Kent Havası - Gayrimenkul - Blog

Biri Konutflasyon mu Dedi?

BİRİ KONUTFLASYON MU DEDİ?

Ülke ekonomisinin zorlanmaya başladığı şu son birkaç yılda özellikle internet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla toplum olarak iktisat bilincimiz arttı diyebilirim. Her ne kadar halk ortalaması bakımından yeterli finansal okuryazarlık seviyesine ulaşamasak da, ana babalarımızın bizim yaşlarımızdayken sahip olduğu iktisat bilgisinden çok ileride olduğumuz da aşikar!

Geçenlerde ünlü bir ekonomist ülke olarak "skimpflasyon ve shrinkflasyon" sürecinde olduğumuzu ifade etti. Ekran başında ekonomi öğrenen bir zümre olarak daha "ortodoks ve heterodoks ekonomi modellerini" yeni yeni sindirebilmişken bu terimlerle tanışmak çok iç açıcı olmadı fakat anlamlarını hemen sular seller gibi ezberledik. Skimpflasyon bir ürünün fiyatını değiştirmeden kalite ve niteliğinde uygulanan düşüş anlamına gelirken, shrinkflasyon ise yine bir ürünün fiyatını değiştirmeden hacim, ebat, ağırlık gibi özelliklerinde uygulanan düşüşü ifade ediyor.

Market raflarında yıllardır karşılaşmaya aşina olduğumuz bazı ürünlerin gerçekten de gramajlarının düştüğüne ya da eski kalitesinin, tadının, vasfının kalmadığına şahit olmuşsunuzdur. Müşteri tepkisini üzerine çekmek istemeyen bazı markalar örneğin 1000 gramlık ürününü aynı fiyattan pazarlarken 850 grama düşürdü. Ya da ürün içeriği ile oynayarak ürünü daha ucuza mal etmeyi başardı ancak bu sefer de eski lezzetinden, kalitesinden eser kalmadı. Ha bir de sayın ekonomistin bahsettiği "greedflasyon" var ki sanırım o da en çok ülkemize yakışan "flasyon" çeşitlerinden. Bunun anlamı da bir nevi açgözlülük olan, yüksek enflasyona sahip ülkelerde mal ve hizmetlerin enflasyondan daha yukarıda fiyatlama ile satılması şeklinde izah ediliyor.

Konutflasyon ise konut metrekarelerinin yıllar geçtikçe küçülmesine rağmen satılık veya kiralık konut metrekare birim fiyatlarının sürekli artmasıdır diyebilir miyiz? Tabi ki buradaki en önemli sorun arsa ve inşaat maliyetinin toplanmasıyla hesaplanan "konut fiyatı" için gerekli olan tüm inşaat malzemelerinin ve arsa fiyatlarının günden güne zamlanması. Ortalama bir müteahhidin bir sonraki inşaata başlayabilmesi için göz önünde bulundurması gereken rakamlar da düşünüldüğünde bazı müteahhitlerin neden inşaata başlamayıp paralarını mevduat faizine yatırdıklarına şaşırmamak gerek.

Farklı bir açıdan baktığımızda konutflasyon denen şey acaba memur bir çift olarak yaşayan kişilerin %4 civarlarındaki konut kredileri yüzünden isteseler de konut alamamaları şeklinde açıklanabilir mi? Ya da asgari ücretli bir emekçinin bu seviyelerdeki enflasyon ve piyasa şartlarında asla konut sahibi olamayacak olması diye de tanımlanabilir mi? İktisatta şu an için konutflasyon şeklinde bir terim bulunmuyor ancak ülkece ekonomik sıkıntılardan uzaklaşmak için yapacağımız bir beyin jimnastiği çalışması ürünü olabilir bence. Çünkü neden olmasın ki? Ülkemizin bu kadar dertten sonra en azından stagflasyon (hem işsizlik hem de enflasyonun yüksek olması durumu) derdinden uzak kalması temennisiyle...

__________________________________________________

İNSTAGRAM HESABIM:  @turyap.yasin.44 

__________________________________________________

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Yeni Emlakçınız: Sun Tzu 

 Yerel Seçimlerden Sonra Bizi Ne Bekliyor? 

 Emlakçının Aldığı Komisyon Helal mi?