Gümüşhane - Merkez - KENTİN HAVASI

Gümüşhane'de Gezilecek Yerler

Gümüşhane’de Kentin Havası | Gümüşhane’de Gezilecek Yerler ve Gümüşhane’de Yapılacak Şeyler

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler

Yüzlerce yaylası, bitmek bilmeyen inişli çıkışlı dağları, M.Ö. 3500’lü yıllara kadar uzanan tarihi ve zengin gümüş yataklarıyla Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin henüz tam olarak keşfedilememiş bir kentidir Gümüşhane… Evet, Asurlulardan Hititlere, Romadan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete beşiklik yapan Gümüşhane ismini bugün dile getiren kişileri etrafımızda pek göremesek de şehri gezdikçe ve araştırmalar yaptıkça Gümüşhane’nin Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri olduğunu anlıyorsunuz. Kim bilir, belki de böyle olması kentin daha doğal ve dingin kalması için bir sebep olmuştur. Lafı fazla uzatmadan Gümüşhane’de gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye çalışalım.

Gümüşhane gezisine ilk olarak Gümüşhane İkizevler Kent Müzesi’ni gezerek başlayabilirsiniz. İki farklı konağın birleştirilmesi suretiyle oluşturulmuş Gümüşhane Kent Müzesi binasının yapılış tarihi 1920’ye dayanıyor. Restore edildikten sonra 2006 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan binada Osmanlı Dönemi ve yakın tarihe ait yöre halkının yaşayış ve kültür tarzını yansıtan etnografik eserler sergilenmekte. Yine merkezde yer alan Keçi Kalesi’ne seyir zevkine doymak için gitmek isteyebilirsiniz. Fakat mimarisi oldukça başarılı olan Keçi Kalesi’ne ulaşımın biraz güç olduğunu burada belirtelim. Toplamda 16 adet kalenin bulunduğu Gümüşhane’deki diğer önemli kalelerden Torul Kalesi adından da anlaşılacağı üzere Torul’da, Gümüştuğ Kalesi Torul’a 25 km mesafede, Kov Kalesi ise merkeze bağlı Esenyurt köyünde yer alıyor.

Şehir merkezine yaklaşık 100 km mesafedeki Satala Antik Kenti Kelkit ilçesinin Sadak köyünde yer alıyor. Roma döneminde Fırat Nehri sınırını korumak için karargah olarak kullanılan Satala Antik Kenti’nden ne yazık ki günümüzde birkaç tane dışında pek fazla eser kalmamıştır. Diğer yandan daha yakın tarihli olarak 17. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilmiş olan Santa Harabeleri ise daha iyi durumdadır. Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilmiş olan Santa Harabeleri bölgesinde yedi mahalle, her mahallede bir kilise ve her sokakta bir çeşme bulunmaktadır. Bu özellikleri itibariyle Santa Harabeleri kesinlikle Gümüşhane gezilecek yerler notlarınızda yer almalıdır.

Gümüşhane’deki bir diğer önemli durak ise 2 manastır, 33 şapel ve 34 kilise barındıran Krom Vadisi’dir. 1923 yılına kadar Rumlar tarafından kullanılan yapılar yapılan mübadele sonrası sahipsiz kalmış. Krom ya da Kromni Vadisi içindeki yapılardan en dikkat çekenleri arasında 1350 yılında inşa edilmiş olan İmera (Olucak) Manastırı gelir. Oldukça ince el işçiliği ile Hristiyan halk tarafından yapılan İmera Manastırı her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Eğer Gümüşhane’den Erzurum tarafına gidecek olursanız Yeniyol köyü sınırlarında Harşit Çayı üzerine inşa edilmiş olan Tohumoğlu Köprüsü’nü görebilirsiniz. 41 tarihi köprünün yer aldığı Gümüşhane şehrinde, Tohumoğlu Köprüsü Osmanlı döneminde 1575 yılında inşa edilmiş iki gözlü bir köprü durumunda. Diğer yandan eğer Bayburt tarafına gidecekseniz ve inanç turizmi ilginizi çekiyorsa Çağırgan Baba Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Kürtün Barajı Gümüşhane gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir başka durak. Harşit Çayı üzerine 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş olan Kürtün Barajı bir yandan elektrik üretimine katkı sağlarken diğer yandan da doğal güzelliği ile görenlerin ruhunu dinlendiriyor. Kürtün Baraj Gölü, balık tutmak isteyen ya da yakınlarında piknik yapmak isteyen ziyaretçileri için uygun bir durak olabilir. Bu arada Kürtün yakınlarında, ilçe merkezine yaklaşık 17 km mesafede bulunan ve 1998 yılında doğal koruma alanı ilan edilmiş olan Örümcek Ormanları’nın da gittiğiniz takdirde sizi büyüleyeceğini söyleyelim. Avrupa ve Kafkaslardaki en uzun ve en çaplı ladin ağaçlarını ve köknar ağaçlarını görebileceğiniz Örümcek Ormanları ortalama 400 yaşındaki ağaçlara ev sahipliği yapıyor.

Kentin özgün mimarisine uygun örnekleri görmek isteyenler için Gümüşhane Konakları’nı tavsiye ediyoruz. Kentte farklı noktalara konumlanmış olan yaklaşık 25 civarındaki konaktan bazıları bakanlık tarafından restore edilerek ziyarete açılmış durumda. Gümüşhane halkının kültür, sanat ve inancının en doğal yansımalarımı teşkil eden bu yapıları muhakkak kendi gözlerinizle görmelisiniz. Diğer yandan Gümüşhane kent merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Sarıçiçek Köy Odaları’nın ise erken dönem Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olduklarını söyleyebiliriz. 1870’li yıllarda Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırıldığı bilinen Sarıçiçek Köy Odaları’nın en dikkat çeken özelliği ise ahşap parçaların birbiriyle birleştirilmesi aşamasında çivi kullanılmamış olmasıdır. Sarıçiçek Köy Odaları bu yönü itibariyle muhakkak Gümüşhane gezi rehberi içindeki yerini almalıdır diye düşünüyoruz.

Gelelim Gümüşhane’nin doğal güzelliklerine… Öncelikle bünyesinde 400’ün üzerinde yayla barındıran Gümüşhane’de Kazıkbeli Yaylası, Boyunyurt Yaylası, Sultan Murat yaylası gibi yüzlerce birbirinden güzel yayla arasından seçim yapmak zorunda kalacağınızı söyleyelim. Diğer yandan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı Gümüşhane kent merkezine 130 km mesafede bulunuyor. 40 farklı su kaynağından gelen suyun aktığı Tomara Şelalesi’nde suyun döküldüğü noktanın yerden yüksekliği ise 25 m civarında. Seydibaba köyünde yer alan Tomara Şelalesi doğası, temiz havası ve ferahlatıcı suyuyla kendisini görmeye gelen ziyaretçilerini adeta cezp ediyor. Gümüşhane’de gezilecek yerler arasında görmenizi tavsiye edeceğimiz diğer önemli tabiat parkları ise Artabel Gölleri Tabiat Parkı ve Limni Gölü Tabiat Parkı.

İlk defa 1983 yılında keşfedilip 1996 yılında turizme açılan Karaca Mağarası yaklaşık 255 metre uzunluğuyla insanı büyülüyor. İçerisinde damlataş, sarkıt, dikit ve kristallerin olduğu Karaca Mağarası’nın solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği söylentiler arasında yer alıyor.

Gümüşhane’de gezilecek yerler arasından son tavsiyemiz ise Gümüşhane’ye kışın giden kent sakinleri için: Zigana Kayak Merkezi bölgede bulunan önemli bir kış spor merkezi kabul ediliyor. 2000 ila 2500 metre rakımlarda yer alan pistlerden her kayak seviyesine uygun olarak seçim yapabilirsiniz. Her yıl hemen hemen kasım ayından nisan ayına kadar kayak için elverişli olan Zigana Kayak Merkezi’nde karın ve doğanın tadını doyasıya çıkarabilmek mümkün.

Gümüşhane’de gezilecek yerler hakkında bizim tavsiyelerimiz şimdilik bu kadar. Eğer siz de Kent Havası’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren kayıt işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz. Bu arada Gümüşhane’ye kadar gelmişseniz belki şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 Trabzon’da Gezilecek Yerler 

 Sivas’ta Gezilecek Yerler