Kent Havası - Gayrimenkul - Blog

GAYRİMENKUL PİYASASINA GENEL BİR BAKIŞ

Güncel gayrimenkul piyasası hakkında sen de yorum bırak!

* Bu sene yüzüncü yılını kutlayacağımız cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren geçen süre içerisinde ülke olarak ekonomik anlamda birçok dalgalanma yaşadık. Özellikle 2018 yaz döneminden sonra hızla artmaya başlayan döviz kuru yıllar içerisinde ne yazık ki vatandaşımızın gelir (refah da diyebiliriz) seviyesinde belli bir düşüşe sebep oldu. Günümüz itibarıyla emlak sektöründe içinde bulunduğumuz durum ise şu şekilde cereyan ediyor:

* 2022 Mayıs ayında açıklanan % 0,99 ve % 0,89 oranlı banka kredi faizleri ile emlak sektöründe kısa bir süre hareketlenme olsa da, daha sonraki aylarda 250.000 TL’ye kadar düşen kredi miktarları ile gayrimenkul piyasası tekrar bir hareketsizliğe (yavaşlamaya) gitmişti. Seçim senesi olmasından dolayı, 2023 yılbaşında hem müteahhit ve emlakçıların hem de gayrimenkul alıcı ve satıcılarının gözü kulağı açıklanacak yeni kredi faiz oranlarındaydı. Ancak açıklanan oranlar ve kredi kullanabilme şartları piyasadaki beklentiyi gerçek anlamda karşılamadığı için gayrimenkul fiyatları bir miktar yukarı gitse de olması beklenen ticari hareketlilik gerçekleşmedi (hatta bazı bölgeler fiyatlar yükseldiği ile kaldı). 6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve 11 şehri doğrudan etkileyen  Kahramanmaraş  merkezli depremler ise işin tuzu biberi oldu ve konut satışları hızlı bir şekilde yavaşlamaya devam etti.

* Depremler sonrasında insanlar psikolojik olarak konut alımından mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştı. Bu süreçte konut dışı gayrimenkul satışlarının arttığını söyleyebiliriz. Konutların büyük bir depremle ağır hasar almasından dolayı, daha yüksek riskli bir ticaret unsuru olduğunu fark eden alıcılar 6 Şubat’tan sonra özellikle bahçe, tarla veya imarlı arsa alımına yöneldiler. Haliyle bu akım da başta deprem bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde konut fiyatlarında yatay seyir veya fiyat artış hızında yavaşlamaya sebep olurken imarlı veya imarsız arazi fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu. 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da yine emlak piyasası temkinli temposunu korumaya devam etti.

* Geldiğimiz nokta itibarıyla emlak sektöründe yaşadıklarımızı özetleyecek olursak;

- Son bir senedir (yılbaşı öncesindeki hareket hariç) gayrimenkul piyasasında beklenen kredi oranları gelmediği için satış hızında çok büyük sıçramalar olmadı,

- Seçimlerden sonra döviz kurunun serbest bırakılmasıyla alım gücü bir miktar daha düştü,

- Temmuz ayı itibarıyla memur maaşlarına ve asgari ücrete zam yapıldı,

- Deprem bölgesindeki şehirler yavaş da olsa toparlanmaya devam ediyor,

- Turizm bölgesi henüz beklediği turist yoğunluğuna kavuşmuş değil.

Gayrimenkul piyasasının içinde bulunduğu durum özet olarak bu şekilde. Eklemek istediğiniz bir husus varsa veya farklı konulara değinmek isterseniz siz de  Giriş Yap  butonuyla üye olarak yorum yapabilirsiniz. Keyifli çalışmalar dilerim.