Ankara - Çankaya - Müze

Anıtkabir

Anıtkabir hakkında deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara

- 0 312 231 18 61 -

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki vefatının ardından, 13 Kasım'da Atatürk'ün naaşının Ankara'da inşa edilecek bir anıt mezara defnedileceği ve bu inşaat tamamlanana kadar naaşın Ankara Etnografya Müzesi'nde kalacağı açıklandı. Bu anıt mezarın inşa edileceği yeri belirlemesi amacıyla hükûmet tarafından kurulan komisyonun raporu doğrultusunda, 17 Ocak 1939'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu toplantısında Anıtkabir'in Rasattepe'ye inşa edilmesine karar verildi. Bu kararın ardından arazine kamulaştırma çalışmaları başlatılırken, Anıtkabir'in tasarımını belirleme amacıyla 1 Mart 1941'de bir proje yarışması başlatıldı. 2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi birinci olarak belirlendi. Proje, birkaç farklı dönemde yapılan birtakım değişikliklerle, Ağustos 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle uygulanmaya başlandı. Dört kısım hâlinde gerçekleştirilen inşaat; yaşanan birtakım sorunlar ve aksaklıklar nedeniyle planlanandan ve hedeflenenden geç olarak Ekim 1952'de tamamlandı. 10 Kasım 1953'te ise Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi.

1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da defnedilen Cemal Gürsel'in naaşı ise 27 Ağustos 1988'de kaldırılmıştır
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz esnasında verdiği “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emrine atfen ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir’in hemen güneyindeki 6 sokağın isimleri şöyledir:

Ordular Sokak

İlk Sokak

Hedef Sokak

Akdeniz Sokak

İleri Sokak

Ata Sokak

 Ekran Görüntüsü 

 Google Haritalar'da görmek için tıklayın 
Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu ebedi istirahat yeridir. Atatürk 10 Kasım 1938’de ebediyete intikal ettikten sonra naaşı ilk olarak 21 Kasım 1938’de Etnografya Müzesi’ne konulmuş, Anıtkabir’in inşasının tamamlanmasıyla birlikte 10 Kasım 1953 tarihinde Anıtkabir’e taşınmıştır.

Anıtkabir Ankara’da bugün Anıttepe olarak bilinen ve eski adı Rasattepe olan 906 rakımlı tepede bulunmaktadır. Rasattepe daha önceleri Ankara’da meteoroloji faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir mevkiydi. Anıtkabir’in inşasına başlanmadan önce Rasattepe’de bulunan Frigler’den kalma tümülüsler arkeolojik kazılarla çıkarılarak Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne nakledilmiştir.

Anıtkabir’de kesme taş malzemeler kullanılmış ve dönemin mimari özelliklerine uygun olarak simetriye önem verilmiştir. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinin de etkilerini görmek mümkündür. Alan genel olarak Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Anıt Bloku da kendi içinde Aslanlı Yol, Tören Meydanı, Mozole, İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Kadın Heykel Grubu, Erkek Heykel Gurubu, Mehmetçik Kulesi, Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, Zafer Kulesi, İsmet İnönü Lahiti (Atatürk Mozolesinin tam karşı bloğunda), Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Bayrak Direği, Misak-ı Milli Kulesi, Anıtkabir Atatürk Müzesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Sanat Galerisi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mozole, Şeref Holü ve Mezar Odası gibi kısımlardan oluşur.

Her Türk gencinin ömründe en az bir defa ziyaret etmesi gerektiğini düşündüğümüz Anıtkabir’e Ankara’nın merkezi Kızılay’dan metro veya belediye otobüsleriyle gidebilirsiniz. Yaklaşık 15-20 dakika sürecektir.

 Anıtkabir ziyaret saatleri  için tıklayınız.

Anıtkabir ile ilgili daha detaylı bilgilere aşağıdaki link’leri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 anitkabir.com.tr 

 Kültür Valıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü