İstanbul Anadolu - İstanbul - KENTİN HAVASI

İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul'da gezilecek yerler, İstanbul'da yapılacak şeyler ile meşhur ve gizli kalmış mekan tavsiyelerinizi bu başlıkta paylaşabilirsiniz.

Şehr-i İstanbul… Binlerce yıldır onlarca medeniyete beşiklik yapmış kadim Anadolu’nun Avrupa’ya uzattığı eli. Dünyada içinden deniz geçen tek şehir olması, eşsiz manzarası, şehir üstüne kurulmuş kat kat tarihi ve mekanlarıyla hemen her kültürden insanın ilgisini çeken kozmopolit kent. 15 milyonluk nüfusuyla dünyadaki pek çok küçük ülkeden daha büyük bir popülasyona sahip olmasıyla gerçek anlamda bir megakent. Şu bir gerçek ki  İstanbul ’u Türkiye’deki diğer şehirlerle karşılaştırmak hem diğer kentlere hem de İstanbul’a haksızlık olur. Bu yazımızda sizlere İstanbul’da gezilecek yerler içinden sunacağımız birkaç tavsiye belki devede kulak kalacaktır ancak eksik bıraktığımız güzellikleri ya da keşfettiğiniz mekanları sizler de bu başlıkta yapacağınız eklemelerle tanıtabilirsiniz.

Gezilecek yerler İstanbul içinde o kadar fazla ki isterseniz en meşhurlarından bahsedelim. M.Ö. 6. Yüzyılda Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen Ayasofya 1453’te İstanbul’un alınması ile Fatih Sultan Mehmet’in emri üzerine camiye çevrilmiştir. Avrupa’da ve dünyada çokça tanınan bir yapı olduğu için her sene yabancı turistler tarafından büyük bir ilgiyle ziyaret edilmektedir. Ayrıca Ayasofya dünyanın en eski katedrali olma özelliğini taşımaktadır. Bu ayrıntıyı da vermeden geçmeyelim. Ayasofya hem Hristiyan hem Müslüman kesim tarafından sevilen ve büyük ilgi gösterilen tarihi bir mekandır.

Sultanahmet Cami alışık olduğumuz klasik İstanbul siluetini oluşturan en önemli yapılardan biridir. Üzerindeki İznik çinileri ile yapılmış mavi kaplama dolayısıyla yabancılar tarafından “Blue Mosque” yani “Mavi Cami” olarak bilinir. 6 minareli ender camiler arasında yer alan Sultanahmet Cami Ayasofya Müzesi’nin hemen karşısında yer almaktadır.

İstanbul’un en önemli saraylarından olan Topkapı Sarayı’nın inşasına 1460 yılında başlanmış ve yapımı 1478 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı yapılana kadar birçok padişaha ev sahipliği yapmış olan Topkapı Sarayı yaklaşık 300 bin parçalık dev koleksiyonuyla her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de gözlerini yumduğu yer olarak bildiğimiz Dolmabahçe Sarayı da İstanbul’daki bir diğer önemli saray. Sultan Abdülmecit tarafından 1856’da yaptırılan Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu yerde daha önceden Yavuz Sultan Selim zamanında yaptırılan bir köşk bulunmaktaymış. Köşkün etrafının doldurularak büyütülmesiyle yeni görünümünü kazanmasında dolayı Dolmabahçe ismi verilmiştir.

Kız Kulesi İstanbul’un en çok bilinen simgelerinden bir tanesidir. M.Ö. 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu dönemimde inşa edilen Kız Kulesi Roma ve Osmanlı döneminde gözetleme, tören, dinlenme gibi amaçlara kullanılmış, günümüzde ise restoran olarak hizmet vermektedir.

Galata Kulesi dünyanın en eski kuleleri arasında yer alır. Fener Kulesi olarak inşa edilen Galata Kulesi Osmanlılar döneminde esir barınağı ve gözlemevi gibi görevler almıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla uçuş atlayışını gerçekleştirdiği kule olduğu için Galata o dönemde adını dünyanın birçok yerine de duyurmuştur. Günümüzde Galata Kulesi’nni tepesine çıkarak İstanbul manzarasını seyretmeniz ve fotoğraf çektirmeniz mümkün.

Tarihi yapısı, birbirinden güzel kafeleri ve rengarenk evleriyle Balat son yıllarda turistlerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası haline gelmiş durumda. Cezbeden görüntüsü ve insanın içini ısıtan sokaklarıyla Balat kesinlikle İstanbul’da gezilecek yerler arasında olmayı hak ediyor.

Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, Eminönü, Miniatürk, Sahaflar Çarşısı, Polonezköy Tabiat Parkı,  Pierre Loti Tepesi , İsfanbul gibi daha birçok yeri İstanbul’da gezilecek yerler arasında dahil edebiliriz ancak bunların hepsini tek bir yazıda anlatmak neredeyse imkansız. Sizin de eklemek istediğiniz mekan ve yer tavsiyeleri varsa hiç çekinmeden İstanbul’da gezilecek yerler başlığı altında yazabilirsiniz.