Diyarbakır - Diyarbakır - KENTİN HAVASI

Diyarbakır'da Gezilecek Yerler

Diyarbakır Gezilecek Yerler Listesi | Diyarbakır'da gezilecek yerler hakkında ne söylemek istersiniz?

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Doğu’nun Paris’i olarak bilinen  Diyarbakır  9 bin yıllık geçmişiyle Amid, Kara Amid ve Diyar-ı Bekr gibi farklı isimlerle bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bugün 1 milyondan fazla nüfusa sahip olan Diyarbakır adeta bölgenin göz bebeği haline gelmiş durumda. Kalabalık nüfusu, atan kentleşme oranı ve gelişen sanayisiyle bu yazımızda sizler için kısaca Diyarbakır gezilecek yerler nelermiş anlatmaya çalıştık. Başlıyoruz.

İlk sırada Diyarbakır Gazi Köşkü var. Asıl adı Samanoğlu Köşkü bu köşk Akkoyunlulardan kalma bir eser. Köşk, I. Dünya Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargah olarak kullanıldığı için 1937’de belediye tarafından Gazi Köşkü haline getirilmiştir. Köşkün bahçesinde yemek yiyip bir şeyler de içebilirsiniz.

Merkez ilçelerinden birine ismini vermiş olan Diyarbakır Surları ihtişamlı görünüşüyle şehrin bir nevi simgesi haline gelmiş. Dış Kale ve İç Kale olarak iki bölümden oluşan Diyarbakır Kalesi’ni çevreleyen surlar üzerinde toplamda 101 adet burç bulunmakta. Diyarbakır’da bu surları görememeniz neredeyse imkansız. Tabi bu arada Diyarbakır surlarından itibaren Dicle Irmağı’na kadar uzanan ve efsanelere de konu olmuş Hevsel Bahçelerini de kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

639 yılında Hz Ömer döneminde yaptırılan  Diyarbakır Ulu Cami  daha önceden Mama Tor olarak bilinen kilisenin üzerine inşa edilmiştir. Ulu Cami'nin, giriş cephesiyle Şam’daki Emeviye Camisi ile benzerlik taşıdığı söyleniyor. Tarihi öneminden dolayı Ulu Cami'nin mutlaka Diyarbakır'da gezilecek yerler arasında olması gerektiğini düşünüyoruz.

Ulu Cami’nin karşısında yer alan Hasan Paşa Hanı Diyarbakır’daki en meşhur hanlardan biridir. Sokollu Mehmet Paşa’nın oğlu Hasan Paşa’nın Diyarbakır Valiliği döneminde yaptırılmıştır. Han’da güzel ve zengin bir kahvaltı yapabilir içerisindeki kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını dolaşabilirsiniz.

Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi ve Ziya Gökalp Müzesi bu iki edebiyatçının doğduğu evler. İkisi de müze haline getirilmiş ve içlerinde bu kişilere ait el yazmaları, fotoğraflar ve şahsi malzemeleri sergileniyor.

Diyarbakır Sipahiler (Aşefçiler) Çarşısı her ne kadar eski önemini yitirmiş olsa da geçmişte doğunun en önemli ticaret merkezlerinden sayılıyordu. Eğer Diyarbakır’a yolunuz düşerse hala rengarenk havasını koruyan çarşı ve bedestenlerini ziyaret etmelisiniz.

Gelelim Süryani kilisesine... Kentin en eski tarihi yapılarında biri olan Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi bir Yakubi mezhebi kilisesidir. 3’üncü yüzyılda inşa edildiği bilinen kilise halen faal olarak kullanılmaktadır. Kentteki bir diğer önemli kilise de 16. Yüzyılda inşa edilen Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi’dir. Dilerseniz bu tarihi kiliseleri de Diyarbakır gezilecek yerler listenize kaydedebilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer önemli durağımız da Diyarbakır Dengbej Evi. Dengbej kent kent dolaşarak türkü söyleyen kişilere isimmiş. Her gün 4-5 dengbejin toplanarak türküler seslendirdiği Diyarbakır Dengbej Evi 2007 yılında belediye tarafında faaliyete açılmış ve girişler ücretsiz.

Diğer taraftan Mervaniler döneminde inşa edilen meşhur On Gözlü Köprü Diyarbakır’da göz zekine hitap eden önemli yapılardan. Gittiğinizde muhteşem manzara ile birlikte fotoğraflar çekebilir, geride bulunan kafelerde çayınızı yudumlarken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

İslam’ın dört mezhebini simgeleyen Dört Ayaklı Minaresi ile tanınan Şeyh Mutahhar Camisi kentin başka bir önemli camisi. 1500 yıllında Akkoyunlular tarafından inşa edilen cami adını, hemen yakınında bulunan ve arsası üzerine inşa edildiği Şeyh Mutahhar Türbesi’nden alıyor.

Şehrin en önemli köprülerinden olan Malabadi Köprüsü ise Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alıyor. Köprü 1147 yılında Artuklular döneminde Batman Çayı üzerine inşa edilmiş ve dünyadaki en geniş kemere sahip olan köprü olma özelliği taşıyor.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Asur Kalesi yapıldığı dönem itibariyle çok önemli stratejik değere sahip olan bir yapıdır. Tüm heybetiyle Dicle Nehri’ni selamlamaya devam eden kaleyi ve içerisindeki tünelleri, yeraltı sarnıcını, hamamları görmeden kenti terk etmemelisiniz.

1963'ten 1992 yılına kadar yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılmış Çayönü Höyük Çanak Çömleksiz Neolitik dönemden itibaren üzerinde birçok dönemin etkisini taşır. M.Ö. 10 binlere kadar tarihlenen buluntular ziyaretçileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Buraya kadar elimizden geldiğince sizlere Diyarbakır'da gezilecek yerler nerelerdir anlatmaya çalıştık. Eğer siz de  Kent Havası ’nda gezdiğiniz yerlere dair paylaşımlar yapmak istiyorsanız 2 dakika süren  kayıt  işleminden sonra gördüklerinizi anlatmaya başlayabilirsiniz.

Bu arada Diyarbakır'a kadar gelmişseniz belki şu başlıklar da ilginizi çekebilir:

 Van'da Gezilecek Yerler 

 Midyat'ta Gezilecek Yerler 

 Hakkari'de Gezilecek Yerler